krzepa 04.11.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam Jestem świeżym nabywcą drewnianych zewnętrznych drzwi. Problem mój polega na tym, iż kolor drzwi moim zdanieniem nie jest tym kolorem z próbnika, na podstawie, którego dokonywałem wyboru dopasowując drzwi do pozostałej stolarki (okna, brama garażowa) - drzwi są za jasne (taki jasny brąz wpadający w kolor miodowy, cała stolarka w kolorze złotego dębu zdecydowanie ciemniejsza). Po zamontowaniu wraz z dostawcą sprawdzliśmy kolor porównując do wzornika, niestety kolor drzwi nie pasował do żadnego koloru na wzorniku, był zawsze pomiędzy jednym kolorem a drugim, a na pewno nie pasował do koloru, który wybrałem. Dostawca zgłosił ten fakt do producenta i uzyskałem odpowiedź w stylu: to są drzwi drewniane więc kolor zależy od wielu czynników, że nigdy nie będzie to co na wzorniku, że zawsze jest jakaś różnica, że drewno ma swoje "kaprysy", żebym poczekał bo na pewno zciemnieją i w zasadzie to zrozumiałem z tego, że malując drzwi nigdy nie wiemy jaki ostatecznie kolor wyjdzie. Ostatecznie mogą je przemalować ale wtedy jest ryzyko, że będą za ciemne. Drzwi są z dostawką i nawet jest różnica pomiędzy skrzydłem a dostawką - nie wielka co prawda ale jest. Mam pytanie co mogę zrobić w takiej sytuacji?? Na co się zgodzić a na co nie. Zdaję sobie sprawę, iż ciężko będzie mi udowodnić swoje stanowisko przy takim podejściu producenta. Może fachowcy coś podpowiedzą jak najlepiej zachować się w tej sytuacji. Stanowczo domagać się nowych drzwi, iść na kompromis - dać je do ponownego malowania czy po prostu pogodzić się z tym i czekać aż zciemnieją. Z góry dziękuje za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 06.11.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Okleina "złoty dąb " jest specyficzna i trudno uzyskać jej wierną kopię na stolarce drewnianej.Jest to wręcz nie mozliwe.Na przykład kolor na drewnie jest bardzo podobni do okleiny w intensywnym świetle dziennym , a już wieczorem kolory te znacznie od siebie różnią ( okleina jest ciemniejsza od drewna ). Prawdą jest też to,że drewno trochę ściemnieje ( zwłaszcza drewno iglaste np. sosna ). Prosze też mieć na uwadze ,że nawet w kompletnej dla domu stolarce drewniane ( wszystkie okna i drzwi ) lakierowanej w ramach jednej realizacji zdażają się znaczne różnice w kolorze i jest to dopuszczalne , bo drewno jest materioałem naturalnym i różnice mogą wystepować. Dlatego proponuję zaakceptować kolor drzwi jaki jest pamiętając o tym ,że jest to materiał naturalny . Stanowczo odradzam ekspertmenty z ponownym lakierowaniem - ich skudkiem może być uszkodzenie powłoki lakieru.Jeżeli kolor na drzwiach jest " podobny " do tego na wzorniku to oznacza ,że producent użył właściwego lakieru , a różnica wynika z natury drewna i żadnego błędu producent nie popełnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts