Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięty pustak - beton komórkowy - jak rozwiązać problem?

Recommended Posts

Kolejny problem jaki się pojawił na mojej budowie to pęknięty pustak - beton komórkowy.

Osobiście wydaje mi się, że budowlańcy zrobili błąd, polegający na tym, że pod słupkiem ułożonym pod belką drewnianą podtrzymującą daszek lukarny nie został wylany wieniec :(. On się skończył tuż przed. No i beton komórkowy się rozszczepił pod ciężarem...

Zastanawiam się, jaki byłby najlepszy sposób naprawy tego bubla?

Wyjąć pęknięty pustak i zrobić wylewkę betonową ... czy w jakiś inny sposób?

Gdyby Ktoś miał ochotę pomóc to będę wdzięczna.

Z wykonawcą będę widziała się za parę dni, ale chcę być przygotowana na rozmowę ... :).

Poniżej link do zdjęć:

Zdjęcie z bliska:

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2927446,2,1,Zdj65533cie10701.html

Zdjęcie z daleka:

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2927447,2,2,Zdj65533cie10641.html

Na czerwono zaznaczyłam buble.

• 7 years później...

Czy takie poduszki w gazobetonie wykonuje się tylko w przypadku gotowych belek, nadproży? U mnie dom z gazobetonu i okna narożne. Nad nimi będą wylewane podciągi zbrojone 4x20mm górą i 4x16 dołem. Kierbud zaproponował żeby pod podciągi dać poduszki z ceramiki lub betonu. Ale przecież jeśli podciągi będą wylewane razem z wieńcem i stropem to dawać jeszcze poduszki? Z kolei majster zrozumiał kierbuda żeby ceramike dawać również i pod wieńce czyli miała by być cała podmurówka z cegły. Ale ja nie spotkałem się z czymś takim. Pod nadproża strunobetonowe owszem.

Czy takie poduszki są wymagane w przypadku gotowych nadproży na bloczku betonowym i ceramicznym czy tylko gazobeton?

A czy to nie jest tak że taki wylewany wieniec jest już poduszką bo rozkłada równomiernie naprężenia w przeciwieństwie do gotowej belki?

Naprężenie pod wieńcem leżącym na ścianie są w miarę równo rozłożone ale Ty pytasz o nadproże nad oknem narożnym, na krawędziach murów /boki okna/ będą naprężenia największe. Czasem warto w tym miejscu zrobić rdzeń.

• 7 months później...