Marta6666 03.11.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Kolejny problem jaki się pojawił na mojej budowie to pęknięty pustak - beton komórkowy. Osobiście wydaje mi się, że budowlańcy zrobili błąd, polegający na tym, że pod słupkiem ułożonym pod belką drewnianą podtrzymującą daszek lukarny nie został wylany wieniec . On się skończył tuż przed. No i beton komórkowy się rozszczepił pod ciężarem... Zastanawiam się, jaki byłby najlepszy sposób naprawy tego bubla? Wyjąć pęknięty pustak i zrobić wylewkę betonową ... czy w jakiś inny sposób? Gdyby Ktoś miał ochotę pomóc to będę wdzięczna. Z wykonawcą będę widziała się za parę dni, ale chcę być przygotowana na rozmowę ... . Poniżej link do zdjęć: Zdjęcie z bliska: http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2927446,2,1,Zdj65533cie10701.html Zdjęcie z daleka: http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2927447,2,2,Zdj65533cie10641.html Na czerwono zaznaczyłam buble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 03.11.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 najlepiej wykonać poduszkę betonową by słup nie opierał się bezpośrednio na betonie komórkowych, lub słupek żelbetowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta6666 03.11.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 najlepiej wykonać poduszkę betonową by słup nie opierał się bezpośrednio na betonie komórkowych, lub słupek żelbetowy Uhm, czy taka poduszka powinna być zbrojona jakimiś prętami? Rozumiem, że tak poduszka może być ułożona na betonie komórkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 03.11.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dobrze by było - zbrojenie rozkłada nacisk słupa drewnianego na większą powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta6666 03.11.2011 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dziękuję bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.09.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Czy takie poduszki w gazobetonie wykonuje się tylko w przypadku gotowych belek, nadproży? U mnie dom z gazobetonu i okna narożne. Nad nimi będą wylewane podciągi zbrojone 4x20mm górą i 4x16 dołem. Kierbud zaproponował żeby pod podciągi dać poduszki z ceramiki lub betonu. Ale przecież jeśli podciągi będą wylewane razem z wieńcem i stropem to dawać jeszcze poduszki? Z kolei majster zrozumiał kierbuda żeby ceramike dawać również i pod wieńce czyli miała by być cała podmurówka z cegły. Ale ja nie spotkałem się z czymś takim. Pod nadproża strunobetonowe owszem.Czy takie poduszki są wymagane w przypadku gotowych nadproży na bloczku betonowym i ceramicznym czy tylko gazobeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.09.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Wszystko zależy od obciążeń (naprężeń) które są pod danym nadprożem - w miejscu oparcia nadproża na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.09.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 A czy to nie jest tak że taki wylewany wieniec jest już poduszką bo rozkłada równomiernie naprężenia w przeciwieństwie do gotowej belki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 A czy to nie jest tak że taki wylewany wieniec jest już poduszką bo rozkłada równomiernie naprężenia w przeciwieństwie do gotowej belki? Naprężenie pod wieńcem leżącym na ścianie są w miarę równo rozłożone ale Ty pytasz o nadproże nad oknem narożnym, na krawędziach murów /boki okna/ będą naprężenia największe. Czasem warto w tym miejscu zrobić rdzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 02.05.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Pytałem się o to kierownika, powiedział że narożne zbrojenie będzie zachodzić w wieniec na ok 70cm więc rdzenia nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts