Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

frezowane uchwyty we frontach kuchennych

grzanka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eveee właśnie dopisałam, że z otwieraniem zmywarki nie mam problemu. Jedyne, do czego można by się przyczepić to nie otwieranie, a zamykanie zmywarki. Żeby ją zamknąć trzeba popchnąć front (moją trzeba mocniej domknąć - może to kwestia modelu). U mnie i tak nie jest to istotne, bo dół kuchni mam w ciemnym matowym fornirze, ale jeśli miałabym przy zmywarce front lakierowany, to istnieje ryzyko, że paćkałabym go podczas zamykania sprzętu. Chyba, że ktoś potrafi łapiąc tylko za frez (ja nie - mam blat szerszy niż meble o ok 3-4 cm), albo ma opanowane zamykanie biodrem ;)

Z szafkami i szufladami problem odpada, bo domykają się same. Wystarczy złapać za frez i delikatnie popchnąć, a zawiasy zrobią swoje. Zmywarka niestety sama się nie domyka (przynajmniej moja ;)).

Edytowane przez AniaS79

• 3 months później...

Pan stolarz, który robił mi wycenę kuchni powiedział, że frezy można zrobić wyłącznie we frontach lakierowanych?? Czy wasze fronty są tylko z lakieru??

W dolnych szufladach chcę mieć fornir lub imitację drewna (np. fronty melaminowane) no i brak możliwości nafrezowania burzy moją koncepcje:(

Pozdrawiam

M

Witam

Ja mam kuchnię z frezowanymi uchwytami, część jest w fornirze, a część w lakierze.

Bardzo sobie chwalimy takie rozwiązanie, jest bardzo wygodne.

Co do brudzenia się takich uchwytów, nie zauważyłam większego niż przy zwykłych uchwytach. Raz na 2 tygodnie przecieram tylko kurz który w tym wgłębieniu osiada.

Lodówkę, zmywarkę czy większe szuflady otwieram bez wysiłku.

Mam przyjemność testować trzeci rodzaj uchwytów w kuchni i ten najbardziej nam odpowiada.

Najgorsze są dla nas mimo wszystko klik-klaki...gotując przy blacie naokragło otwierały mi się same szafki....doprowadzało mnie do szewskiej pasji ciągłe ich zamykanie,

Pogadałam jeszcze raz z moim stolarzem i już można frezować forniry:) tylko mus jest, żeby na tym była listwa zobala, ale że ja te listwy i tak chciałam mieć to problem mam z głowy

Summer a masz na tych frezach listwy czy samo frezowanie?

Na listwach mogę zaoszczędzić ok.7 stówek więc czemu nie skorzystać, w sumie podobają mi się oba rozwiązania, a tańsze jeszcze bardziej:D

Użytkownicy kuchni z frezami - powiedzcie proszę czy Wasze fronty są w całości lakierowane czy we wgłębieniu nie? Pani w studiu kuchennym powiedziała mi, że wewnątrz się nie lakieruje żeby nie ślizgały się palce podczas otwierania. Też tak macie?

Piotrze (nataly) czy możesz jako znawca powiedzieć jak to jest? :)

Użytkownicy kuchni z frezami - powiedzcie proszę czy Wasze fronty są w całości lakierowane czy we wgłębieniu nie? Pani w studiu kuchennym powiedziała mi, że wewnątrz się nie lakieruje żeby nie ślizgały się palce podczas otwierania. Też tak macie?

Piotrze (nataly) czy możesz jako znawca powiedzieć jak to jest? :)

Witam , nie wszystkie firmy zrobią frez w mdfie i "położą" na tym fornir ... Rozmawiałem z kilkoma fabrykami i większość boi się takiego rozwiązania ponieważ fornir w tym miejscu jest mocno "zagięty" . Proszę brać od firm gwarancję to będzie jako takie zabezpieczenie na wypadek odklejania .

My zastąpiliśmy taki frez innym patentem , zrobiliśmy kant pod katem 45 stopni i z tyłu jest doklejka fornirowana z tym że front jest grubszy i ma 22 mm .

Sylwia _LBN wszystko się lakieruje bez wyjątku ponieważ fornir bez lakieru nie jest w ogóle zabezpieczony ..

Miłego , Piotr

Witam , nie wszystkie firmy zrobią frez w mdfie i "położą" na tym fornir ... Rozmawiałem z kilkoma fabrykami i większość boi się takiego rozwiązania ponieważ fornir w tym miejscu jest mocno "zagięty" . Proszę brać od firm gwarancję to będzie jako takie zabezpieczenie na wypadek odklejania .

My zastąpiliśmy taki frez innym patentem , zrobiliśmy kant pod katem 45 stopni i z tyłu jest doklejka fornirowana z tym że front jest grubszy i ma 22 mm .

Sylwia _LBN wszystko się lakieruje bez wyjątku ponieważ fornir bez lakieru nie jest w ogóle zabezpieczony ..

Miłego , Piotr

Zeber - dzięki!

Piotrze - u mnie nie będzie forniru tylko płyta lakierowana. Teraz się zastanawiam czy Pani nie chodziło o to, że lakier będzie matowy (może ja źle zapamietałam) - cały czas mówiła o tym ślizgających się palcach. Po prostu boję się tego, że będzie widoczna różnica między tym lakierem na froncie a matem we wgłębieniu.

• 9 months później...