Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

frezowane uchwyty we frontach kuchennych

grzanka

Recommended Posts

Witajcie,

mam pytanie do użytkowników frontów kuchennych z frezowanymi uchwytami, tzw. fronty bezuchwytowe. Jak się sprawują w codziennym użytkowaniu? Czy brud nie zbiera się jakość szczególnie w tych zagłębieniach? Czy to rozwiązanie jest wygodne w użytkowaniu?

Chodzi mi o front jak na zdjęciu: kuchnia lakier biały połysk

5401014239_db0087fb1d.jpg

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam takie fronty. U mnie frez zrobiony jest troszeczkę głębiej, właśnie po to, żeby było wygodnie otwierać. Kiedy szukaliśmy takiego rozwiązania spotykaliśmy się w studiach kuchennych na fronty z bardzo płytkim wycięciem, przy ciężkich szufladach to mega niewygodne było. Jeżeli mam Ci coś radzić to właśnie sprawdzaj otwieranie na największych szufladach. Co do zbierania się brudu w zagłębieniach- no to trzeba się przyzwyczaić, że od czasu do czasu coś tam wpadnie;)

Nie polecam Ci takiego wykonania frontów kuchennych.

Są oczywiście atuty jak np brak wystających mogących powodować urazy elementów, dużo nowocześniejsza prosta forma.

Lecz problemem zawsze będzie tu brudna powierzchnia szczególnie w górnej części narażonej na dotykanie nie zawsze czystymi dłońmi. Takie fronty czyści się zdecydowanie łatwiej ale czy będziesz miała ochotę czyścić je kilka razy dziennie??

Uważam że rozwiązanie z relingami jest zdecydowanie praktyczniejsze.

Wymagane jest oczywiście od czasu do czasu czyszczenie relingów...Ale fronty dłużej są czyste. :)

Edytowane przez Robespierre

• 3 weeks później...

Witam,

Uchwyty frezowane bardzo ładnie wyglądają a jeśli kształt tego frezu będzie odpowiedni ( nie tylko głęboki ale także odpowiednio wyprofilowany i nachylony ) to użytkowanie nie nastręcza żadnych problemów ani dla Pań z delikatnymi dłońmi ani większym męskim dłoniom. Nawet otwieranie lodówki w zabudowie oraz zmywarki nie jest problemem.

http://www.artenova.pl/galeria/meblekuchenne/biala_kuchnia_ryd_05.jpg

http://www.artenova.pl/galeria/meblekuchenne/biala_kuchnia_ryd_04.jpg

Zależy czy chcesz mieć kuchnię do gotowania czy "dla oka". Zdecydowanie praktyczniejsze są uchwyty... Wyobraź sobie, że zagniatasz ciasto i musisz otworzyć szufladę bo akurat Ci mąki zabrakło))) Masz dłonie oklejone ciastem i jeden jedyny czysty mały palec)))) Bez problemu otworzysz obładowaną szufladę z uchwytem (choćby relingowym). W przypadku frezowanych uchwytów nie będzie to takie proste. Lubisz długie paznokcie? Może być jeszcze "mniej prosto"... Zdecydowanie odradzam taki uchwyt przy zmywarce.

Przejdź się po studiach, które mają takie kuchnie i poćwicz otwieranie szuflad małym palcem. Byłoby dobrze, gdyby nie były puste a solidnie obciążone- jak to w kuchni bywa. Jeżeli znajdziesz gdzieś zmywarkę z takim uchwytem - koniecznie spróbuj ją otworzyć. Sama sobie wtedy odpowiesz.

Oczywiście, to jest tylko moje zdanie.

Jak ty to robisz, ze jak zagniatasz ciasto, to masz czysty mały palec? :)

A jeśli chodzi o meritum - liczę się z tym, że otwieranie frontów bezuchwytowych będzie nieco trudniejsze, ale jak otwieram szafki w studiach kuchennych, to nie jest tak źle. Zależy mi na tym, żeby kuchnia, która będzie otwarta na salon, miała meble współgrające z resztą pomieszczenia.

Na frezy już jestem zdecydowana. Pozostaje jeszcze tylko kwestia zmywarki - z panelem czy bez. Niestety nigdzie nie spotkałam sie ze zmywarką zabudowaną w całości frontem bezuchwytowym, żebym mogła wypróbować to rozwiązanie.

Hej,

u nas są frezy takie jak na pierwszym zdjęciu od artenova w całej kuchni, również lodówka i zmywarka. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy relingi i zdecydowanie wolę frezy. Wyglądają o wiele lepiej i dla mnie osobiście są bardzo wygodne. Jak masz porządne okucia w szufladach to otwieranie jedynym czystym małym palcem jest tak samo wygodne jak w przypadku relingów.

