Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak położyć osb na krokwiach co 1m

draco20051

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem na etapie robienia dachu i chciałem wykonać deskowanie z płyty osb. Więźba wykonana z prefabrykowanych wiązarów kratowych. Szerokość krokwii wiązara to 50 mm. Rostaw krokwi co 100cm. Spadek dachu 15 stopni. Docelowo na płytę osb ma przyjść papa a na wiosnę gont bitumiczny. Teraz nasuwa mi sie kilka pytań:

1. Jaką grubość płyty zastsować ?

2. Czy rozstaw krokwii nie jest problemem - czy nie bedzie się uginac płyta między nimi ?

3. Czy przy takim rozstawie krokwi trzeba wykonać jakieś łaty itd ?

4. Jak łączyć płyty na krokwiach ?

Witam serdecznie.

1. Jaką grubość płyty zastsować ?

2. Czy rozstaw krokwii nie jest problemem - czy nie bedzie się uginac płyta między nimi ?

3. Czy przy takim rozstawie krokwi trzeba wykonać jakieś łaty itd ?

4. Jak łączyć płyty na krokwiach ?

ad.1. wg projektu

ad.2. jak wyżej

ad.3. jak wyżej

ad.4. zgodnie z regułami sztuki budowlanej, są specjalne metalowe łączniki do krawędzi płyt

Podstawowym błędem jaki popełniła firma projektująca wiązary to ich rozstaw. Było to z pewnością podyktowane atrakcyjnością cenową oferty. Oczywiście wiązary wytrzymają ale płyta OSB nawet grubości 25 mm przy tym kącie dachu może uginać się pomiędzy wiązarami. A wystarczyło zrobić rozstaw osiowo co 83 cm i wszystko byłoby OK. Może byłyby dwa wiązary więcej. Teraz pozostaje montaż łat minimum 4x6 na sztorc i płyta grubości 25 mm łączona na pióro-wpust. Pozdrawiam.