Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu powietrzem - jakie ponosicie rzeczywiste koszty?

boguslawskia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pobierane z zewnątrz przez reku wydajność jest zmienna od 1 wymiany na godzinę do 6

W takim układzie rzeczywiście instalacja jest mniej skopomplikowana. Jeśli proponujesz taki układ w domku jednorodzinnym to jest całkowicie bez sensu. Zarówno z punktu widzenia komfortu jak i kosztów ogrzewania.

obydwaj tylko negujecie i szukacie dziury w całym, napiszcie jakie wady waszym zdaniem są w tym ogrzewaniu nadmuchowym, zrozumiał bym gdybym ja sam negował nadmuch bo jestem hydraulikiem i bronił bym swojego rynku pracy, a was nie rozumiem, każdą instalację można powiększyć i zmniejszyć dostosowując do potrzeb danego obiektu więc to co zdaje egzamin w dużych obiektach po dostosowaniu zda egzamin w małych, czy którykolwiek z was sprawdził na własnej skórze jak działa ogrzewanie nadmuchowe??? bo ja w 1990 roku spałem 5dni w Austrii w domu z ogrzewaniem nadmuchowym i tego jaki wypoczęty wstawałem rano do dzisiaj zapomnieć niemogę

Wady:

1) nadmuch w ogrzewaniu nadmuchowym winien być blisko podłogi w WM jest blisko sufitu, co sugeruje, że WM i ogrzewanie nadmuchowe winno być rozdzielone.

2) większość domów jest u nas budowana w technologii murowanej. Powoli nagrzewa się ale i powoli oddaje ciepło. Stąd u nas lepiej sprawdzają się rozwiązania w których ciepło jest przenoszone przez wodę aniżeli powietrze.

3) wszystkie hipermarkety to szkieletowce z ich wadami i zaletami, a zatem co sprawdza się w hipermarkecie niekoniecznie misi sprawdzić się w domu jednorodzinnym.

4)sugerujesz jakoby ekspansję ogrzewania nadmuchowego w naszym kraju w budownictwie jednorodzinnym - równie dobrze mógłbyś sugerować ekspansję budownictwa szkieletowego z identycznym skutkiem (czytaj spadkiem wartości tuż po wybudowaniu)

Wady cd:

W moim domu nocą ogrzewanie nie uruchamia się. Ciepło oddają ściany. Temperatura powoli spada ale sen w niższej temperaturze jest po prostu bardziej komfortowy.

Spadek temperatury nie jest duży zaledwie 0.7oC w ciągu 9h - w budynku szkieletowym skoki temperatury musiałby być dużo większe lub ogrzewanie musiałoby chodzić cały czas.

on i wpuściłeś wodę na młyn, akurat mnie interesuje domek szkieletowy więc według Ciebie będzie ok cieszy mnie to że nawet pesymista przyznaje mi rację, napisałem Ci powyżej że instalacja powinna być taka jak do ogrzewania nadmuchowego a nie do WM, oczywiście że musi pracować 24g tylko w nocy na zmniejszonych obrotach bo byś się udusił w szczelnym pasywniaku, to że w Polsce buduje się więcej murowanych domków zmieni zakład energetyczny z gazownią każdy kto zabierze się do budowy policzy jak mu to wyjdzie a w murowanym pierwsze lata wychodzą bardzo kiepsko wysuszanie wody technologicznej kosztuje więc zanim zaczniesz korzystać z osławionej przez was akumulacji ścian musisz do nich włożyć sporo energii więc gdzie tu zysk???

Ja nie mam jakiś zastrzeżeń do ogrzewania nadmuchowo - sposób dobry jak kazdy inny. Pozostaje koszmarny koszt dla dobrze zrobionej instalacji.

Zastrzeżenie do Twojej konecepcji instalacji: Dla zapewnienia dobrej wentylacji i utrzymania sensownej wilgotności powietrza potrzeba w zimie jakies 0,5 wymiany kubatury na godzinę. Ty proponujesz 6 wymian - zdaje sobie sprawę dlaczego - powietrze przenosi stsosunkowa mało energii. Porównać to mozna do instalacji centralengo ogrezwania w której kocioł pobiera wodę z wodociągu, podgrzewa ją i tłoczy do kaloryferów a potem powrót z kaloryferów jest podpiety do kanalizaji. Absurd. Ty proponujesz podobny.

Poza tym - Orko oo tym pisał - umiejscowenie wylotów powietrza - dla WM i ogrzewania sa to inne miejsca.

To co propunejesz nie jest też jakieś specjalnie tanie: srednia kubatura domów to 400 m3. I takiej wydajności centrale mają akceptowalną cenę. Ty propnujesz 2400m3/h - wiesz ile kosztuje taka centrala i jakie przekroje kanałów trzeba zastosować żeby nie przekroczyć 5m/s?

Dalej uważasz że ogrzewanie nadmuchowe jest to tylko "lekko rozbudowana" instalacja WM?

... w szczelnym pasywniaku, to że w Polsce buduje się więcej murowanych domków zmieni zakład energetyczny z gazownią każdy kto zabierze się do budowy policzy jak mu to wyjdzie a w murowanym pierwsze lata wychodzą bardzo kiepsko wysuszanie wody technologicznej kosztuje więc zanim zaczniesz korzystać z osławionej przez was akumulacji ścian musisz do nich włożyć sporo energii więc gdzie tu zysk???

Muszę Cię rozczarować. Pasywniak bez akumulacji zwyczajnie nie wyjdzie.

Koszty suszenia nie są aż tak duże - wystarczy przezimować dom w stanie SO.

Choćbyś nie wiem co wymyślił w naszym kraju domy szkieletowe są uważane za badziew i z tego względu ciężko je sprzedać.

Edytowane przez orko

narazie nie ujawniłem wam mojej projektu instalacji którą mam zamiar zbudować a Wy dalej wysnuwacie jakieś dziwne wnioski, całości projektu nie chcę ujawnić gdyż jest to spora innowacja (może i o patent się sprawa oprze) ale jak macie ochotę troszkę pomyśleć to może wynajdziecie słabe punkty

czerpnia, gwc żwirowe 2 działające na przemian, rekuperator przeciwprądowy własnej roboty o długim przepływie powietrza świeżego i zużytego razem, dwa wentylatory o zawyżonych parametrach i zmiennej mocy, nagrzewnica wodna zasilana z bufora, przygotowane miejsce na nawilżacz gdyby nagrzewnica zbyt wysuszała powietrze, całość instalacji liczona tak by normalnie nie przekraczać 2m/s, domek zaprojektowany pod taki system w kwadracie pion nawiewny znajdujący się w środku domu a wyciągi na zewnątrz,

Orko nie buduję tego domu na sprzedaż tylko dla siebie, a zakład energetyczny będzie wystawiał certyfikat jakości co miesiąc czy co kilka (nie wiem jak teraz płaci się w Polsce za prąd) i ten certyfikat plus koszty budowy przekonają wszystkich tych którzy uważają szkieleciaki za badziew