Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tolerancja napięcia w sieci, ciągłość N i takie tam

Recommended Posts

W necie widzę mnóstwo wersji, autorzy opisów powołując się na najprzeróżniejsze normy i rozporządzenia stanowczo obstawiają zarówno +/-10% jak i +5/-10%, ale myślę, że wiążące jest to:

Zgodnie z Ustawą z dnia 03.04.1999 r. o normalizacji (Dz. U. nr 53 poz. 251 ze zm.) i wydanym na jej podstawie Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 14.09.1999 r. w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz.U. nr 80, poz. 911 ze zm.), zmienionym rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 20.01.2002r. (Dz.U. Nr 14, poz. 133) w Polsce zobowiązani jesteśmy do wprowadzenia w życie w całości zapisów Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC”. W związku z tym do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ±10%. W okresie przejściowym napięcie w sieci powinno wynosić zgodnie z zaleceniami normy PN-IEC 60038:1999 Tabela I, pkt. 1) 230/400V +6% -10%. Jednocześnie zgodnie z § 32 ust.1 pkt. 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 25.09.2000 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych, obrotu energią elektryczną, świadczenia usług przesyłowych, ruchu sieciowego i eksploatacji sieci oraz standardów jakościowych obsługi odbiorców (Dz. U. nr 85 poz. 957) dopuszczalne odchylenia napięcia od znamionowego w sieciach o napięciu niższym od 110 kV w czasie 15 minut wynosi +5% -10%, co było zgodne ze stosowanymi dotychczas w Polsce standardami jakości energii. Należy jednak dodać, że planowana na ten rok nowelizacja ww. rozporządzenia z dnia 25.09.2000 r. przewiduje dostosowanie standardów jakościowych do stosowanych w Unii Europejskiej, a więc odchylenia napięcia będą takie same w jak normie PN-IEC 60038:1999 tj. ±10%.

Czyli tak w zasadzie obie wersje zgodnie z przytaczanymi regulacjami mogą być uznane za poprawne :)

Tak czy tak jednak 190V nie mieści się w żadnej normie.

J.

Czyli tak w zasadzie obie wersje zgodnie z przytaczanymi regulacjami mogą być uznane za poprawne :)

Tak czy tak jednak 190V nie mieści się w żadnej normie.J.

Poniżej 200 V jest już nienormalne - chciałem się upewnić. To nie problem tylko mojego przyłącza - w różnych miejscach mojej miejscowości mam odczyty chociażby z UPSów rejestrujących parametry sieci i napięcie spadało nawet do 184V (fakt, że w trakcie modernizacji jednej z linii średniego napięcia w okolicy), ale wskazuje to chyba na przeciążenie sieci... Czy jest jakaś możliwość realnego wpłynięcia na parametry sieci od dostawcy? Pisma? Odszkodowania? Zwrot części opłat?