Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pelet

samosha

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 11 months później...

Witam

Mam pytanie, które już zamieściłem na forum, a ponieważ wpadłem na ten wątek:

"Biawarki mamy w ciaglej sprzedazy i staramy sie miec je na stanie :). " ponowię je, ponieważ na stronie producenta jest co prawda deklaracja zgodności CE i odwołuje się ona

do normy 303:5, tylko że deklaracja jest z 19 maja 2010 roku, a nowa norma obowiązuje od 21 sierpnia 2012

Może Państwa firma, jako że macie w ofercie tego rodzaju urządzenia grzewcze, odpowie na moje pytanie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209994-Kt%C3%B3re-kot%C5%82y-spe%C5%82niaj%C4%85-norm%C4%99-pn-303-5-2012

Pozdrawiam

Tomasz

Witam

Mam pytanie, które już zamieściłem na forum, a ponieważ wpadłem na ten wątek:

"Biawarki mamy w ciaglej sprzedazy i staramy sie miec je na stanie :). " ponowię je, ponieważ na stronie producenta jest co prawda deklaracja zgodności CE i odwołuje się ona

do normy 303:5, tylko że deklaracja jest z 19 maja 2010 roku, a nowa norma obowiązuje od 21 sierpnia 2012

Może Państwa firma, jako że macie w ofercie tego rodzaju urządzenia grzewcze, odpowie na moje pytanie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209994-Kt%C3%B3re-kot%C5%82y-spe%C5%82niaj%C4%85-norm%C4%99-pn-303-5-2012

Pozdrawiam

Tomasz

Tom 66

Trudno odpowiadać na twoje pytanie, bo trudno zrozumieć o co ci chodzi.

Norma EN 303-5/2002 pochodzi z roku 2002, dlatego nie jest zrozumiałe o co chodzi z tą datą przez ciebie przywoływaną,

Norma ta jest bardzo bogata w swej treści i dotyczy kwestii energetycznych, konstrukcyjnych i bezpieczeństwa eksploatacji.

Norma jest elementem odniesienia a nie obowiązkiem - od tego są odpowiednie przepisy prawa budowlanego.

Większość producentów kotłów daje deklaracje zgodności z normą 303-5 w odniesieniu do kwestii energetycznych.

Udzielając deklaracji zgodności zaleca w DTR-ce sposoby montażu i eksploatacji kotła w układach zamkniętych- kwestie bezpieczeństwa.

Niektórzy producencji (bardzo niektórzy) wykonali badania zdodne z tą normą na konstrukcje.

Wiem, że takie pełne badania mają kotły EKOPLEX sprzedawane przez firmę Thermostahl.

Ale wiem, że są też i inne.

Pzdr

Edytowane przez Pello

Dziękuję za odpowiedź

Trudno odpowiadać na twoje pytanie, bo trudno zrozumieć o co ci chodzi.

Norma EN 303-5/2002 pochodzi z roku 2002, dlatego nie jest zrozumiałe o co chodzi z tą datą przez ciebie przywoływaną,

Zgadza się. Ta norma jest z 2002 roku, ale od sierpnia obowiązuje nowa EN 303:5 2012. Na stronie BIAWARU są certyfikaty z 2010 roku odwołujące się do poprzedniej normy (tej z 2002 roku), ale nie do aktualnej.

Precyzyjnie chodzi mi o spełnienie normy w zakresie emisji np CO i pyłów oraz sprawności cieplnej urządzenia.

Norma jest elementem odniesienia a nie obowiązkiem - od tego są odpowiednie przepisy prawa budowlanego.

Większość producentów kotłów daje deklaracje zgodności z normą 303-5 w odniesieniu do kwestii energetycznych.

Udzielając deklaracji zgodności zaleca w DTR-ce sposoby montażu i eksploatacji kotła w układach zamkniętych- kwestie bezpieczeństwa.

Niektórzy producencji (bardzo niektórzy) wykonali badania zdodne z tą normą na konstrukcje.

Na POLEKO był tylko jeden kocioł na pelety, który miał deklarację zgodności z nową normą w tym zakresie potwierdzoną ! certyfikatem Instytutu Badawczego. Dowiadywałem się w Niemczech i okazuje się, że wielu producentów nie jest w stanie spełnić rygorów w tym zakresie.

Co więcej, dowiedziałem się że przepisy dotyczące emisji będą od 2015 jeszcze bardziej rygorystyczne zgodnie z 1.BImSchV sprawność urządzenia nie może być niższa niż 90%, a emisja pyłów nie wyższa niż 200 mg/m3. Ponieważ są to normy zharmonizowane więc będą obowiązywać również u nas.

Takiego kotła na pelety poszukuję

Wiem, że takie pełne badania mają kotły EKOPLEX sprzedawane przez firmę Thermostahl.

Stronę producenta obejrzałem - ładna, ale żadnej informacji na ten temat (w jakiejkolwiek postaci) nie ma

http://www.hkslazar.pl/pliki/ulotka-smart-fire-pl_37.pdf

Ale wiem, że są też i inne.

Inne - czyli jakie ?

Buduję dom w otulinie obszaru chronionego - stąd moja dociekliwość...

Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakąkolwiek informację

Tomasz

• 2 years później...

Witam,

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO !

Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię.

Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno.

Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu.

Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW.

[ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH]

Zapraszamy do komentarzy !

Pozdrawiamy

http://www.iwonapellets.pl

Edytowane przez IWONA PELLETS
nowy link filmu