Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem - brak kominów wentylacyjnych

Recommended Posts

Szanowni forumowicze. Mniejsza z okolicznościami powstania tego bubla, ale prośba o podrzucenie jakiegoś pomysłu. Sytuacja jak na załączonym rysunku. W całym domu jest jeden komin murowany z cegły pełnej, w nim dwa przewody ceramiczne fi 200mm (po jednym do odprowadzenia dymy z kominka i kotła co na paliwa stałe oraz jeden kanał wentylacyjny. W jaki sposób zapewnić jakąkolwiek wentylację tego domu, myślałem o zastosowaniu kanałów wywiewnych w łazience, kuchni oraz spiżarni z zamontowanymi na nich wentylatorami (takie wentylatorki on-line) oraz zamontowanie nawiewników na oknach (taka wentylacja mechaniczna wywiewna), no ale co wtedy z tym jednym kanałem wentylacyjnym, co z kominkiem i piecem c.o.?? Będzie to dom letniskowy, czy takie wentylatory pod nieobecność można by było wyłączać? Miejsca na zamontowanie przeróżnych rzeczy, np. kanałów, wentylatorów jest mnóstwo bo dom ma drewniany strop. Z różnych powodów nie odpowiada mi rekuperator - dlatego ta opcja odpada. Czy znajdzie się ktoś kto może coś poradzić?

domrys.JPG

CityMatic: No pewnie, że można przejść przez strop, ale to chyba jest kształtka do odpowietrzenia kanalizacji - czy można to stosować do wentylacji zdania są podzielone

Redlum: to będzie domek letniskowy ale używany zarówno latem i zimą.

Można stosować - tylko musisz znaleźć odpowiedni kształt i ukształtowane końcówki

Ale czy sama końcówka da radę? Bez wiatraków musi być ciąg - a ciąg jest gdy tunel wentylacyjny ma odpowiednią długość i przekrój. Więc tak na chłopski rozum - samo wstawienie takich "kominków" dachowych nie pomoże. No ale może jakiś praktyk napisze parę słów - bo ja to mogę tylko gdybać.

Ale czy sama końcówka da radę? Bez wiatraków musi być ciąg - a ciąg jest gdy tunel wentylacyjny ma odpowiednią długość i przekrój. Więc tak na chłopski rozum - samo wstawienie takich "kominków" dachowych nie pomoże. No ale może jakiś praktyk napisze parę słów - bo ja to mogę tylko gdybać.

Dobrze myślisz, te kominki nadają się tylko do odpowietrzenia kanalizacji.

Gość Konto usunięte_12*
Czy znajdzie się ktoś kto może coś poradzić?

Z g.... bata nie ukręcisz(!) :no:

Jeśli nie pomyślałeś wcześniej, to teraz musisz się zadowolić namiastkami wentylacji. Jeśli to będą jakieś prowizoryczne kominki wentylacyjne dla wentylacji naturalnej, to muszą:

1. wychodzić ponad kalenicę (o ile masz dach dwuspadowy, bo nie napisałeś)

2. być dobrze ocieplone (w tym i rury łączące)

3. obsługiwać (każdy) - tylko jedno pomieszczenie

Ten jeden kanał wentylacyjny murowany zarezerwuj dla pomieszczenia z kominkiem, bo jest on tam obowiązkowy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

No dzięki sobieradek. No ale właśnie ze względu na estetykę - kominki wychodzące ponad kalenicę (tak dach dwuspadowy) poszukuję innego rozwiązania co myślisz o zastosowaniu kształtek, wentylatorów i wyrzutni zużytego powietrza w ścianie np. pod okapem, albo nawet w podbitce. Oczywiście dla zrównoważenia powietrza usuwanego odpowiednie nawiewniki na oknach?

