waflos 05.11.2011 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Witam, Zamierzam budować drugi dom - parterówkę 100m kw. Zastanawiam się czym oddzielić fundamenty z bloczków od ścian by ograniczyć/zlikwidować mostki termiczne?? Myślałem o ścianach z gazobetonu - więc:1. gazobeton na bloczkach fundamentowych oddzielony poziomo np. 2 x dobrą papą + np. folia - wywinięte to by uzyskać ciągłość izolacji pion i poziom2. jedna lub dwie warstwy z ceramiki zasypanej perlitemDo tego izolacja fundamentów 20cm; izolacja podłogi 20cm; izolacja ścian 25 lub 30cm - wszystko styropian, strop drewniany + granulat wełny 30-40cmMyślałem tez o ociepleniu fundamentów wewnątrz ale sam nie wiem...Ogrzewanie gaz kondensat + kominek lub zamiast gazu pompa; do tego wetylacja mechaniczna + reku + GWC Płyta chyba wyjdzie drożej i będzie miała zbyt dużą akumulacyjny... - planuję wszędzie podłogówkę ale z kotła gazowego.. Co o tym sadzicie?? Czy warto tak finansowo realizować dal tych kilu % ucieczki ciepła??Poradźcie co lepiej zrobić.. by później było ciepło... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts