Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym obrobić czoło lukarny łukowej "wole oko"

mandzago

Recommended Posts

• 3 weeks później...

JA poleciłbym obrobke z tasmy ołowianej.Niestety jest dosyc droga, ale trwala i pasuje do kolorystyki dachu.Po spatynowaniu jest szara.

Jest b.latwa w obrobce i ksztaltowaniu, mozna nia zakryc roznego rodzaju łuki, i owale trudne do obrobienia materialami sztywnymi.

TAki sposob obrabiania wolich oczek jest b.popularny na Zachodzie.

Dostepne sa trzy grubosci taśmy ołowianej oznaczone kolorami :czerwonym, niebieskim i zielonym.Czerwony - najgrubszy, niebieski - średni, zielony - najcieńszy.

Tu polecałbym tasme o kodzie niebieskim lub czerwonym..Zielony jest stanowczo za cienki.

Pozdrawiam

Jest on wynikiem niezbyt profesjonalnego wykonania okapu. Wykonawca chciał aby skropliny były odprowadzone do rynny i z dlatego opuścił ją tak nisko. Przy profesjonalnym wykonaniu okapu rynna znalazłaby się pod dachówką a skropliny też by do niej wpłynęły i okap mógłby być węższy. Pozdrawiam.

Mam aluminiowa taśmę Wakaflex z Brass, ale nie chcę tym obrabiać. Co do okapu to miał być szeroki. Na wielu wizualizacjach projektów Archonu właśnie taki jest(szeroki okap i rynny nisko)...może nie fachowo, ale mnie się podoba:) Dobra Panowie mam struktonit 20x20. Czy wystarczy obić nim deskę czołową lukarny czy dać jeszcze na górze po łuku dodatkowo obróbkę z blachy? Nie chce używać taśm, bo nie wyglądaja zbyt estetycznie. Pozdrawiam.