Gość Konto usunięte_12*
Obowiązkowy kanał wentylacji "grawitacyjnej" dla kominka wyklucza każdą wentylację mechaniczną wywiewną. Nawet, gdyby uszczelnić drzwi salonu z kominkiem i zapewnić odpowiedni nawiew poprzez rozszczelnienie okien, żaden kominiarz tego nie "odbierze", bo szczelne drzwi nie zabezpieczają przed sytuacją, że ktoś je zapomni zamknąć akurat wtedy, gdy wystąpi jakaś nieszczelność w układzie spalinowym. W praktyce chodzi bowiem o niebezpieczeństwo ciągu wstecznego w pomieszczeniu z urządzeniem emitującym spaliny (nawet, gdy kominek teoretycznie jest w pełni szczelny). Zwykłe nawiewniki okienne dają zbyt mało powietrza (w jednostce czasu) dla zapewnienia odpowiedniego nawiewu dla wysokowydajnego okapu (a w kuchni nie masz przecież kratki wentylacji "grawitacyjnej", z której okap mógłby "ciągnąć" dodatkowe powietrze!). Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

W międzyczasie zmieniłem (uszczegółowiłem) powyżej nieco mój tekst. Przeczytaj zatem jeszcze raz. Chodzi o to, że w kuchni nie masz (poza nawiewnikami okiennymi) innego wysokowydajnego nawiewu dla zaspokojenia "apetytu" okapu.

Choć....jesli wziąć pod uwagę uaktualnione przepisy, to chyba można? (uaktualnione Rozp. Min. Infrastr. z dn. 12 kw. 2002 r.):

§ 141. Zabrania się stosowania:

1) .........

2) .........

3) indywidualnych wentylatorów wyciągowych w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych.

A w salonie z kominkiem takiego wentylatora nie będzie(?) ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Rozumiem czyli to musiałaby być wentylacja mechaniczna zrównoważona z parami wentylatorów nawiewno - wywiewnymi, a takowej znowu to nie można zastosować bez odzysku ciepła. Czyli jeśli dobrze kombinuję wyjścia wogóle są tylko dwa klasyczna wentylacja grawitacyjna, lub rekuperator? Będę musiał to wszytko jeszcze przemyśleć. To tak podsumowując jak byś to naprawił?

Michał gratuluję pomysłu, szczególnie podoba mi się ten nawiew nad wanną. Ciekawe ile wytrzymasz w tej wannie?;)

Słusznie zauważył mój przedmówca " z g.... bata nie ukręcisz" :) a z kiepskich pomysłów nie zrobisz poprawnie działającej wentylacji:bash:

Moim zdaniem:

1. Kominek z zamkniętą komorą spalania z dopływem powietrza z zewnątrz, bez względu jaka będzie wentylacja.

2. Piec c.o., tutaj możesz wykorzystać ten jeden kanał wentylacyjny, który już jest postawiony obok dymowych. Dodatkowo potrzeba zrobić w kotłowni nawiew

fi 150.

3. Kuchnia, spiżarnia, łazienka, salon z kominkiem- wentylacja mechaniczna zrównoważona bez rekuperatora- to będzie najlepsze rozwiązanie

lub kombinowana wentylacja grawitacyjna robiona z rur spiro wyprowadzonych w kalenicy, ponad dach plus nasady obrotowe i nawiewniki.

Edytowane przez M K

Gość elka51
Jeśli nie pomyślałeś wcześniej, to teraz musisz się zadowolić namiastkami wentylacji....

Wcale nie musi - jak nie ma komina do wentylacji łazienki to należy go dorobić (domurować).

Na zalączonym obrazku nie pokazano które pomieszczenie obsluguje kanał istniejący kanał wentylacyjny.

Wg przepisów panujących w PL wentylowane muszą być oddzielnymi kanałami:

- łazienka

- kotłownia

- pomieszczenie z kominkiem z otwartą komorą spalania.

Edytowane przez elka51

Faktycznie nad wanną narysowany jest wywiew, niezbyt wyraźne te rysunki.

elka51 pomieszczenie z piecem z zamkniętą komora spalania, również powinno posiadać wywiew. Ponadto wywiew musi być w kuchni, pomieszczeniach bez okien, czyli np.: w garderobie, spiżarni. Ponadto domurowanie kanałów wentylacyjnych nie jest takie proste jak budynek już jest nakryty. Co nie oznacza, że jest to niemożliwe.

Paweł78 przy wentylacji grawitacyjnej nawiew musi być ale bardzo ważne jest wykonanie prawidłowo kanałów wentylacyjnych. Czyli muszą one mieć określony przekrój, wysokość i wystawać odpowiednio ponad najwyższy punkt dachu. Jeżeli kanały spieprzymy, to nic nie pomoże najlepszy nawiew. No najwyżej będzie super przeciąg.