pkf 04.11.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam. Chcę zbudować ściankę z kartongipsu. Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia, ale pragnę się nauczyć, mam tu pole do eksperymentu bo 'budowla' nie jest jakaś super ważna. Ścianka ma sięgać od podłogi do sufitu i mieć szerokość tylko 60 cm, grubość jak najmniejsza. Czytam, że płyty należy przyciąć tak, aby do stropu pozostało conajmniej kilka mm luzu ze względu na to, że strop może pracować. Zastanawiam się co w takim wypadku z profilami - profil pionowy też nie ma sięgać do samego sufitu? Przecież wtedy stabilność takiej konstrukcji będzie chyba pozostawała sporo do życzenia. Co z górnym profilem poziomym na suficie - jak przymocować do niego płytę, aby pozostawić pole do pracy stropu? Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia w tej kwestii. Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek1631990 08.11.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 witam. oczywiście płytę powinno przyciąć mniej więcej 5-10 mm krócej, profile też, ponieważ budynek cały czas osiada, pracuje itp. Stabilność i sztywność konstrukcji ściany zapewni przykręcona do stelażu płyta i należy ją przykręcić do profilu poziomego dolnego i do pionowych. do pionowego górnego płyty nie przykręcamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts