pantomaszsi 04.11.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam. Mam pytanie dotyczące badania gruntu pod budowę domu. Niby jest zalecane zlecenie wykonania jakichś odwiertów, żeby zbadać ziemię. Czy jest to konieczne? Niby wokół są domy, więc teoretycznie wiadomo jaki jest grunt, ale słyszałem, że w jednym miejscu może być ok, a kawałek dalej może leżeć jakiś torf. Oczywiście co trzeba to trzeba, ale też nie chodzi o to, żeby niepotrzebnie fundusze trwonić. Lub czy ewentualnie samemu można zrobić jakiś wykop na 1.5m i zobaczyć glebę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 04.11.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Cześć.Na jakiej podstawie sądzisz, że mógłby być torf? Ktoś w okolicy ma taką glebę?Skąd to podejżenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantomaszsi 04.11.2011 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nie, ten torf to wziąłem z jakiegoś przypadku opisanego w internecie. Materiał był o tym, że był już jakiś wykop i chcieli fundamenty lać, ale jakiś geodeta zrobił odwiert i zobaczył, że jest torf pod wykopem jeszcze. I co za tym idzie - ściany by popękały. I zalecenie, żeby zawsze badać grunt. Może to straszak na zlecenie firm, żeby im obroty zwiększyć, tak jak przypadki ze świńską grypą itp. Ale zamiast tego torfu może być cokolwiek innego, co może osiadać pod ciężarem domu. I chodzi chyba też o zbadanie wód gruntowych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 04.11.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 przecież nie tylko o torf chodzi. generalnie architekt musi wiedzieć jakiej szerokości ma zrobić ławy.Inaczej gdy jest suchy piasek, inaczej jak wysoki poziom wód gruntowych, inaczej jak glina która również może mieć różną plastyczność.do tego taki odwiert przyda Ci się jak będziesz chciał zrobić oczyszczalnie, od razu widać czy można ją mieć i jaką wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantomaszsi 04.11.2011 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Oczyszczalni nie planuję. Jeśli trzeba zrobić odwiert to zrobię. Tylko się upewniam, czy jest to potrzebne. No i wrócę jeszcze do pytania, czy trzeba zlecać pracę geodecie czy można samemu zrobić wykop? Bo to nie problem, zrobić kilka kroków i zabrać łopatę po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 04.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 No i wrócę jeszcze do pytania, czy trzeba zlecać pracę geodecie czy można samemu zrobić wykop? Bo to nie problem, zrobić kilka kroków i zabrać łopatę po drodze. nie, spoko, możesz sam, musisz tylko ustalić (niech spojrzę na swoje badanie gruntu): - profil stratygraficzno-litologiczny -symbol gruntu - symbol geologicznej konsolidacji gruntu - stopień zagęszczenia lub plastyczności (w zależności co tam masz) - wilgotność naturalna - gęstość objętościowa - spójność - kąt tarcia wewnętrznego - moduł odkształcenia a potem jeszcze z próbek CaCO3, Wn, Wl, Wp, Il do tego dochodzi mapka z przekrojem ale to już pryszcz Nie wiem, czy potrzebne są wszystkie te współczynniki, ale te dostałem gdy zamówiłem odwierty "pod domek jednorodzinny" powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.11.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Badanie gruntu na pewno nie zaszkodzi, jeśli dobrze pamiętam to jest ono tylko wymagane przy dość ostrym nachyleniu działki. Ja badanie gruntu robiłem, na podstawie parametrów od geologa, konstruktor przeprojektował ławy pod mój konkretny grunt, w projekcie był zapis, że fundamenty należy dostosować do warunków na działce.PS. Czy na podstawie wykopania dołka łopatą jesteś w stanie określić cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 04.11.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Badanie gruntu na pewno nie zaszkodzi, jeśli dobrze pamiętam to jest ono tylko wymagane przy dość ostrym nachyleniu działki. badanie jest wymagane (lub nie) przez architekta który ma zagwarantować, że to co zaprojektuje się nie przewróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 04.11.