Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena dachu

brunet wieczorową

Recommended Posts

montażu to tu za wiele nie widać, po prostu nie lubię dużych okapów na ścianie szczytowej, poza tym ładnie wygląda taki ślepy wiązarek poza ścianą szczytową, nie wiem czy planujesz go zrobić . Co do blachy ważniejsza jest jej jakość nie kolor, i takie niuanse jak to czy dekarze chodzili w trampkach, czy mieli miotełki do opiłków i jakim przyrządem docinali blachy. też trochę ważna jest suchość łat, żeby się potem farmerki nie obluzowały.

A mnie nie podoba się obróbka komina. Skoro musiał być obrobiony na wierzch, to boczne obróbki mogłyby być tej samej szerokości, gdzie podziały się felce (łączenie obróbek), obróbki niewycięte w fale, tylna obróbka niema odwinięcia, komin "be-szczelny". Jeszcze jedno pytanie, dali uszczelnienie pod łaty w koszu? Reszta bardzo ładnie, oprócz wkręta w fartuchu okna.

montażu to tu za wiele nie widać,

Dach już skończony, zrobię jeszcze zdjęcia. Może będzie więcej widać. Dzięki za opinię.

po prostu nie lubię dużych okapów na ścianie szczytowej, poza tym ładnie wygląda taki ślepy wiązarek poza ścianą szczytową, nie wiem czy planujesz go zrobić .

Ślepy wiązarek... A co to jest?

Co do blachy ważniejsza jest jej jakość nie kolor, i takie niuanse jak to czy dekarze chodzili w trampkach, czy mieli miotełki do opiłków i jakim przyrządem docinali blachy. też trochę ważna jest suchość łat, żeby się potem farmerki nie obluzowały.

Blacha Budmat Sara Nova, szwedzka, 30 lat gwarancji. Chyba nie najgorsza.

http://tridonic.pl/

jak przewiniesz na "najwazniejsze miejsce w domu" jest to o co mi chodziło, przy czym ten ślepy wiązarek powinien jakoś wynikać z konstrukcji dachu czyli oprzeć go można np. na wypuszczonych murłatach.

Blacha bardzo ważna rzecz tu nie można oszczędzać, tańsza dachówka będzie powiedzmy gorzej wyglądała, a gorsza blacha za 10-15 lat będzie do wymiany.