romi_25 16.03.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Witam Czy ktoś oreintuje się ile wynosi koszt przyłącza energetycznego, gazowego i wodociągowego. Mam na oku działkę, ale niestety do najbliższego słupa i rury gazu około 90m. Woda bliżej - około 30m.Jakie są zasady wyliczania kosztów dla przyłączy (od metra, od słupa)? Słyszałem że zakład energetyczny liczy mniej za przyłącz napowietrzny niż ziemny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 16.03.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 około 200 metrów: za prąd w ziemi 35000pln, za gaz i wodę wyjdzię podobnie. W kilka działek to nie problem, ale samodzielnie... Dodatkowo problemy techniczne: czy transformator już nie jest przeciążony, czy rura z wodą odpowiednio gruba, bo jak nie to... Oczywiście to nie jest cena samej rurki, ale projektów, przecisków itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 17.03.2004 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Hmm, wszedłem na stronkę beskidzkiej energetyki: http://www.energetyka.bielsko.pl i znalazłem takie oto info.: Tabela stawek opłat za przyłączenie dla IV i V grupy przyłączeniowej Rodzaj przyłącza stawka opłaty Sm w zł/kW stawka opłaty Sl w zł/m napowietrzne 95 34 kablowe 120 34 Wysokość opłaty ( IV i V grupa) oblicza się wg wzoru Op = Sm & Pp + Sl & (L – 200) gdzie: Op - opłata za przyłączenie wyrażona w zł, Sm - stawka opłaty wyrażona w zł/kW, Pp - wielkość mocy przyłączeniowej, określona w umowie o przyłączenie wyrażona w kW, Sl - stawka opłaty wyrażona w zł/m stosowana w przypadku przyłączy o długości powyżej 200m, dla przyłączy o długości do 200 m włącznie Sl =0 L - długość przyłącza wyrażona w m. Przykład Do sieci przyłączany jest obiekt o mocy 10 kW. Opłata za przyłączenie wyniesie: a) 950 zł (przyłącze napowietrzne o długości do 200 m) b) 1200 zł (przyłącze kablowe o długości do 200 m) Czyli mam rozumieć że na przyłącz energetyczny do 200m przy zapotrzebowaniu 6,5kW zapłacę 617zł ????Jak to się ma do posta wyżej? Już nic nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 17.03.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A podobno wszedł taki przepis, ze nie płaci sie za długość kabla (chodzi o przyłącze nergetyczne) tylko jest stała opłata czy to jest 5 metrów czy 50 i wynosi to 850 zł. tak przynajmniej jest na terenach Gdańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts