Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dole strony pod wisami z forum masz szybką odpowiedz. drugi rząd ikonek 6 od końca jak najedziesz kursorem wyswietli się dodaj zdjęcie klikasz dodajesz zdjecia z komputera i dodajesz do forum.

Pozdrawiam i czekam z nicierpliwoscio na efekt budowy heliosa

Albo mam coś ze wzrokiem :-) albo u mnie nie ma zielonej ikonki.

Napisz na na mojego maila, jeśli chcecie to mogę pokazać na żywo.

• 1 month później...

Witam Forumowiczów

Jako nowy na forum wypada się przedstawić

Jestem z Wrocławia i aktualnie budujemy Heliosa w podwrocławskich Iwinach.

Etap jaki mamy aktualnie to więźba dachowa,, krycie dachówką i kominy.

I właśnie z kominem mam drobny problem i pytanie.

Chodzi o komin pod kominek w salonie.

Znajduje się on na krawędzi krokwi i oczywiście będzie dzielił gąsiory kalenicowe na dwie linie. Między nimi komin.

Mój wykonawca sugeruje przesunięcie komina tak aby znajdował się na jednej połaci a nie na dwóch.

Podobno mogą być problemy z uszczelnieniem komina i gąsiorów ( tutaj kalenica schodzi w dół po pochyłości.

Czy ktoś z was zastanawiał się nad tym problemem lub może ktoś już wykonał obróbkę blacharską standardowego komina i wie że uszczelnienie nie jest problemem.

Jeżeli chodzi o technologię wykonania dachu to membrana plus dachówka ceramiczna tondach Holenderka Angoba 11.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie

Pozdrawiam

Krzysztof

• 4 weeks później...

Emilka, dziękujemy za możliwość zobaczenia domu na żywo!!!

Mam pytanie do wszystkich, którzy mieszkają w Heliosie, albo mają budowę juz trochę zaawansowaną. Jak macie rozwiązany problem z otwieraniem okna w górnej łazience (tej ogólnodostępnej). Bo tam jest o ile dobrze pamiętam podłużne okno i zastanawiam się jak z jego otwieraniem. Na projekcie pod oknem stoi wanna a wydaje mi się ze okno jest dość wysoko i nie wiem jak z otwieraniem i ogólnie funkcjonalnością łazienki jeśli chodzi o tą łazienkę przy takim oknie. Moj adres to [email protected]

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
Czytam te wszystkie posty i stwierdzam że bardzo liche jest te forum. Można tylko pozazdrościć np. projektowi Kasjopeja który ma juz blisko 100 stron, nie mówiąc o tym, że jest bogate w zdjęcia z realizacji i każdy może zasięgnąć jakiś ciekawych rozwiązać. Mam wrażenie, że wielu tu tylko prosi o coś, o zdjęcia z realizacji, a sam nic od siebie nie daje, nie dodaje zdjęć z realizacji, nie wymienia się spostrzeżeniami. Pozdrawiam wszystkich co wybrali projekt Helios z pracowni MG Projekt i budują go - zwłąszcza "Emilka&Tomek" którzy prowadzą swoje forum . Zachęcam do zamieszczania zdjęć z realizacji, bo na pracownie "MG Pr..." nie można liczyć. Pisałem wiele razy do nich aby wykonali wizualizacje wnętrza (jak w innych projektach), ale skończyło się na obietnicach! Edytowane przez mlpk

• 4 weeks później...
  • 6 months później...

Witam! Dołączamy do grona! Niebawem zaczniemy budować HELIOSa!!!:) Będzie projekt indywidualny, bo wychodzi nas taniej ze zmianami które chcemy wprowadzić niż zakup projektu gotowego i adaptacja

Najważniejsze ze zmian to:

- zadaszenie nad garażem ( a wiąże się z tym likwidacja okna balkonowego w sypialni)

-wydłużenie kotłowni

-poszerzenie garażu i kotłowni o 0,5m

-likwidacja kominka

-likwidacja wykusza w jadalni

- betonowe stropy nad piętrem oraz garażem

Oto nasze rzuty (orientacyjne)- zobaczymy jak to rozrysuje architekt

helios rzuty po zmianach.jpg

Chętnie wysłucham wszelkich sugestii, rad, krytyki itp., gdyż architekt dopiero zaczyna swoją pracę- więc jeszcze można coś zmienić:)

Witam. Zmiany jak najbardzieja na tak. ale ja z wykusza bym nie rezygnowal, ja swoj nawet wysunolem wiecej na zewnatrz, z 40 do 60 cm. jezeli chodzi o garaz ok, ale ja widze dzis ze dla mojego kombika bedzie ciasno, po wjechaniu zostaje mi z tylu 0,5 m i z przodu 0,8 m. troche dla mnie za malo. chyba bym dzisiaj o 0,5 m wydluzyl.

Szukamy ekipy która postawi nam dom do SSO ( mury, schody betonowe, 2 betonowe stropy) - dostaliśmy kilka ofert (ceny od 22 do prawie 50 tyś!!!) Może ktoś budował HELIOSa w okolicy Łodzi i ma sprawdzoną ekipę? Ile płaciliście za SSO u siebie? wydaje mi się że cena powyżej 45 tyś to lekka przesada.

mlpk- cena marzenie. Będziemy ostro negocjować;)

Jakie macie doświadczenia, opinie na temat ogrzewania podłogowego w sypialniach?

Zastanawiamy się jeszcze czy nie dać w sypialni grzejnika zamiast podłogówki.

ps. wreszcie mamy ostateczne rzuty od architekta;)

rzut parteru.jpgrzut piętra (1).jpg

rzut parteru_1-page-001.jpg

rzut piętra_1-page-001.jpg

Edytowane przez emilkazozz

• 1 month później...
  • 3 months później...

witam

budowa Heliosa rozpoczęta , są już fundamenty, mam pytanie do budujących, czy może ktoś napisać o kosztach budowy, na jednym z blogów znalazłem wpis ale z tego co widzę moje koszta trochę odbiegają już na etapie fundamentów, a nie zmieniłem aż tak wielkości domu, może z osób które zakończyły budowę się ktoś wypowie, czeka mnie kredyt i nie wiem na ile się w końcu przygotować, pzdr

a i martwi mnie cisza w temacie....od jakiegoś czasu

witam ponownie

czy już nikt nie buduje heliosa?

jak pisałem my mamy już fundamenty, dziś podobno zalali mi chudziaka zobaczę jutro -praca

generalnie budujemy nieco zmienionego heliosa, wariant d odbicie lustrzane, z lekkimi przeróbkami, może ktoś się jeszcze buduje i można wymienić doświadczenia, zaczekam pozdrawiam

Poniewaz wiekszosc jest juz na mojabudowa.pl

Ja o kosztach moge powiedziec ze do stanu wylewek podlogowych 290 tys., ale duzo robie sam. Zapraszam na mojabudowa.pl.

Ale rowniez moze dacie kilka swoich fotek to moze cos ruszy tu na tym forum.

Pozdrawiam wszystkich.

My zaczniemy w maju, również trochę pozmienialiśmy nasz projekt!

Może coś się jeszcze ruszy na naszym forum, póki co- od dawna- cisza jak makiem zasiał....:)

Ale rowniez moze dacie kilka swoich fotek to moze cos ruszy tu na tym forum.

Jak zacznie się coś dziać, to pewnie, że dodamy. Póki co nie będę przynudzała, bo w zasadzie budowa jeszcze się nie rozpoczęła. Dopiero we wtorek wjeżdża koparka zdejmować humus, na środę -czwartek planujemy geodetę do wytyczenia budynku i ruszamy po majówce.