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Badanie gruntu na pewno nie zaszkodzi Zaszkodzi grubości portfela;) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantomaszsi 04.11.2011 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Dobra, zapytam przy następnej okazji o radę kierownika budowy, z którym już wstępnie dyskutowałem. Jak będzie trzeba to się zrobi, jak nie to nie. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 04.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Dobra, zapytam przy następnej okazji o radę kierownika budowy, z którym już wstępnie dyskutowałem. Jak będzie trzeba to się zrobi, jak nie to nie. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam : ) pantomaszsi, nie zrozumiałeś. kierownik budowy jest od pilnowania żeby budowane było zgodnie z sztuką i projektem. kierownikowi badania są NIEPOTRZEBNE. Badania chce (lub nie) architekt. Mój powiedział, że kreski nie narysuje jak mu badań nie dostarczę. Chronologicznie rzecz biorąc architekt jest lata świetlne przed kierownikiem budowy (tzn badania gruntu były na rok przed kierownikiem) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantomaszsi 04.11.2011 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 U mnie (w małej gminie), sytuacja wygląda tak, że obie te osoby pracują obok siebie i się znają, obydwoje to znajomi mego ojca, z obydwoma było już trochę gadane, więc nie będzie problemu, jak nie z jednym to z drugim : ) Ktoś mi w każdym razie powie czy te badania muszę zrobić czy nie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.11.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 U mnie (w małej gminie), sytuacja wygląda tak, że obie te osoby pracują obok siebie i się znają, obydwoje to znajomi mego ojca, z obydwoma było już trochę gadane, więc nie będzie problemu, jak nie z jednym to z drugim : ) Ktoś mi w każdym razie powie czy te badania muszę zrobić czy nie. Pozdrawiam. A to ciekawe że gmina zatrudnia dyzurnego architekta i kierownika prywatnych budów. Co to za gmina? Badania gruntu są potrzbne i rob i je geotechnik nie geodeta. Geodeta bedzie tez potrzebny do mapki i wytyczenia budynku a potem do inwentaryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantomaszsi 04.11.2011 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nie pytaj mnie czemu tak jest, ja nie wiem. Może mają jakieś uprawnienia, które pozwalają im na pełnienie tych funkcji, a robotę w urzędzie odwalają jeszcze inną. Nie wiem.Może geotechnik nie geodeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 05.11.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 (edytowane) No i wrócę jeszcze do pytania, czy trzeba zlecać pracę geodecie czy można samemu zrobić wykop? Bo to nie problem, zrobić kilka kroków i zabrać łopatę po drodze. Chętnie zobaczyłabym zdjęcia z wykopu łopatą na głębokość 5 metrów Poradzisz sobie z idetyfikacją rodzaju gruntu oraz wyznaczeniem Id lub Is ? Edytowane 5 Listopada 2011 przez elka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantomaszsi 05.11.2011 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Mówiłem o głębokości 1.5m, bo gdzieś coś o tym czytałem. Już ktoś to sprostował wcześniej i mi rozjaśnił sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 05.11.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Witam przy każdej rozpoczętej budowie trzeba badać jaki jest grunt ??nawet jesli jest działka równa ?? ile takie coś kosztuję ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 05.11.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Jak działka jest "równa" to nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.11.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Witam przy każdej rozpoczętej budowie trzeba badać jaki jest grunt ??nawet jesli jest działka równa ?? ile takie coś kosztuję ?? wyżej masz wszystko napisane. jak masz już budowę rozpoczętą, to po kiego grzyba Ci jakieś badania. Badania są potrzebne ARCHITEKTOWI który ma dobrać ławy do warunków gruntowych, czyli badani są potrzebne na etapie powstawania/adaptacji projektu. ja płaciłem ok 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.11.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Ja sobie nie wyobrażam budowy bez takich badań, u mnie poszło na to 800zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts