Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm 44 - robić czy lepiej sobie odpuścić?

Recommended Posts

Pozwolenie na budowę już się robi. Zakładaliśmy, że ściany będą z porothermu 44 i tak też jest w projekcie.

Tymczasem po ostatnim spotkaniu z osobą, która siedzi w budowlance na co dzień mamy mętlik w głowie. Dowiedzieliśmy się, że porotherm się nie sprawdza i lepiej zrobić pustaki ceramiczne 25 + 12 styropian.

Nie chcemy podejmować pochopnych decyzji, dlatego, prosimy o radę.

1. Czy zmiany materiału na ściany można dokonać tak po prostu? Bez zagrożenia, że coś się zawali, bo inny materiał będzie miał inną nośność?

2. Czy rzeczywiście protherm 44 nie zdaje egzaminu i się nie opłaca? Budujecie z niego? Mieszkacie w domach jednowarstwowych? Jakie macie doświadczenia?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałem ten sam dylemat. Mam ściany z 44 i dałem jeszcze 10 styro. Na szczęście wizualnie wygląda OK. Naczytałem się o oddychaniu ścian i takie tam pierdoły. Daj projekt do adaptacji i zmień na cieńszą ścianę. Tez mi tak kiedyś doradzali. Gdybym zaczynał teraz budowę nie miałbym takich dylematów. Porotherm nawet 25 a do tego 20 cm styro. Styropian to jednorazowa inwestycja na wiele lat, a nośniki energii niestety cały czas idą w górę. Nie sugeruj się gdy będą cię przekonywać do lepszego mikroklimatu w domu przy ścianie jednowarstwowej która oddycha. Za odprowadzenie pary z domu odpowiada tylko i wyłącznie wentylacja. Kup sobie materiał w zimie na pewno będą lepsze ceny.

zaczynasz bud. wiec pora nauczyć się samemu oceniać co lepsze i czego chcesz . Nie wierz wszystkim co" siędzą w budowlance" bo połowa z nich ma mniejsz pojęcie o budowaniu niż TY :rolleyes: a koledzy . z forum hmmmmm tu się nie wypowiem :no: l w takich kwestiach o jaką pyt. licz na siebie . Według mnie liczą się solidne ławy fund. i porządne mury,:) takie 40-stki plus styr.... później to docenisz Edytowane przez doctor.jk
.

My mamy Porotherm 44 Si i żadnego styropianu. Zużycie eko groszku około 1 worek na 24h grzania domu i kotła z wodą (50 stopni na piecu). Nie wiem, czy to dużo, czy nie (dom ma powierzchnię 180 metrów), murarza mieliśmy na szóstkę co widać na fotoblogu. Fundament na monolicie, dobrze docieplony. Okna są drewniane, wentylacja grawitacyjna. Na razie jesteśmy zadowoleni, no może tylko w domu jest za sucho, w ogóle nie ma wilgoci i będziemy musieli jakieś nawilżacze wykombinować.

Jak idziesz w góry fajnie mieć kurtkę z goretexu, chociażby dla szpanu. Ale jak nie chcesz zmarznąć to bierzesz jeszcze polar i bieliznę termoaktywną, czyli ubierasz się na tzw cebulę - wtedy masz pewność że jest ok i nie zmarżniesz, i że cię nie podwieje :jawdrop:

Ze ścianą jest tak samo.

Jak idziesz w góry fajnie mieć kurtkę z goretexu, chociażby dla szpanu. Ale jak nie chcesz zmarznąć to bierzesz jeszcze polar i bieliznę termoaktywną, czyli ubierasz się na tzw cebulę - wtedy masz pewność że jest ok i nie zmarżniesz, i że cię nie podwieje :jawdrop:

Ze ścianą jest tak samo.

Jeśli chodzi o nas, my po prostu nie chcieliśmy na ścianach styropianu i tyle...

domki z styropianem nawet jeszcze nie włączyły CO

Bez przesady. Większość osób już grzeje w domkach ze styropianem. Nie wyobrażam sobie bym nie podgrzewał delikatnie chaty jak w nocy jest 0 C.

Nie mówie to o kominkach z PW albo pompach ciepła. Mam namyśli tylko grzejących gazem lub innym paliwem oraz ewentualne delikatne dogrzewanie kominkiem.

przeciez Wy macie murowany ten porotherm na zwykla zaprawe. ta sciana to jeden wielki mostek termiczny.

A właśnie, że użyliśmy zaprawy ciepłochronnej. Grzejemy, choć w sumie jeszcze nie musimy, ciągle mamy pootwierane okna, bo jest za ciepło, ale dzięki grzaniu farby lepiej schną (ftalowe).

Fajnie jest za to latem w upały, bo w domu jest wtedy jak w piwnicy (pod warunkiem, ze nie otwieramy okien) i można odetchnąć.

Teraz jest bardzo ciepło mimo tych otwartych okien.

Nie narzekamy i raczej nie będziemy, dla nas 44 Si jest najlepszym rozwiązaniem.

A właśnie, że użyliśmy zaprawy ciepłochronnej. Grzejemy, choć w sumie jeszcze nie musimy, ciągle mamy pootwierane okna, bo jest za ciepło, ale dzięki grzaniu farby lepiej schną (ftalowe).

