Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

frezowane uchwyty we frontach kuchennych

grzanka

Recommended Posts

Mi się wydaje, że jak ktoś nie jest przekonany do tego materiału i wykonania to i tak dzięki takiej dyskusji nie zmieni zdania. Musi się sam przekonać , gdy odwiedzi jakiś salon z meblami tego typu. Ja przynajmniej raz pojechałam na targio kuchennych nowoczesnych mebli i tam dopiero dowiedziałam się najwięcej rzeczy i sama mogłam wypróbować takie systemy.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zgadzam sie z ta opinią ...z całym szacunkiem wynika on z trzech podstawowych rzeczy :

1. Nie znajomościa systemów bezuchwytowych - są różni producenci w/ w frontów i akcesorii meblowych

2. Są rózne rodzaje pokrycia frontów i pytanie brzmi jakie są zalecane do systemów beuchwytowych

3. Jakie zamierzecie zastosować prowadnice -lub systemy prowadzenia szuflad.

Obojetnie jaki rodzaj frontu wybierzecie(folia mat/połysk,fornir,drewno nat. itd...

nie ma także znaczenia czy frez jest głeboki, także czy dany frez uchwytu jest cześcią frontu -czy jest np. profilem aluminiowym czy dodatkowym uchwytem...

Zawsze fronty beuchwytowe (jest pulap wyższej ceny frontów) są przeznaczone do prowadnic/szuflad typu push of lub pełen wysuw...

Wiec najpierw praktyka i funkcjonalność drodzy przyjaciele a pózniej estetyka...

To tak jak zwracać uwagę na kolor samochodu terenowego a nie na jego skutecznośc w pokonywaniu bezdrozy.;)

P.S. Uchwyt relingowy nie zawsze pasuje do koncepcji czy to wizualnej -czy najważniejszej praktycznej - a ich podstawowa wada

to rozmiarówka w maksymalnie do 16 -24 opcji długości i ograniczona paleta kolorystyczna -W zależności od producenta)

Nie zdarzyło się wam ubić tej cienkiej krawędzi przy wkładaniu ciężkiego rondla/patelni/żeliwnego garnka ??? Ja mam bardzo solidne, drewniane meble, bez frezu i wiele razy uderzyłam o kant szuflady czy szafki dolnej. Pozostało na szczęście tylko lekkie uszkodzenie lakieru, ale tutaj to bym się chyba obawiała, zwłaszcza o narożniki :rolleyes: Wkurzało by mnie też zbieranie się pyłków w zagłębieniach frezów (dużo gotuję, piekę chleby razowe na zakwasie, więc mąka nieraz fruwa w powietrzu).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=169215&d=1360567408

• 5 months później...

Piu,

wyceniam właśnie kuchnię; wykonawca informuje, że należy liczyć się z możliwością ubicia frezu garnkiem czy patelnią:( - użytkownicy, wypowiedzcie się, jak sprawdzają się Wam fronty bezuchwytowe frezowane po dłuższym czasie - żadnych zniszczeń, odprysków, obić?

Nam sprzedawca odradzil frezowane ale szlam do studia kuchennego z nastawieniem ze te i tylko te żadne inne.;)Przyznal sie ze jest sporo reklamacji na odpryski i obicia właśnie.Jeszcze mówił ze klientki skarżą sie ze cieżko sie otwiera szafki kiedy maja rękę mokra np.Podobały mi sie ogromnie ale przekonał mnie do zwykłych....:sick:

No te listwy będę miała właśnie u siebie.:)Na taki kompromis poszłam ze sprzedawca...Tez byłam nastawiona na frezowane bo cholernie mi sie podobały ale jak maz usłyszał o tych wadach to juz nie było mowy.:rolleyes:U mnie montaż kuchni za jakiś miesiąc to Wrzuce fotkę z tymi listwami aluminiowymi.