samosha 05.11.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Czy opłaca się palić peletemi jaki kocioł jest w tym temacie najrozsądniejszy, czy futura cichewicza jest ok? Chodzi mi o 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimej 19.11.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Zwracaj uwagę na koszty. Kto ma długoletnią gwarancję? Cichewicz. Kto ma wbudowaną wężownicę? Cichewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosha 05.12.2011 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Dziękuję za podpowiedzi. Postawiliśmy na CIchewicza, zobaczymy jak będzie pracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafwla 05.12.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125832-Buderus-wielki-problem Proszę tutaj poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosha 06.01.2012 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 już wybraliśmy i jest ok, ale dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom66 08.12.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Witam Mam pytanie, które już zamieściłem na forum, a ponieważ wpadłem na ten wątek: "Biawarki mamy w ciaglej sprzedazy i staramy sie miec je na stanie . " ponowię je, ponieważ na stronie producenta jest co prawda deklaracja zgodności CE i odwołuje się ona do normy 303:5, tylko że deklaracja jest z 19 maja 2010 roku, a nowa norma obowiązuje od 21 sierpnia 2012 Może Państwa firma, jako że macie w ofercie tego rodzaju urządzenia grzewcze, odpowie na moje pytanie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209994-Kt%C3%B3re-kot%C5%82y-spe%C5%82niaj%C4%85-norm%C4%99-pn-303-5-2012 Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 08.12.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Mam pytanie, które już zamieściłem na forum, a ponieważ wpadłem na ten wątek: "Biawarki mamy w ciaglej sprzedazy i staramy sie miec je na stanie . " ponowię je, ponieważ na stronie producenta jest co prawda deklaracja zgodności CE i odwołuje się ona do normy 303:5, tylko że deklaracja jest z 19 maja 2010 roku, a nowa norma obowiązuje od 21 sierpnia 2012 Może Państwa firma, jako że macie w ofercie tego rodzaju urządzenia grzewcze, odpowie na moje pytanie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209994-Kt%C3%B3re-kot%C5%82y-spe%C5%82niaj%C4%85-norm%C4%99-pn-303-5-2012 Pozdrawiam Tomasz Tom 66 Trudno odpowiadać na twoje pytanie, bo trudno zrozumieć o co ci chodzi. Norma EN 303-5/2002 pochodzi z roku 2002, dlatego nie jest zrozumiałe o co chodzi z tą datą przez ciebie przywoływaną, Norma ta jest bardzo bogata w swej treści i dotyczy kwestii energetycznych, konstrukcyjnych i bezpieczeństwa eksploatacji. Norma jest elementem odniesienia a nie obowiązkiem - od tego są odpowiednie przepisy prawa budowlanego. Większość producentów kotłów daje deklaracje zgodności z normą 303-5 w odniesieniu do kwestii energetycznych. Udzielając deklaracji zgodności zaleca w DTR-ce sposoby montażu i eksploatacji kotła w układach zamkniętych- kwestie bezpieczeństwa. Niektórzy producencji (bardzo niektórzy) wykonali badania zdodne z tą normą na konstrukcje. Wiem, że takie pełne badania mają kotły EKOPLEX sprzedawane przez firmę Thermostahl. Ale wiem, że są też i inne. Pzdr Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Pello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom66 09.12.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Dziękuję za odpowiedź Trudno odpowiadać na twoje pytanie, bo trudno zrozumieć o co ci chodzi.Norma EN 303-5/2002 pochodzi z roku 2002, dlatego nie jest zrozumiałe o co chodzi z tą datą przez ciebie przywoływaną, Zgadza się. Ta norma jest z 2002 roku, ale od sierpnia obowiązuje nowa EN 303:5 2012. Na stronie BIAWARU są certyfikaty z 2010 roku odwołujące się do poprzedniej normy (tej z 2002 roku), ale nie do aktualnej.Precyzyjnie chodzi mi o spełnienie normy w zakresie emisji np CO i pyłów oraz sprawności cieplnej urządzenia. Norma jest elementem odniesienia a nie obowiązkiem - od tego są odpowiednie przepisy prawa budowlanego. Większość producentów kotłów daje deklaracje zgodności z normą 303-5 w odniesieniu do kwestii energetycznych.Udzielając deklaracji zgodności zaleca w DTR-ce sposoby montażu i eksploatacji kotła w układach zamkniętych- kwestie bezpieczeństwa.Niektórzy producencji (bardzo niektórzy) wykonali badania zdodne z tą normą na konstrukcje. Na POLEKO był tylko jeden kocioł na pelety, który miał deklarację zgodności z nową normą w tym zakresie potwierdzoną ! certyfikatem Instytutu Badawczego. Dowiadywałem się w Niemczech i okazuje się, że wielu producentów nie jest w stanie spełnić rygorów w tym zakresie. Co więcej, dowiedziałem się że przepisy dotyczące emisji będą od 2015 jeszcze bardziej rygorystyczne zgodnie z 1.BImSchV sprawność urządzenia nie może być niższa niż 90%, a emisja pyłów nie wyższa niż 200 mg/m3. Ponieważ są to normy zharmonizowane więc będą obowiązywać również u nas.Takiego kotła na pelety poszukuję Wiem, że takie pełne badania mają kotły EKOPLEX sprzedawane przez firmę Thermostahl. Stronę producenta obejrzałem - ładna, ale żadnej informacji na ten temat (w jakiejkolwiek postaci) nie ma http://www.hkslazar.pl/pliki/ulotka-smart-fire-pl_37.pdf Ale wiem, że są też i inne. Inne - czyli jakie ? Buduję dom w otulinie obszaru chronionego - stąd moja dociekliwość... Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakąkolwiek informacjęTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 28.02.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO ! Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię. Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno. Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu. Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW. [ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH] Zapraszamy do komentarzy ! Pozdrawiamy http://www.iwonapellets.pl Edytowane 28 Lutego 2015 przez IWONA PELLETS nowy link filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 28.02.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Desperacja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts