Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

My również kupiliśmy ten projekt, chcemy zacząć budowę na wiosnę. Również wprowadzimy kilka zmian.

1. Zmniejszamy ilość okien i wielkość.

2. W kuchni okna zmieniamy na panoramiczne.

3, spiżarnia- hmm... i tu mały problem sie pojawia bo nie ma na nią miejsca, dlatego będzie pod schodami ( obniżenie poziomu posadzki o stopień)i planuję zrobić dużą szafę pomiędzy kuchnią i jadalnia ale tylko na długość ścianki dzielącej i prostopadle do niej w holu.

4. Stolik w kuchni w miejscu tak jak na projekcie ale oddzielony od jadalni ścianką ażurową.

5. Pokój na wprost schodów powiększamy o garderobę

6. A z łazienki wejście do pralni- likwidacja 2-giej łazienki. Zamiast łazienki dwa pomieszczenia garderoba i pralnia ,

7. Likwidujemy balkony a nad garażem planujemy zrobić taras.

8. mamy wąską działkę wiec musieliśmy skrócić budynek wzdłuż ściany garażu o 90cm

Jeśli ktoś by się chciał z nami podzielić fotkami to bardzo proszę :)

Edytowane przez beatris

Witam :) Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tego projektu :) - Helios nas urzekł odrazu jak go zobaczyliśmy. Co do zmian, na parterze nie planujemy żadnych zmian. Na piętrze chcemy zmniejszyć łazienkę dla rodziców kosztem łazienki dla dzieci i w tej łazience dla dzieci zrobić taką mała ala pralnie :)

Dla tych co beda rozpoczynac budowe, podziele sie swoimi doswiadczeniami z budowy. Nie wszystko sie da przewidziec na projekcie, wiec obecnie jakbym mial zaczynac jeszcze raz zmienilbym.

Koimin kominka przesunolbym do sciany przy oknie. Poniewaz w wersji pierwotnej jest blizej schodow i to daje nam duzy filar w pokoju na pietrze tuz przy wejsciu do niego.

Ja uwazam ze dobrze ze przeprojektowalem chociaz komin z kotlowni. Pierwotnie byl w lazience na dole. Ja go przesunolem na kraj domu i umiejscowilem zaraz za lazienka na dole tzn. w kotlowni. Dalo mi to ze na dole mam ladna kwadratowa lazienke bez komina, a u gory jest w rogu pomieszczenia (lazienki) i nie przyszkadza.

Zaluje dzis ze nie przesunolem tego od kominka....

Tak pisalam juz o tym:-)

Przepraszam za moją nieuwagę ;) Pokazałem Żonie jakie wprowadzasz zmiany w Heliosie. no i sobie teraz narobiłem.... :) hehehe

Powiedziała, że koniecznie musimy wprowadzić podobną zmiane m.in. zlikwidować balkony i nad garażem zrobić taras ( to jest teraz zmiana nr1 ) :rolleyes:, w pokoju na dole wyeliminować jedno okno i to jak narazie chyba tyle :)

witaj come82! koszt przeróbki (wydłużenia) zapewne będzie różny w zależności od projektu.W moim przypadku jest to trochę ponad 2tys.

Będę budować w południowej części Wrocławia i nie przypadkiem lecz świadomie.:-)

Pzdr

Witam, ja również zamierzam budować na południu Wrocławia (Oporów) - czy można zobaczyć Waszego Heliosa z zewnątrz, żeby mieć pojęcie o skali. My zamierzamy przyciąć kawałek garażu ponieważ nie mieścimy się na działce. Może macie jeszcze jakieś uwagi zdjęcia itp, które nam pomogą na etapie zmian w projekcie?

Witam mlpk

Jeśli chodzi o Kosztorys podany wydaje mi się zawyżony. Budujemy Heliosa na wiosnę (marzec-kwiecień), materiały budowlane zarezerwowane (porotherm),2 stropy smart z konbetu, drewno już się suszy od rok czasu. Jakie koszty do tej pory pochłonęły twoją budowę?? Bo już się boję...;)

PS My nie zadaszmy tarasu i okna pozostają podwójne tylko pomniejszone, zrezygnowaliśmy również z balkonu z tyłu.

[ATTACH=CONFIG]165878[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165879[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165880[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165881[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165882[/ATTACH]Witam. Co do kosztów podanych na stronie pracowni MG to ja uważam że są dużo zanizone. Mój obecny stan już mnie wyniósł o 50 tyś. więcej.

Ja jak rozmawiałem z Panem Architektem z MGP to mi powiedział, że te koszty są wyliczone z jakiejś Warszawskiej hurtowni i są to ceny ze średniej pólki, także w innej miejscowości wyniesie to +/- z podanego wyliczenia. Dlatego ja nie będę się sztywno sugerował tą ceną. :) Pozdrawiam

Cześć, pytanie do Beatris - czy zwężenie garażu o 90 cm to była duża przeróbka? Jak to ocenił Wasz architekt? My też mamy działkę szeroką na 18,3m więc też muszę się zwęzić. Jak idzie budowa - czy można prosić o zdjęcia jeżeli coś już powstało?

Witam

My również kupiliśmy ten projekt, chcemy zacząć budowę na wiosnę. Również wprowadzimy kilka zmian.

1. Zmniejszamy ilość okien i wielkość.

2. W kuchni okna zmieniamy na panoramiczne.

3, spiżarnia- hmm... i tu mały problem sie pojawia bo nie ma na nią miejsca, dlatego będzie pod schodami ( obniżenie poziomu posadzki o stopień)i planuję zrobić dużą szafę pomiędzy kuchnią i jadalnia ale tylko na długość ścianki dzielącej i prostopadle do niej w holu.

4. Stolik w kuchni w miejscu tak jak na projekcie ale oddzielony od jadalni ścianką ażurową.

5. Pokój na wprost schodów powiększamy o garderobę

6. A z łazienki wejście do pralni- likwidacja 2-giej łazienki. Zamiast łazienki dwa pomieszczenia garderoba i pralnia ,

7. Likwidujemy balkony a nad garażem planujemy zrobić taras.

8. mamy wąską działkę wiec musieliśmy skrócić budynek wzdłuż ściany garażu o 90cm

Jeśli ktoś by się chciał z nami podzielić fotkami to bardzo proszę :)