malin_f1 07.11.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Nowy dom 130m2 użytkowej docieplony 15cm + 25cm porotherm Wg projektu zapotrzebowanie na ciepło CO 8,5kW Czynnik grzejny woda 75/55 stDół podłogówka w kuchni 9m2, hall 6m2, łazienka 3,5m2 do tego 3 grzejniki w reszcie pomieszczeńGóra podłogówka w korytarzu7m2 i łazience 6m2 do tego 5 grzejników.Przewidziany kominek na dole z rozprowadzeniem do każdego pomieszczenia za wyjątkiem łazienek.Instalacja CW z cyrkulacją Kotłownia oddzielna w domu na parterze 3,5m2 z nawiewem. Podstawowe pytanie jaki piec... Wg mnie tylko dwa rozwiązania z tego co już się naczytałem... obydwa z zamkniętą komorą spalania. 1. Czy piec stojący razem z zasobnikiem przez co droższy w zakupie, droższy w serwisowaniu ale czy ekonomiczniejszy w użytk. od rozwiązania nr2? (Jaki zasobnik? alu-krzem, czy nierdzewka jaka pojemność…) 2. Czy piec wiszący jednofunkcyjny a pod nim oddzielnie zasobnik. Jak dobrać moc takiego pieca żeby wodę w zasobniku przewiduję 120L grzał w miarę krótko (i ekonomicznie) Priorytety1. Komfort używania ciepłej wody w 2-3 kranach jednocześnie (oczywiście chwilowo) Najdalsze ujęcie CW w kuchni ok 5m od pieca. Instalacja CW z cyrkulacją.2. Które rozwiązanie będzie tańsze w eksploatacji w skali całego roku? Chcę uniknąć błędów jak np mój szwagier gdzie w domu 200m2 ma Vitodensa 333 z zasobnikiem chyba 130L, a grzeje tylko na podłogówce na pow 20m2 do tego w 3 grzejnikach w całym domu... a CW ciągle oszczędza i piec grzeje może CW 2-3 razy na dobę, a tak jest zimna praktycznie... Niestety ma kiepską sytuację finansową i musi oszczędzać... Rozumiem że do pieca musi być jakieś dodatkowe sterowanie żeby oddzielnie chodziły grzejniki a oddzielnie podłogówka.No i jakie sterowanie do pieca chciałbym mieć równomierną temp wszędzie przewiduję że 22-23st w nocy może spadać do 21st. Chcę uniknąć przegrzewania domu. Ile muszę szykować kasy na takie piec z całym oprzyrządowaniem ? Co do marki i konkretnego modelu to na razie bez znaczenia bo najpierw chcę wybrać odp. Rozwiązanie, oczywiście w miarę tanie. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malin_f1 12.11.2011 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 12.11.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Wiszący lepszy, bo mniej miejsca zajmie. Moc pieca nie za duża, bo potem sie będzie zbyt często włączał przy wysokich temp. zewnętrznych, taki do 15 kw, uwzględniając modulacje powinno być OK. Po co nawiew w kotłowni, jak jest piec turbo - musi być specjalne rura do spalin. Rozdzielenie grzejniki/podłogówka zapewniają mieszacze. Rozprowadzenia z kominka nie radzę - bardzo brudzi. Zresztą przy obecnych cenach drewna gaz nie wychodzi drożej Bez względu na rodzaj kotła, koszty będą te same. Zasobnik - obojetnie chyba, rodzice maja nierdzewny już 12 lat i jest ok Grzejniki sterują się pokrętłami, a podłogówka - czujnikami na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malin_f1 14.11.2011 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Dziękuję za odpowiedź. Upatrzyłem sobie Junkersa CERAPUR MODUL moc CO 14,2kW zasobnik 100L następny ma 21kW i 150L . Wydajność C W U odpowiednio 21,1 l/min, 32,4 l/min. Myślę że ten mniejszy 14kW będzie aż nad to... mam rację przy zapotrzebowaniu na CO 8,5kW w projekcie. Jeszcze taka wątpliwość jak działa taki kocioł? tzn skąd jest ciepła woda? czy zasobnik jest cały czas podgrzewany i utrzymywana jest zadana temp. czy woda jest grzana przepływowo i np w momencie użycia 2, 3 kranu na raz dopiero wtedy wykorzystywany jest zasobnik jako taki zapas ? jak jest z ekonomiką takiego pieca w lecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 14.11.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Dziękuję za odpowiedź. Upatrzyłem sobie Junkersa CERAPUR MODUL moc CO 14,2kW zasobnik 100L następny ma 21kW i 150L . Wydajność C W U odpowiednio 21,1 l/min, 32,4 l/min. Myślę że ten mniejszy 14kW będzie aż nad to... mam rację przy zapotrzebowaniu na CO 8,5kW w projekcie. Jeszcze taka wątpliwość jak działa taki kocioł? tzn skąd jest ciepła woda? czy zasobnik jest cały czas podgrzewany i utrzymywana jest zadana temp. czy woda jest grzana przepływowo i np w momencie użycia 2, 3 kranu na raz dopiero wtedy wykorzystywany jest zasobnik jako taki zapas ? jak jest z ekonomiką takiego pieca w lecie? Przepływowo to działają piece dwufunkcyjne. Odkrecasz wodę ciepłą to leci z zasobnika potem jest podgrzewana w zasobniku. Najlepiej pogrzewac zasobnik raz albo dwa razy na dobe i wyłaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 14.11.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 1. Projekt projektem, a wykonanie dzieła, materiały faktycznie użyte, to druga sprawa. 2. Domy uznawane obecnie za energooszczędne, czyli spełniające normę 30 kWh/rok, w styczniu przy ciągłym mrozie=-15 st, potrzebują dostarczenia 350 kWh ciepła/100 m^2. 3. Ponieważ jest to przy Pańskiej pow.=130 m^2 odpowienik 15 kWh, musiałby Pan mieć dom mieszczący się w normach dla pasywnego, a nic na to nie wskazuje. 4. Tak więc, dopiero po pierwszej zimie będzie mógł Pan d-ocenić praktycznie dzieło Projektanta i Wykonawców. (Celowo piszę tu przez "C", gdyż chyba sam Pan rozumie powagę sytuacji?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malin_f1 15.11.2011 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 faktycznie dom pasywny napewno nie jest ale wybudowany z solidnych materiałów i fachowo wiem bo byłem na budowie od początku i troszkę znam się na budowlance. Wracając do CWU piszecie że najlpeiej jak piec 2x na dobę się włączy żeby nagrzać wodę ok... ale jak długo taki zasobnik trzyma temp? To raz a dwa czy woda w zasobniku uzupełniana jest zawsze na bierząco i podgrzewana do zadanej temp czy dopiero jak opróżnimy zasobnik np 80% to dobiera wodę i podgrzewa ? A może to wszystko można ustawić w piecu ? Czy jak woda skończy się w zasobniku bo zalaliśmy wannę to czy takie piec dalej grzeje wodę przepływowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 16.11.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 1. Projekt projektem, a wykonanie dzieła, materiały faktycznie użyte, to druga sprawa. 2. Domy uznawane obecnie za energooszczędne, czyli spełniające normę 30 kWh/rok, w styczniu przy ciągłym mrozie=-15 st, potrzebują dostarczenia 350 kWh ciepła/100 m^2. 3. Ponieważ jest to przy Pańskiej pow.=130 m^2 odpowienik 15 kWh, musiałby Pan mieć dom mieszczący się w normach dla pasywnego, a nic na to nie wskazuje. 4. Tak więc, dopiero po pierwszej zimie będzie mógł Pan d-ocenić praktycznie dzieło Projektanta i Wykonawców. (Celowo piszę tu przez "C", gdyż chyba sam Pan rozumie powagę sytuacji?) 350kWh na 100m2 ? Dla uspokojenia dodam że przy -20stopniach dom 3 litrowy (czyli 30kWh/rok/m2) spokojnie zmieści się w 50 kWh/100m2/24h jeżeli ktoś w nim mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 16.11.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 faktycznie dom pasywny napewno nie jest ale wybudowany z solidnych materiałów i fachowo wiem bo byłem na budowie od początku i troszkę znam się na budowlance. Wracając do CWU piszecie że najlpeiej jak piec 2x na dobę się włączy żeby nagrzać wodę ok... ale jak długo taki zasobnik trzyma temp? To raz a dwa czy woda w zasobniku uzupełniana jest zawsze na bierząco i podgrzewana do zadanej temp czy dopiero jak opróżnimy zasobnik np 80% to dobiera wodę i podgrzewa ? A może to wszystko można ustawić w piecu ? Czy jak woda skończy się w zasobniku bo zalaliśmy wannę to czy takie piec dalej grzeje wodę przepływowo ? Co do zasobnika to posiadam 80l podgrzewacz wody na gaz moc 5kW - grzeje sobie kiedy chce sterowany termostatem wystarcza on dla 5 dorosłych osób i dziecka gdzie komfort jest wystarczający radzi sobie nawet z 4 wannami w 2h zużycie na poziomie 45m3/miesiąc gazu. Ciepła woda w zasobniku jest uzupełniana zgodnie z ustawioną temperaturą i histerezą zatem nie ma problemu że dla kogoś zabraknie wody. Zasobnik traci ciepło z mocą około 1kWh/100l/h (tak upraszczając maksymalnie) jeżeli ta woda ma tak z 60stopni w 100l zasobniku nagrzanym do 60stopni jest jakieś 60kWh zgromadzonej energii czyli wystarczy na 24h zanim spadnie temperatura do 35stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 16.11.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ... jeżeli ta woda ma tak z 60stopni w 100l zasobniku nagrzanym do 60stopni jest jakieś 60kWh zgromadzonej energii ... Coś mi się tu nie zgadza... chyba prędzej 6,6kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.11.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 faktycznie dom pasywny napewno nie jest ale wybudowany z solidnych materiałów i fachowo wiem bo byłem na budowie od początku i troszkę znam się na budowlance. Troszke to moze byc czasem za malo. Dom w ceramiki i 15 cm to byl dobry z 10 lat temu, chyba, ze wtedy swoj stawiales (nie widze zebys to napisal). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.11.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) .... Edytowane 16 Listopada 2011 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldo 16.11.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Coś mi się tu nie zgadza... chyba prędzej 6,6kWh Ależ oczywiście masz racje moja kulpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.11.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Coś mi się tu nie zgadza... chyba prędzej 6,6kWh Nie 60, ale i nie 6,6, dokładnie bez strat systemowych 100l wody od 35* do 60* zmagazynuje niecałe 3kWh energii cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.11.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Nie 60, ale i nie 6,6, dokładnie bez strat systemowych 100l wody od 35* do 60* zmagazynuje niecałe 3kWh energii cieplnej. no oczywiście, bo nie liczyłem dokładnie ale chodziło mi o rząd wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts