Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Buduję Heliosa i uważam że salon jest lekko mały. Ja wzorowałem się cały czas na Kasopei 3 którą widziałem w rzeczywistości i budują to znajomi. Nie zdecydowałem się na ten projekt, bo ten dom jest dużo większy - za duży dla mnie. Jeśli porównując te projekty, to góra jest prawie identyczna z Heliosem. Natomiast osobiście dół bardziej podoba mi się w Kasopei 3. Ładniejszy układ i bardziej oddzielona jadalnia z kuchnią od otwartego salonu. Całość daje fajna przestrzeń. Jeśli chodzi o wejście przez salon do małego pokoju, to moje osobiste zdanie jest takie, ze wcale nie wygląda to źle i chyba w niczym nie przeszkadza. Całość w rzeczywistości jest bardzo fajna. W Kasopei uważam ze ten podcień jest troszkę za mały, ale nie da się go powiększyć ze względu na konstrukcje domu i będący w tym tarasie (podcieniu) filar. Ogólnie Kasjopeja 3 bardzo ładna, tylko pow. użytkowa to prawie 180 m2.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć, pytanie do Beatris - czy zwężenie garażu o 90 cm to była duża przeróbka? Jak to ocenił Wasz architekt? My też mamy działkę szeroką na 18,3m więc też muszę się zwęzić. Jak idzie budowa - czy można prosić o zdjęcia jeżeli coś już powstało?

Nie to nie jest duża przeróbka, a koszt zmiany zwężenia i zrobienia tarasu w tym miejscu plus likwidacja balkonów koło 500zł na projekcie

Witam, ja również zamierzam budować na południu Wrocławia (Oporów) - czy można zobaczyć Waszego Heliosa z zewnątrz, żeby mieć pojęcie o skali. My zamierzamy przyciąć kawałek garażu ponieważ nie mieścimy się na działce. Może macie jeszcze jakieś uwagi zdjęcia itp, które nam pomogą na etapie zmian w projekcie?

Witam,

Jackly, obecnie mamy wstawione okna, rolety i bramę garażową.

Jak ktoś mi powie jak wstawić zdjęcia to postaram się wrzucić pare.

Witam,

Jackly, obecnie mamy wstawione okna, rolety i bramę garażową.

Jak ktoś mi powie jak wstawić zdjęcia to postaram się wrzucić pare.

Nie próbowałem dodawać zdjęć, ale przy odpowiedzi jest ikonka (taka trochę zielonkawa) Dodaj zdjęcie - może zadziała. A czy można wiedzieć przy której ulicy budujecie? Często jeżdżę na rowerze po Wrocławiu - może wystarczy jeden rzut oka na bryłę w naturze i wiele się wyjaśni (mamy małą działkę i nie wiem czy ten dom nie jest za duży).

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam.

My już za tydzień też dołączamy do grona budujących:) Zrobiliśmy projekt indywidualny, ale inspiracją był Helios.Mam jednak wątpliwość co do wysokości pomieszczeń na piętrze. Nie sądzicie, że 250 cm wysokości pokoi, wysokość okien 130 cm i ich górna linia na wysokości drzwi to trochę jak mieszkanko w bloku? Czy to nie za niskie okna i nie za nisko umieszczone? Niby różnica w wysokości dolnej krawędzi okna tylko 5 cm, ale dodając okno niższe od standardowego o 20 cm to razem daje chyba nieciekawy efekt?

Witam

Zaczęliśmy budowę Heliosa w wlkp. jesteśmy na etapie fundamentów.

Jeśli macie ochotę zapraszam na bloga http://www.emilkaitomek.mojabudowa.pl/

Na razie idzie bez zastrzeżeń we wtorek wchodzi hydraulik i zalewamy podbeton.

Na razie wszystko się wydaje maleńkie mam nadzieje że salon i jadalnie nie będzie za małe.

• 3 weeks później...
Aj, aj. Co tak mało zdjęć rzucacie??? Ja mam mega dylemat, który projekt wybrać... Helios, Kasjopa 3, czy może aplauz z mtm... Już głupi jestem.... Wasze zdjęcia i spostrzeżenia są dla mnie bezcenne... Szczególnie zdjęcia, bo u mnie w okolicy nigdzie nie widziałem tego domu. A mieszkam w świętokrzyskim. Jeśli ktoś chciałby się podzielić ze mną zdjęciami z realizacji i spotrzeżeniami, czekam na PW. Dzięki z góry.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Albo mam coś ze wzrokiem :-) albo u mnie nie ma zielonej ikonki.

Napisz na na mojego maila, jeśli chcecie to mogę pokazać na żywo.

Witam, jak idzie budowa? Przejeżdżałem koło Waszego domu w kwietniu, czy od tej pory zrobiliście coś nowego? Czy macie może zdjęcia, które możecie udostępnić przez maila?

• 3 weeks później...
Czy ktoś buduje lub zamierza budować Heliosa w woj. pomorskim lub okolicach ? Wciąż się waham czy zdecydować się na Heliosa czy Kasjopea 3 , Riwiera 2 z dobudowanym z boku drugim garażem ( powiększonym garażem na 2 samochody) tez wchodzi w rachubę. Pytanie do p. Ryszarda_ MarMaca - z racji bardzo juz zaawansowanej budowy Heliosa - czy można prosić o fotki z realizacji na emalia , strasznie ułatwiłoby mi wybór właściwego projektu. Z góry dziękuję.