brunet wieczorową 03.11.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Witam, nie znam się, ale na chłopski rozum taka konstrukcja nie ma prawa stabilnie stać. Komin o wysokości ponad 8m, oddylatowany od stropu, nie przymocowany do ścian nośnych, nie przymocowany do krokwi... Jakim cudem taka konstrukcja ma szanse stać i nie przewrócić się na bok? http://img18.imageshack.us/img18/2251/p1050549s.jpg http://img204.imageshack.us/img204/8824/p1050547vz.jpg Nie za blisko komin i słup? Będzie tam ze 2cm...http://img254.imageshack.us/img254/8168/p1050545.jpg Kominy palne mają 4 otwory w narożnikach i tam weszły pręty fi12 - to na pewno wzmocni tą konstrukcję. Ale to w sumie niewiele. Wentylacje (obok palnego) też nie są połączone z palnym... Jakieś pomysły na wzmocnienie, poprawienie stabilności? Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 03.11.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 W każdym projekcie powinny być detale tego typu rzeczy - jeżeli tego nie ma to do projektanta...Słup jest zbyt blisko - tak jest w projekcie? PozdrawiamElka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.11.2011 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 W każdym projekcie powinny być detale tego typu rzeczy - jeżeli tego nie ma to do projektanta... Nic nie ma w projekcie. Słup jest zbyt blisko - tak jest w projekcie? W projekcie przerwa między kominem a słupem wynosi trochę więcej, bo 10cm – u mnie jest 2-3cm. Tylko, że w projekcie słup idzie obok kanałów wentylacyjnych, a u mnie obok dymowego (do kominka). Kierownik to widział i stwierdził, że jest dobrze – nawet nie zalecał obijać słupa blachą (ale jak tak zrobię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.11.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) Blacha to powszechnie stosowany zabobon . Jako doskonały przewodnik ciepła, pomoże tyle co świeczka na mszy (pewnie ta druga intencja będzie skuteczniejsza). Kierownik popełnił błąd, są na to paragrafy. Odległość strumienia dymu lub spalin od drewnianych elementów konstrukcji budynku, musi wynosić minimum 30 cm. Ty masz : 2-3 cm + 5 cm (pustak) + 3cm (wełna) + 2 cm (rura) = 12-13 cm. W projekcie było dobrze , bo przepis mówi o odległości od strumienia dymu , a nie odległości od komina .Najłatwiej przesunąć słup w kierunku wentylacji, tak by zachować zgodne z tym co napisałem odległości , pod warunkiem , że jest na czym go oprzeć (dół). Jak już ten słup zdejmiecie ,przed powtórnym montażem "osiatkuj" cały komin , zatapiając siatkę w kleju tak (i taką) jak do systemów dociepleń budynków. Usztywni to komin (pręty w dziurkach to bzdura - ale już nie wyjmuj ). Stabilizacja na poziomie stropu - to owa dylatacja, którą należało zrobić sztywna wełną (2-3 cm). Droga stabilizacja to system kształtek metalowych mocowanych do krokwi (na którymś z wątków kominowych pisałem o tym). PS . Słup przesuniesz , ale teraz widzę ,że belka którą podpiera zostanie ... Edytowane 3 Listopada 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.11.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tak dla pełnego obrazu: odległość elementów drewnianych nie konstrukcyjnychod strumienia spalin to 15 (14 ?) cm. pod warunkiem ,że obudowa kanału dymnegoto ceramika . To nie są dosłowne cytaty , ale sens ten właśnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.11.2011 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Blacha to powszechnie stosowany zabobon . Jako doskonały przewodnik ciepła, pomoże tyle co świeczka na mszy (pewnie ta druga intencja będzie skuteczniejsza). Kierownik popełnił błąd, są na to paragrafy. Odległość strumienia dymu lub spalin od drewnianych elementów konstrukcji budynku, musi wynosić minimum 30 cm. Ty masz : 2-3 cm + 5 cm (pustak) + 3cm (wełna) + 2 cm (rura) = 12-13 cm. W projekcie było dobrze , bo przepis mówi o odległości od strumienia dymu , a nie odległości od komina .Najłatwiej przesunąć słup w kierunku wentylacji, tak by zachować zgodne z tym co napisałem odległości , pod warunkiem , że jest na czym go oprzeć (dół). Jak już ten słup zdejmiecie ,przed powtórnym montażem "osiatkuj" cały komin , zatapiając siatkę w kleju tak (i taką) jak do systemów dociepleń budynków. Usztywni to komin (pręty w dziurkach to bzdura - ale już nie wyjmuj ). Stabilizacja na poziomie stropu - to owa dylatacja, którą należało zrobić sztywna wełną (2-3 cm). Droga stabilizacja to system kształtek metalowych mocowanych do krokwi (na którymś z wątków kominowych pisałem o tym). PS . Słup przesuniesz , ale teraz widzę ,że belka którą podpiera zostanie ... Słupa nie ma jak przesunąć. Od komina go nie odsunę, bo jest płatew. Słupa też nie bardzo mogę przesunąć w stronę kanałów wentylacyjnych, bo słup podpiera płatew w miejscu łączenia (płatew jest sztukowana). Dylatację na poziomie stropu zrobiłem ze styropianu. W tą przerwę między słupem a kominem mam zamiar dać wełnę jako izolator, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.11.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Jakie urządzenie będzie podłączone do tego komina? Wpychanie wełny w przestrzeń miedzy belkę a komin pogorszysytuację . W takich przypadkach zawsze lepsza jest wentylacja.Ciepło jest odprowadzane , a nie przekazywane z komina na słup...Izolacyjność wełny spada wprost proporcjonalnie do czasu jej nagrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.11.2011 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Jakie urządzenie będzie podłączone do tego komina? Kominek w salonie. Wpychanie wełny w przestrzeń miedzy belkę a komin pogorszy sytuację . W takich przypadkach zawsze lepsza jest wentylacja. Ciepło jest odprowadzane , a nie przekazywane z komina na słup... Izolacyjność wełny spada wprost proporcjonalnie do czasu jej nagrzewania. Zostawić i nie nie dawać? Nawet blachy? Zobaczymy jak mocno się nagrzeje przy eksploatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.11.2011 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Wracając do kwestii stabilności konstrukcji komina. Może dać kątowniki w czterech rogach komina i połączyć je (zespawać) płaskownikami? http://img687.imageshack.us/img687/2470/p1050546t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.11.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tu nie chodzi o nagrzewanie podczas eksploatacji . Jeśli jest prawidłowozamontowany , nagrzewanie będzie dość symboliczne (50-60 st max.).Ale w sytuacji awaryjnej (np pożar sadzy) , może jednorazowo pojawićsie temperatura z pogranicza zapłonu drewna . Dobrze byłoby pomyślećo kominku z odzyskiem energii ze spalin , co pozwoli obniżyć temperaturępracy komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.11.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) Wracając do kwestii stabilności konstrukcji komina. Może dać kątowniki w czterech rogach komina i połączyć je (zespawać) płaskownikami? http://img687.imageshack.us/img687/2470/p1050546t.jpg można , ale siatka lepsza , dodatkowo stanowi warstwę tynku... Taka konstrukcję , tylko mniej rozbudowaną , zrób na poziomie krokwi . Do tego przykręć (lub przyspawaj) dwa dłuższe kątowniki ("3,5" lub "4"), i przykręć je do krokwi. Edytowane 3 Listopada 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 03.11.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Nic nie ma w projekcie. Kiepski projekt... nie buduje Pan przypadkiem z projektu budowlanego? W projekcie przerwa między kominem a słupem wynosi trochę więcej, bo 10cm – u mnie jest 2-3cm.Tylko, że w projekcie słup idzie obok kanałów wentylacyjnych, a u mnie obok dymowego (do kominka). Kierownik to widział i stwierdził, że jest dobrze – nawet nie zalecał obijać słupa blachą (ale jak tak zrobię). Z ciekawości zapytam dlaczego budynek nie jest wznoszony wg projektu ? Dużo kosztował kierownik? Bo to co "twierdzi" jest podstawą do odebrania mu uprawnień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.11.2011 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Kiepski projekt... nie buduje Pan przypadkiem z projektu budowlanego? Tak. Kosztował 1500zł. Z ciekawości zapytam dlaczego budynek nie jest wznoszony wg projektu ? Dużo kosztował kierownik? Bo to co "twierdzi" jest podstawą do odebrania mu uprawnień... Kierownikowi płacę 1500zł za całą budowę. Budynek jest budowany według projektu, aczkolwiek są drobne zmiany typu przesunięcie słupa o kilkanaście centymetrów, obniżenie jętek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 03.11.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Komin nie jest wolnostojący, więc możesz go stabilizywać.Prety w otworach dadzą coś ale wsadziłeś za duże pręty, fi 12 nigdy nie zalejesz dokładnie zaprawą w tych otworkach.Zrób jak pisze eniu siatka plus klej da leprzy efekt niż to co rysowałeś.Są systemowe rozwiązania mocowania do krokwi, podpatrz jak one są zrobione i zrób podobnie jeśli nie będziesz kupował gotowego , tylko te mocowanie zrób jak juz będziesz miał cały dach obciążony, a najlepiej poczekaj z tym mocowaniem do wiosny, niech więźba "dojdzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 03.11.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tak. Kosztował 1500zł. Projekt budowlany służy wyłącznie do celów uzyskania pozwolenia na budowę tj złożenia w urzędzie - dlatego nie ma w nich detali jak i co rozwiązywać. Kierownikowi płacę 1500zł za całą budowę. Budynek jest budowany według projektu, aczkolwiek są drobne zmiany typu przesunięcie słupa o kilkanaście centymetrów, obniżenie jętek... Wg projektu ??? W pańskim projekcie nie było błędów odnośnie odległości komina od konstrukcji dachu. Ale jakim cudem komin wyszedł "za blisko" i na dodatek pozmieniały się kanały z wentylacyjnego na dymowy. Pozmieniał Pan projekt zapewne bez wiedzy projektanta - stworzył zagrożenie pożarowe i pyta co teraz zrobić? Najlepiej pytać tego co pozmieniał. Co do KB to ma Pan jakiegoś figuranta z pieczątką (emeryt zatrudniony na czarno?) a nie kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.11.2011 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Projekt budowlany służy wyłącznie do celów uzyskania pozwolenia na budowę tj złożenia w urzędzie - dlatego nie ma w nich detali jak i co rozwiązywać. Dlatego też pytam na forum i liczę na pomoc innych użytkowników. Jako i ja staram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy. Ty masz wiedzę i jesteś na forum gdzie dzielimy się wiedzą i bezinteresownie pomagamy sobie nawzajem, więc podziel się swoją wiedzą. Wg projektu ??? W pańskim projekcie nie było błędów odnośnie odległości komina od konstrukcji dachu. Ale jakim cudem komin wyszedł "za blisko" i na dodatek pozmieniały się kanały z wentylacyjnego na dymowy. Pozmieniał Pan projekt zapewne bez wiedzy projektanta - stworzył zagrożenie pożarowe i pyta co teraz zrobić? Najlepiej pytać tego co pozmieniał. Kanały się nie pozamieniały, to słup został przeniesiony. Czytaj uważniej. Co do KB to ma Pan jakiegoś figuranta z pieczątką (emeryt zatrudniony na czarno?) a nie kierownika budowy Już to wałkowaliśmy, daj spokój. Proponuję zgodę, schowajmy dawne urazy – ciesz się razem ze mną, że udało się wykonać SSO i trzymaj kciuki za powodzenie mojej budowy… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 03.11.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dlatego też pytam na forum i liczę na pomoc innych użytkowników. Jako i ja staram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy. Ty masz wiedzę i jesteś na forum gdzie dzielimy się wiedzą i bezinteresownie pomagamy sobie nawzajem, więc podziel się swoją wiedzą. Gdy byłam w PL to swoją wiedzę "przekazywałam" w formie dokumentacji projektowej o nazwach: - Projekt budowlany (służy do złożenia do urzędzie) - Projekt wykonawczy (który służy do wzniesienia budynku - w nim są detale o które Pan pyta) jak również opinii technicznych. Za wszystkie powyższe czynności dostawałam wynagrodznienie zarówno z pracy na tzw etacie jak również z późniejszej działalności gospodarczej... Nie za bardzo rozumiem dlaczego miałabym jak to Pan nazwał "podzielić" się posiadaną wiedzą a raczej ujełabym to podać za darmo na tacy rozwiązanie (domyślam się że i z rysunkami) - nie byłoby to fair w stosunku do kolegów prowadzących w kraju biura projektowe i z tego co wiem nie mających za dużo zleceń na projekty wykonawcze. Na mazowszu jest multum firm projektowych, które wykonają Panu rysunki detali których Panu brakuje w projekcie budowlanym oraz opiszą co i jak poprawnie wykonać. Kanały się nie pozamieniały, to słup został przeniesiony. Czytaj uważniej. Na jakiej podstawie dokonano tej zmiany? Już to wałkowaliśmy, daj spokój. Proponuję zgodę, schowajmy dawne urazy – ciesz się razem ze mną, że udało się wykonać SSO i trzymaj kciuki za powodzenie mojej budowy… ??? jakie dawne urazy ??? nie za bardzo rozumiem o co Panu chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.11.2011 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Gdy byłam w PL to swoją wiedzę "przekazywałam" w formie dokumentacji projektowej o nazwach: - Projekt budowlany (służy do złożenia do urzędzie) - Projekt wykonawczy (który służy do wzniesienia budynku - w nim są detale o które Pan pyta) jak również opinii technicznych. Za wszystkie powyższe czynności dostawałam wynagrodznienie zarówno z pracy na tzw etacie jak również z późniejszej działalności gospodarczej... Nie za bardzo rozumiem dlaczego miałabym jak to Pan nazwał "podzielić" się posiadaną wiedzą a raczej ujełabym to podać za darmo na tacy rozwiązanie (domyślam się że i z rysunkami) - nie byłoby to fair w stosunku do kolegów prowadzących w kraju biura projektowe i z tego co wiem nie mających za dużo zleceń na projekty wykonawcze. Na mazowszu jest multum firm projektowych, które wykonają Panu rysunki detali których Panu brakuje w projekcie budowlanym oraz opiszą co i jak poprawnie wykonać. Jest to dla mnie oczywiste. Jeśli jednak jesteś na tym forum, to akceptujesz zasady, które tu panują: nikt nikomu nie płaci za podzielenie się wiedzą. I nie pisz do mnie Pan, wal śmiało "Ty". Na projekt wykonawczy mnie nie stać, więc bazuję na: - własnej wiedzy (skromnej), - doświadczeniu i wiedzy majstra oraz kierownika, - rozmów z sąsiadami, którzy niedawno zbudowali domy, - wiedzy z for internetowych, artykułów itd. Na jakiej podstawie dokonano tej zmiany? Chęć obniżenia jętek oraz danie słupa w miejscu łączenia płatwi (tak wyszło to łączenie). ??? jakie dawne urazy ??? nie za bardzo rozumiem o co Panu chodzi Mam wrażenie, że kiedyś pisałaś/eś pod innym nickiem... Może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 03.11.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) Jestem na forum, akceptuję zasady i dzielę się wiedzą, np informując gdzie można znaleźć detale o które prosisz (one zawsze są w projekcie wykonawczym, którego nie kupiłeś). Liczyć na to iż te detale ktoś ci rozrysuje... ? Jakby to nazwać? W Polsce od lat zawsze ta sama śpiewka - inwestora stać było na kupno działki (koszt minimum 50 tys - a i to jest jakaś okazja wśród okazji albo obardzona wadami ukrytymi np dawne wysypisko śmieci), stać na budowę domu (koszt minimum 100-150 tys), stać na wykończenie na wysoki połysk z marmurowymi parapetami i przysłowiowymi złotymi klamkami (tu koszta idą w dziesiątki albo i setki tys złotych) a nie ma na projekt wykonawczy??? Niejedna lodówka, żyrandol czy sedes którymi chwalą się na tym forum jest kilkakrotnie droższa od dopieszczonego projektu wykonawczego. Ps. w UK nikt nie odważy się budować z projektu budowlanego - który tutaj ma swoją prawidłową nazwę building permit design - tj projekt do uzyskania pozwolenia na budowę (i służy tylko i wyłącznie do tego celu). W PL projekt budowlany służy do tego samego a że 99% inwestorów próbuje budować bez rozrysowanych detali to później są "problemy". Błąd tkwi w nazwie która wprowadza w błąd... pisze projekt budowlany tzn "można budować" a tak nie jest. ps. najwyraźniej się mylisz. Edytowane 3 Listopada 2011 przez elka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.11.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 elka51: czy to ty zibik-eng? Bo prawie ta sama retoryka. "Ja wiem" ale nie powiem(chyba,że mnie zatrudnisz). Elka nie męcz się na tym forum z ciemniakami którzy mają problemy na budowie. Rozwijaj się na światowych budowach( za odpowiednie pieniądze ). Tu oczekujemy pomocy, a nie "światłych" uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts