Gość stefek 16.03.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 czy warto ułożyć samemu parkiet ,czy jest to raczej trudna sprawajakie zachować różnice między wylewką pod parkiet a pod płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermisz 16.03.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Chętnie odpowiem. Rok temu miałem podobny dylemat. Po odrobinie lektury zdecydowałem się na samodzielne układanie. Oto moje doświadczenia.1. Dobrze przygotowane podłoże - jak najmniej nierówności. Do wyrównywania używałem zaprawy wyrównującej Atlas2. Podłoże zagruntowane Uni-Gruntem (Kreisel)3. Klej do parkietu 5-10-15 firmy Answer. Podłoże zagruntowane klejem zmieszanym z rozpuszczalnikiem też firmy Answer4. Parkiet układałem w cegiełkę (wzór panelowy). Smarowałem klejem powierzchnię na około 10-15 klepek, rozprowadzałem pacą zębata 4 mm. Każdą klepkę smarowałem klejem na piórze lub wpuście na każdym boku.5. Dylatacje - od każdej ściany zostawiałem 1 - 1,5 cm luzu6. Powierzchnię około 15 m kw układałem około 5 dni - zużyłem 25 kg kleju.7. Jak przyjechał cykliniarz i poprosiłe go o zafugowanie szpar to spytał mnie "co tu fugować - nalwiększa szpara miała około 1 mm.8. Parkiet kupiłem 1 rok przed położeniem. W miejscu układania sezonował się cztery miesiące.9. Po cyklinowaniu i fugowaniu sam malowałem. Najpierw podkład firmy Syntilor (wypełniacz porów), później 3x lakier poliuretanowy Syntilor (Błyszczący antypoślizgowy). Zuzyłem 2,5 litra na 15 m kw.10. Parkiet użytkuję od roku - nie mam ani jednej szczeliny, ani jedna klepka nie jest głucha.Reasumując nie ma w tym żadnej magii - powoli i starannie. Efekt jest znakomity. Jeżeli są jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermisz 16.03.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 I jeszcze jedno. Też miałe połączenie płytek z parkietem. Różnica wysokości wynosiła 14 mm. Zastosowałem listwę aluminiową o specjalnym eliptycznym profilu mocowaną na specjalny wcisk - dostępne w każdym supermarkecie budowlanym za około 17 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 16.03.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Wieeelkie dzięki Hermisz,Właśnie stoję przed tym wyzwaniem.Może ktoś jeszcze podzieli się doświadczeniami ??Bardzo proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Bardzo prosze o odpowiedz, czy mozna kleic parkiet do płyty OSB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 17.03.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Z tego co sie orientuje to parkieciarze uwielbiaja kleic parkiet wlasnie na plytach OSB raz ze maja idealnie rowny podklad wiec jest wygodniej i szybciej no i nie ma problemow z wilgotnym podlozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Dziekuję Grzesiu, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 17.03.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A u mnie starszy człowiek kładł w cegiełkę 50mkw dwa dni! Po tym stwierdziłem, że to chyba najwięcej wydanych pieniędzy za najszybszą robotę i nigdy nie zlecę takiej łatwizny tylko sam będę kładł. Cyklinowanie i cała reszta to już inna para kaloszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 19.10.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 hermisz napisał: 3. Klej do parkietu 5-10-15 firmy Answer. Podłoże zagruntowane klejem zmieszanym z rozpuszczalnikiem też firmy Answer Przeszukuję forum pod kątem wspomnianego wyżej kleju. Od położenia twojego parkietu minęło trochę czasu, więc możesz jakoś ocenić ten klej - czy nic złego z podłogą się nie dzieje, klepki nie odchodzą od posadzki? Może ktoś inny zajrzy do tego wątku i wyrazi opinię na temat kleju ansercoll? Za wszystkie opinie będę wdzięczna. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 20.10.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam! Stoję przed wyborem co na podłogę i bardzo chcielibyśmy drewno- parkiet, deski (dąb, jesion, egzotyk). Jednak dręczy mnie niepewność jak drewno będzie się zachowywać w chałupie okresowo ogrzewanej? Będzie tak przez jakiś czas ( rok może dwa) dopóki nie zamieszkamy tam na stałe. Forumowicze z doświadczeniem i po "przejściach" powiedzcie jak u Was bywało z drewnem w podobnym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 22.10.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 hermisz napisał: 4. Parkiet układałem w cegiełkę (wzór panelowy). Smarowałem klejem powierzchnię na około 10-15 klepek, rozprowadzałem pacą zębata 4 mm. Każdą klepkę smarowałem klejem na piórze lub wpuście na każdym boku. U mnie na parterze parkiet kładła firma i klejem smarowali tylko podłoże.Może się mylę, ale wydaje mie się że gdyby zastosowali klej na bokach klepek to by im się nie udało ich tak ładnie podobijać bez szczelin bo klej był dosyć gęsty. parkiet po jednym roku idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrzab1719502499 22.10.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja też stoję przed wyborem parkietu. Także myślę o samodzielnym ułożeniu. Ostatnio byłem w firmie, która zajmuje się na poważnie układaniem parkietów - dowiedziałem się, że:1 - nie warto kupować wcześniej parkietu - pozostawienie go w miejscu przyklejenia nic dobrego nie wnosi - najczęściej klepki zamiast dosychać wręcz chłoną wilgoć z pomieszczenia2 - przed przyklejeniem (na co najmniej 2 tygodnie przed) pomieszczenie powinno zostać wygrzane.3 - wręcz niedopuszczalne jest przechowywanie parkietu przed zakończeniem prac mokrych w budynki (tynki, wylewki) - powierzchnie muszą być dobrze wysuszone.4 - najlepiej przyklejać klepki w jodełkę - ten układ najlepiej kompensuje zmiany wydłużalności przy zmianach temperatury (wiadomo - w zimie powietrze jest suche i klepki się kurczą - najwięcej wzdłuż włókien. Przy układaniu klepek na cegiełkę po jakimś czasie mogą pojawić się na krótszym boku znacznie większe szpary niż na boku dłuższym. Są to oczywiście tematy usłyszane, a nie wypraktykowane. Natomiast facet wydał sę bardzo konkretny i budził zaufanie.Po rozmowie z nim napewno nie kupię już parkietu na zimę, aby poleżakował na budowie w nieogrzewanym pomieszczeniu do wiosny. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 22.10.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Podzielcie się jeszcze informacjami jaki parkiet stosujecie i ile kosztuje. Muszę szykowa się na wiosnę... Słyszałam że po parkiet warto wybrac się w białostockie, a ja jestem z centrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts