Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa turbina i pomiar wiatru Power Predictor

Recommended Posts

Sluchajcie jest taka sprawa, ze planuje postawic przy domu mala turbine tylko nie wiem jeszcze

na ile ma to sens. znalazlem ostastino w internecie urzadzenie o nazwie Power Predictor.

Z filmiku na yioutube wynik aze jest to dokladnie to czego potrzebuje. czy ktokolwiek z uzytkownikow forum mial lub posiada urzadzenie i moze sie wypowiedziec na jego temat?

Post zalatuje reklama az...

Ale co tam, odpowiem. Wg. Mnie nie oplaca sie, wolaja pod 1000 zl za urzadzenie, musisz sie logowac na jakiejs ich www i wysylac dane podajac lokalizacje, itd...(swoja droga niezly sposob dla sprzedawcy na "darmowa baze" ukladu wiatrow w kraju od uzytkownikow).

Koszt bezprzewodowej stacji pogodowej z pomiarem wiatru, deszczu, cisnienia, z laczem usb do zgrywania danych to ok 500zl, a jak sie dobrze poszuka to pod 100 euro.

Jeszcze taniej za stacje z logowaniem pomiarow co 2-3h bez usb.

Zaleta ww. Produktu to logi duzo czestsze, ale w pomiarach wiatru nie chodzi o dokladnosc co 5sek, ale o stala srednia. Do tego nieco bardziej rozbudowana pogodowka powinna wystarczyc (oraz mamy pelne meteo, nie tylko wiatr) za polowe ceny. A to logowanienprzez www i ladne wykresy... Zapis danych w arkuszu kalkulacyjnym i jeszcze ladniejsze obrazki wychodza :) ot moje zdanie, pozdrawiam