Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lepsze niż wentylacja mechaniczna!!!>>>???

Recommended Posts

Szukając nowych informacji natrafiłem na produkt JAGA OXYGEN: http://www.ogrzewnictwo.pl/produkty/jaga-oxygen-wentylacja-nowej-generacji

Szczegóły na stronie: http://www.grzejniki-jaga.pl/grzejnik_oxygen.html

Wentylacja, ogrzewanie,,, montował to ktoś?? Może się wypowiecie co myślicie o tym produkcie?

Nie zawsze da się wykonać WM, szczególnie w istniejących obiektach, i takie rozwiązanie ma sporo zalet - nie jest zbyt drogie, zapewnia odpowiednią ilość świeżego powietrza (najlepiej w sypialni i pokoju dziennym), zawsze jest lepsze niż brak wentylacji. Podobne rozwiązanie często jest stosowane w czasie modernizacji bloków, tzn. za grzejnikiem wierci się otwór nawiewny, tylko że tutaj masz jeszcze sterowanie nawiewem w zależności od zapotrzebowania powietrza. Na pewno redukuje to zużycie energii w porównaniu do wentylacji grawitacyjnej, z uwagi na regulację strumienia powietrza nawiewanego, a jednocześnie gdy zwiększa się zapotrzebowanie to nawiewa więcej.

Dobrze że powstaje coraz więcej rozwiązań na zapewnienie świeżego powietrza w domu, czy to stosując WM z rekuperatorem, nawietrzaki, wentylację higrosterowalną czy taki np. patent jak omawiamy tutaj. Mam tylko nadzieję, że zastosowali tu dobry czujnik CO2, żeby nie trzeba było wymieniać wszystkich co rok :-)

Z powodu instalacji kominka odpuściłem instalacje Wentylacji Mechanicznej, na rzecz wentylacji HIGROSTEROWANEJ (nawiewniki w oknach itd.) A jak ma się ten system może jest lepszy w moim przypadku? Muszę się coś na ten temat dowiedzieć bo jak bym miał go zastosować to nie muszę kupować nawiewników Aereco w oknach.

Można sobie zainstalować nigdy nikt nikomu nie broni. Ale kominek zasysa powietrze, a więc dostaje się do domu dodatkowe zimno, więc i sprawność reku się zmniejsza. Nie jestem specjalistą łatwo mnie za słówka złapiecie, ale nie o to chodzi, chciałem się coś dowiedzieć na temat Jaga Oxygen lub wentylacji higrosterowanej ewentualnie pokazanie dlaczego jednak mam robić mechniczną, wiem tylko że nie chce grawitacyjnej.

Re Redon

Kominek nie ma nic do wentylacji mechanicznej - trzeba zapewnić kominkowi dopływ powietrza do spalania z zewnątrz, czyli w skrócie zakopać pod płytą rurę fi 110 lub 160 :-)

Tak jak pisałem na początku, omawiane rozwiązanie jest fajne jeśli nie da się zastosować wentylacji mechanicznej.

Wady / zalety w stosunku do wm:

- największą zaletą jest prostszy montaż - możliwy w istniejących budynkach

- cena możliwe że będzie nieco niższa niż przy WM (ale z drugiej strony, jeśli do typowego domku trzeba będzie dać 5 takich urządzeń nawiewnych i jeszcze zrobić wywiew mechaniczny sprzężony z nawiewem, to raczej wyjdzie dużo drożej niż WM)

- wadą są zdecydowanie wyższe koszty eksploatacyjne w stosunku do WM - urządzenie bezpośrednio podgrzewa całe napływające powietrze najdroższą energią - elektryczną, która na dodatek będzie najszybciej drożeć, bo limity CO2), bez żadnego odzysku ciepła

- przewagą WM jest zapewniony odzysk ciepła (gratis 2-3 kW mocy grzewczej), prostsza obsługa (wymiana filtrów w jednym urządzeniu dla całego domu, a nie w 5 miejscowych urządzeniach), mniejsza awaryjność (jeden rekuperator przy WM i 5 -10 urządzeń przy systemie niecentralnym, z wentylatorkami wywiewnymi), i WM będzie pracowała ciszej.

Jest dużo rozwiązań, każde ma swoje zastosowanie w którym będzie dobrze się sprawdzało.

Nie żyję wyłącznie z montażu WM, bo robię komplet instalacji; jak ktoś sobie zażyczy to Jagę Oxygen to też bez problemu zamontuję, ale do nowych domów raczej nie ma co odkrywać świata tylko montować WM z rekuperatorem.

