Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uwaga złodziej do wszystkich

Hanka27

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wiecie, ze jedna z Rad Miejskich chciała uhonorować żołnierzy Armii Andersa nadając beztrosko jednej ulicy nazwę " Obrońców Monte Cassino". Na szczęście w porę skorygowano ten lapsus.

Dla tych którzy akurat byli chorzy gdy na historii przerabiano ten temat :wink: wyjaśniam, że Polacy z II korpusu Armii Andersa zdobywali Monte Cassino zawzięcie bronione przez Dywizję SS Hermann Göring

... w której walczyli chłopaki ze Śląska i Pomorza.

A wiecie, ze jedna z Rad Miejskich chciała uhonorować żołnierzy Armii Andersa nadając beztrosko jednej ulicy nazwę " Obrońców Monte Cassino". Na szczęście w porę skorygowano ten lapsus.

Dla tych którzy akurat byli chorzy gdy na historii przerabiano ten temat :wink: wyjaśniam, że Polacy z II korpusu Armii Andersa zdobywali Monte Cassino zawzięcie bronione przez Dywizję SS Hermann Göring

... w której walczyli chłopaki ze Śląska i Pomorza.

I z Hamburga, Essen, Monachium ..... to fakt.

Ale w całych Niemczech ze świeca szukać ulicy np. Obrońców Staligradu, Dzieci Zamojszczyzny itd.

W końcu żyjemy w Polsce a......

Pozdrawiam

A wiecie, ze jedna z Rad Miejskich chciała uhonorować żołnierzy Armii Andersa nadając beztrosko jednej ulicy nazwę " Obrońców Monte Cassino". (...)

Przypomniało mi się, że w Bielsku Białej Jest osiedle Karpackie gdzie ulice noszą nazwy górskich szczytów czy jezior (np. Morskie Oko) . I tak się złożyło że jak zmieniano nazwy ulic po 1989 roku które nosiły nazwy związane z komunizmem to na tym osiedlu zmienili także ulicę Czerwonych Wierchów na Andersa. :lol:

P.S. Dla tych którzy nie wiedzą to Czerwone Wierchy to nazwa pasma trzech gór w Tatrach, a nazwa pochodzi od ich koloru.

• 2 weeks później...

No czemu ja tak dawno tutaj nie zaglądałam? Czemu :lol: uhahałam się do śloz. Moja ulica kiedyś nazywała się pięknie Różana ale przyszło nowe i zmieniło :cry: ale w Dziekanowie Leśnym można sobie zamieszkać na ul np. Bolka i Lolka, Kaczki Dziwaczki, Czerwonego Kapturka itd. Czyż to nie urocze?

Gośka

A ja mieszkam na osiedlu gdzie są ulica: Gdańska, Warszawska, Poznańska, Jeleniogórska, Zgorzelecka, Kłodzka itd.

Około 30 ulic od nazw miast. A wszystko na małym osiedlu domków jednorodzinnych. Czasami jak ktoś się pyta to nie wiem gdzie konkretnie leży dana ulica, choć wiem że jest :oops:

W dzisiejszym Głosie Wielkopolskim jest duża wkładka o Umultowie i Radojewie piszą w niej min. o mnie

cytuję ,,Jeżeli ktoś jest bardziej przedsiębiorczy i wie jak sprawę załatwić.........

to kupuje dużą działkę, na przykład hektarową i buduje sobie siedlisko. Z jednej strony nie ma tutaj prawa zabudowy , a z drugiej wyrastają rezydencje na dużych działkach. I to nawet w miejscach, w których rzeczywiście nic nie powinno się budować '' i dalej w tym tonie.

W sumie odebrałam to jako komplement.

Z ciekawostek wczoraj wieczorem jak wracałam do domu sarenka przyłożyła w mój samochód, na szczęście nic się jej nie stało .

Poza tym ta okolica sprawia że chce mi się cały czas spać i chodze taka jakaś odrealniona............................

marie, musze przeczytac co ciekawego napisali w glosie; szkoda sarenki i samochodu tez! do mojego latem wlazla jaszczurka (siedziala w rulonie papy, ktora wlozylismy do bagaznika nie przypuszczajac w ogole ze cos tam moze byc) i przypomnialo jej sie zanzaczyc swoją obecność na skrzyzowaniu ul. Bukowskiej i Kraszewskiego, przemknela po moim siedzeniu i uciekla pod schowek z przodu, na szczescie auto prowadzil moj maz i zachowal troche zimnej krwi, bo ja chyba spowodowalabym niezly wypadek i jeszcze zwialabym z samochodu;

• 2 weeks później...