Fajnie jest za to latem w upały, bo w domu jest wtedy jak w piwnicy (pod warunkiem, ze nie otwieramy okien) i można odetchnąć.

Teraz jest bardzo ciepło mimo tych otwartych okien.

Nie narzekamy i raczej nie będziemy, dla nas 44 Si jest najlepszym rozwiązaniem.

Popieram realizację planów na porothermie. Dla mnie ceramika to jedyny słuszny wybór. To co piszecie także doświadczam latem;)Te solbety i inne Ytongi to marketing i wg. mnie nie warte zawrotu głowy. Musi być to tylko dobry porotherm, nie kruchy. Wiadomo ,że na rynku są różne materiały z różnych źródeł dlatego trzeba to sprawdzać.

Zgodzę się jednak z przedmówcami ,że mimo ,że ma 44 to powinniście go docieplić wełną lub styropianem. Koszty ogrzewania spadną. Ja mam Poro 38 + 12 styro. Robiąc projekt teraz dałbym jeszcze ze 3 cm.

Pozdr,

Dajcie już spokój, przecież ta pogadanka i tak do niczego nie doprowadzi. Ten temat był wałkowany setki razy. Niech każdy buduje z czego chce a potem uczy się na swoich błędach. Zaznaczyłem w pierwszym poście że mam 44 i dociepliłem 10. Nie dramatyzuje że grubsza ściana bo nie ma dramatu - uwierzcie. Stary daj w miarę tani i prosty materiał i ocieplaj!!! Styro dajesz tylko raz. Potem będziesz miał większe dylematy. Wyleczyłem się z teoretyzowania ale wiesz Arturo72 w którym miejscu w twoim silikacie 18cm będziesz miał punkt rosy? Nie przypadkiem na styku ściany i styro? Pomyśl o tym. Tyle w temacie.

Niezły wybór,bardzo logiczny i przemyślany ;)

A wiesz co to jest i z czym sie je silikat ?

Grubość ściany 18cm i 25cm styro lub wełny to promil kosztów Twojej ściany.

Taka ściana jest o niebo cieplejsza(U=0,11),o niebo trwalsza i o niebo zdrowsza od czerwonego materiału,zaproponowanego przez Ciebie w takim systemie.

Nie zgodzę się ,że silikat jest trwalszy i zdrowszy ;)

Myślę ,że jak zwykle są dwie szkoły budowania i na tym poprzestańmy bo dyskusja będzie brnęła w czarną dziurę.

Poroterm 44, czy inna ściana jednowarstwowa NIE, NIE i jeszcze raz NIE. Też dałem się wyfrajerować w to badziewie. Naczytałem się, nasłuchałem jak to będzie OCH, ACH a tu gó...no. Na koniec ociepliłem styropianem.

W warunkach naszych dziadowskich ekip budowlanych jest to nierealne. Nasi "spece" robią byle jak, średnio się znają na swoim fachu. Trafić na uczciwego jest bardzo trudno a i ten uczciwy potrafi czasem niemiło zaskoczyć.

Nie dajcie się na to nabrać i tyle.

Jak gdybym budował jeszcze raz (heheh) to zrobiłbym ścianę 3w: nośna z czegokolwiek, byle mocnego i taniego, w środek ocieplenie a na zewnątrz cegła czerwona pefrorowana klinkierowa. Po zliczeniu kosztów wcale nie wychodzi dużo drożej, bo kupując klinkier na cały dom, można nieźle zbić z ceny, a nawet producent przywiezie taką ilość na miejsce od razu. Elewacja trwała, ładna, w domu ciepło. Same plusy :)

Jak ja kocham ten temat :)

Ściana 1W contra Styro.

Na szczęście temat był już przeorany w każdym kierunku i oby nie przechodzić kolejnego linczu zwolenników tego i owego - powiem krótko:

Jak ktoś ma dylemat czy ściana 1W z Porothermu jest OK to zapraszam do mnie.

Adres to: Płn Wielkopolska. 100km na północ od Poznania, przedmieścia Piły.

AMEN

a z czego masz ta sciane? tez z porothermu?

ja osobiscie planuje budowac z ytonga energo 48 klejonego na pianke poliuretanowa dryfix + do tego elewacja drewniano/betonowa.

Ja mam porotherm 44. Z ytonga też chciałem murować, bo się tych kretyńskich ulotek naczytałem. Dzięki bogu był nie do kupienia. Nie chcę się jakoś angażować w dyskusję za i przeciw, ale ja jestem PRZECIW ścianom jednowarstwowym. Uważam, że to jedna wielka pomyłka. Przynajmniej w naszym klimacie i w warunkach polskiej bylejakości. AMEN

Żyj w niewiedzy ;) Jakby co to nic nie pisałem :)

Żyje w wiedzy, i celowo się na to decydowałem :) Nie chciałem żadnych silikatów itp... i nie płacę kosmicznych rachunków, a te U to tylko teoria tak jak styropian z grafitem:)

Oczywiście jestem za ścianą 2W lub 3W nie jednowarstwową, a ten temat to rozwija.

Ps. U mnie sąsiedzi mają domki z silikatów, byłem w lato i wole mieszkać w ceramice :)

Edytowane przez adam2007