Zresztą za dwa lata każdy nowo budowany dom będzie musiał mieć WM, tylko że na razie mało kto o tym wie... Wymogi unijne dotyczące zużycia energii w budownictwie, które Polska już dość dawno przyjęła, zaczną obowiązywać, i zaczną się hocki klocki, jak nie będzie się dało odebrać nowego budynku, bo nie spełnia norm.

PS

Dzisiaj na dachu, ustawiając solary, śmialiśmy się, że na tak dużych dachach za kilka lat będziemy montować nie po 2-3 panele, tylko po dwa rzędy po 8 kolektorów na bufor 3000 L, żeby dom spełniał wymogi budynku zeroenergetycznego - to już nas czeka od 2020 :-)

no właśnie wytłumaczyłem - że mam z dołu kominka (wkładu) taką jakby metalową tubę połączoną bezpośrednio z doprowadzeniem świeżego powietrze z zewnątrz i u mnie powietrze się nie miesza - bo to co wpada tym sposobem do komina - wylatuje kominem

Oczywiście ma kolega rację, mój błąd :) O czym ja myślałem?

Zastanawia mnie jedno-co ile lat będziemy musieli wymieniać kanały wentylacji mechanicznej,bo za 15lat będzie tam masa syfu.NIe ma szans by po 15latach takie kanały były czyste,a tymi kanałami będziemy oddychać.

A montujących dodatkowo jeszcze GWC to już naprawdę szczerze podziwiam.

Pogadamy za 15lat,narazie nie znacie nikogo kto by to tyle używał

Zastanawia mnie jedno-co ile lat będziemy musieli wymieniać kanały wentylacji mechanicznej,bo za 15lat będzie tam masa syfu.NIe ma szans by po 15latach takie kanały były czyste,a tymi kanałami będziemy oddychać.

postaw se domek i co 15 lat wymieniaj kominy z cegły

W kanałach WM występują znacznie wyższe prędkości przepływu niż przy WG. Dlatego wewnątrz kanałów zanieczyszczenia osadzają się w minimalnym stopniu (ponieważ są zdmuchiwane ze ścianek przez pęd powietrza), i po 15 latach będą co najwyżej lekko zabrudzone. Skoro po kilku latach w pracy nad kuchenką pierwsze moje instalacje wyglądają jak nowe, więc na logikę za 4 razy dłuższy okres wiele gorzej nie będzie.

Przy WG mamy bardzo wolne przepływy, stąd i osadzanie zanieczyszczeń jest znacznie szybsze. Po kilku latach w kanale WG jest potężny syf, który na dodatek przy każdej cofce wchodzi razem z grzybami i zarodnikami do mieszkania. Przy WM nawet gdyby też teoretycznie zaszły brudem (przy za dużych średnicach kanałów i wolnych przepływach), to i tak powietrze wywiewane jest wyrzucane na zewnątrz - nie występują nigdy cofki. Natomiast instalacja nawiewna (ta która dostarcza świeże powietrze do budynku) po pierwsze zasysa czyste powietrze z zewnątrz, po drugie powietrze to przechodzi przez dokładny filtr, więc tu już w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek zanieczyszczeniu kanałów, nawet po 30 latach...

Bo jak się, kurwa, nie poszuka to się i nie zna!

A są tacy co i dłużej ten "cud" mają...

Jak często czyścisz/wymieniasz kanały wentylacji grawitacyjnej?

Znasz kogoś, co to robił?

Znam ,nie u nas.Odszukam i wkleję tu jak wymieniają po 20latach kanały bo zasyfiałe.To raz.

Dwa - a po co ja mam wymieniać komin ktorym wylatuje powietrze?Nie używajcie wciąż tych samych arumentow ,naciąganych ,przydających się jedynie montującym lub sprzedającym te systemy.Kominem powietrze wylatuje ,niech se tam będzie syf(i dajcie spokój z tymi cofkami,taki sam głupi argument).Mnie chodzi o powietrze którym oddycham ,a które będzie szło przez zasyfiałe kanały.Ma szybkość i się nie osadzi?Jak ograniczacie lub wyłanczacie WM żeby nie mieć 20% wilgotności też ma szybkość?

rozbierałem niedawno kilka kanałów u siebie (drobny tuning ), instalacja ma siedem lat i w środku jest czysto, więc za następne siedem też raczej będzie...

GWC jak by się zasyfiło to co stoi na przeszkodzie zalać wszystko jakim roztworem, pozostawić na parę dni i wypompować...

kiedyś miałem na poddaszu 30*po kilu dniach upału, odkąd mam GWC nie przekracza 26*...

ktoś powie że raptem 4* różnicy, ale niech spróbuje zasnąć w tych 30*