Nie zauważyłem też, żeby się też jakoś specjalnie takie fronty brudziły, a mamy kuchnię białą w połysku. Wg mnie przy relingach bardziej widać ślady po tłustych paluchach.

Jedyny minus to faktycznie to, że we frezie może zebrać się brud jak coś tam wpadnie, ale nie robiłbym z tego dramatu - wystarczy, żeby blat nie był zlicowany z frontami.

• 9 months później...

Mam pytanie do użytkowników kuchni z frezowanymi uchwytami (najlepiej białych): od jednego z wykonawców kuchni słyszałam, że lakier przy takich uchwytach może się wycierać w miejscach najczęściej dotykanych (na tym brzeżku). Czy po jakimś czasie użytkowania coś takiego rzeczywiście się dzieje?

Chciałabym uchwyty jak najmniej widoczne - wcześniej byłam zdecydowana na Zobale, ale dowiedziałam się, że mogą nieźle poranić lub podrzeć spodnie, przez ostre krawędzie :eek: (mowa oczywiście o tych zagiętych w dół)

I co wybrać?....help

Może ktoś zna jeszcze inny sposób na mało widoczne uchwyty, a jednocześnie wygodne w użytkowaniu? (wiem, sporo wymagań :)

Edytowane przez eveee

Mam pytanie do użytkowników kuchni z frezowanymi uchwytami (najlepiej białych): od jednego z wykonawców kuchni słyszałam, że lakier przy takich uchwytach może się wycierać w miejscach najczęściej dotykanych (na tym brzeżku). Czy po jakimś czasie użytkowania coś takiego rzeczywiście się dzieje?

Chciałabym uchwyty jak najmniej widoczne - wcześniej byłam zdecydowana na Zobale, ale dowiedziałam się, że mogą nieźle poranić lub podrzeć spodnie, przez ostre krawędzie :eek: (mowa oczywiście o tych zagiętych w dół)

I co wybrać?....help

Może ktoś zna jeszcze inny sposób na mało widoczne uchwyty, a jednocześnie wygodne w użytkowaniu? (wiem, sporo wymagań :)

Witam , zobale są z aluminium i są wg mnie bardzo widoczne . Przy wyborze wykonawcy najlepiej do niego podjechać i zobaczyć jak taki frezowany uchwyt wygląda . Ważna jest też ilość warstw lakieru i jak jest ona odpowiednia to nie powinno być problemu z "przecieraniem" .. ;-) Pozdrawiam , Piotr

Dziękuję Piotrze, zawsze na posterunku :) Jeśli mogę jeszcze Cię spytać, jeśli jednak zdecydowałabym się na uchwyty (podobają mi się również fronty akrylowe, a wtedy już nie ma wyboru), to jaki wydaje Ci się dyskretny i w miarę wygodny? Ja wiem, że każdy lubi co innego, ale pytam o Twoje osobiste odczucie :rolleyes:

Witam , jak tylko mogę i jestem "na posterunku" to pomogę... Przy frontach akrylowych nie można frezować uchwytów więc dlatego proponuję lakierowane .. Uchwyt frezowany jest bardzo wygodny tylko też trzeba go najpierw zobaczyć i "dotknąć" ponieważ występuje w różnych wersjach ..

Pozdrawiam , Piotr

Przejdź się po studiach, które mają takie kuchnie i poćwicz otwieranie szuflad małym palcem. Byłoby dobrze, gdyby nie były puste a solidnie obciążone- jak to w kuchni bywa. Jeżeli znajdziesz gdzieś zmywarkę z takim uchwytem - koniecznie spróbuj ją otworzyć.

Mam zmywarkę z krytym panelem i uchwytem wpuszczanym - otwiera się identycznie jak przy froncie z frezem. I nie mam z tym najmniejszego problemu. Z szufladami - również obciążonymi - także nie ma problemu. Może sprawdzałaś po prostu kiepskie kuchnie, z frontami na byle jakich zawiasach i prowadnicach (?)

Ja w mieszkaniu miałam relingi, teraz mam frezy i uchwyty wpuszczane. Miałam obawy powiem szczerze, ale po miesięcznym użytkowaniu kuchni mogę powiedzieć, że w życiu nie zamieniłabym z powrotem frezów na relingi! Czyści się o niebo lepiej (relingi miały "zakamarki" przy mocowaniu z frontami, po frezach wystarczy po prostu "przejechać" wilgotną ściereczką) i wcale nie jest niewygodne.

Miałam kanciaste relingi w poprzedniej kuchni i wiecznie poobijane przez nie uda i pokaleczone ręce (bez przerwy "haratałam" sobie ręce kantami relingów - głównie właśnie podczas mycia mebli.

Zdecydowanie! polecam i frezy i uchwyty wpuszczane :D Zarówno ze względu na obsługę mebli jak i na utrzymanie ich w czystości.

Edytowane przez AniaS79