lisek_79 07.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam, Zdecydowałem się budować dom, i tu zaczynają się pytania... To mój pierwszy dom wcześniej zawsze mieszkałem w blokach ( już 5 bloków zaliczyłem w ciągu 32 lat życia ) Wszyscy piszą że grunt to lokalizacja... ale ciężko ocenić która lokalizacja jest lepsza? Ja mam taki wybór : 900m2 około 30x30m w willowej dzielnicy 70 000 miasta, wszystkie media, telefon droga utwardzona. Wszyscy sąsiedzi już mieszkają z 20 lat na tej ulicy... albo więcej... Blisko szkoły, żłobki, sklepy itp... jednym słowem sielanka... nic tylko się decydować... Ale ... no właśnie jest ale, działka około 50 - 100 m od dość ruchliwej drogi ... między działką a drogą rosną drzewa nawet przy 10 stopniach temperatury na działce są komary, są krzaki i są dzikie drzewa... widać jakieś resztki śmieci na działce ale to śladowe ilości. Byłem na działce około godziny 16 w największy ruch... i hałas od drogi był słyszalny ale jakoś nie przeszkadzał... Sąsiedzi mało widoczni a jedyna sąsiadka jaką spotkałem krzyczała na psa w okolicach domy około 20 letnie lepiej lub gorzej utrzymane. A L T E R N A T Y W A : 30x60m (1800m2) na wsi położonej około 5 km za miastem, wszystkie media prócz kanalizy w granicy... działka płaska i czysta... jest tak cicho że aż byłem w szoku ... działka przy asfalcie... jest już przyłącze gazu... znam sąsiadów osobiście na ulicy same nowe domy ludzie zamożni domy po 200 - 300m2 Ale... najbliższa szkoła 5-6 km itd. we wsi 1 sklep spożywczy, za to 4km od domu ogromne Centrum Handlowe z Carrefourem i Castoramą. Jedyne obawy to odległość od miasta oraz rolnicy w okolicy... chociaż zapach obornika mi totalnie nie przeszkadza... Zimą jedynie martwie się o odśnieżanie, choć sąsiad mnie zapewnia że droga jest odśnieżana. Ja osobiście cenię spokój ale odległość do miasta jest kłopotliwa... dowożenie dzieci do szkoły... itd. dodatkowo marzyłem o nowoczesnym domu parterowym z płaskim dachem a na wsi w warunkach zabudowy są dachy spadziste, w centrum mogę taki postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 08.11.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ja bardzo lubię wieś, ale wybrałam miasto i jestem z tego zadowolona. Decyzja była związana m.in z kwestiami logistyki okołoedukacyjnej. Sama działka i miejsce nr 2 wyglądają dużo fajniej. Przemyślcie sobie wszystko na spokojnie, szczególnie możliwości komunikacyjne i kwestię dowozu dzieciaków. I jakie są alternatywy jak się samochody popsują czy zawieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.11.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Zimą jedynie martwie się o odśnieżanie, choć sąsiad mnie zapewnia że droga jest odśnieżana. To może być prawda, jak gmina zaradna, to droga będzie sprawnie odśnieżana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.11.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Blisko szkoły, żłobki, sklepy itp... jednym słowem sielanka... nic tylko się decydować... Co to znaczy blisko? Czy będziesz odprowadzać dzieci pieszo, czy tak będziecie wsiadać w samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 08.11.2011 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Szkoła podstawowa jest około 300 m od działki !!! przedszkole niestety kawałek drogi więc samochód, Liceum około 800m do 1 km chyba już sami będą chodzić Sprawa się troszkę klaruje... bo gość od działki nr 2 zaskoczył mnie ceną... chce więcej za m2 niż liczą sobie za działkę w mieście !!! w tej okolicy działki kosztują 60 - 90 zł za m2 a on liczy sobie 112 zł a w mieście 105 zł Są w okolicy mojego miasta działki za 50 zł za m2 z mediami teoretycznie w granicy ( bo nie widziałem osobiście tych działek) ale sama miejscowość jest mało atrakcyjna, a do miasta jest około 10 km tym samym do szkół i sklepów. Generalnie wszystko mi mówi żebym kupił działkę w mieście... Edytowane 8 Listopada 2011 przez lisek_79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 11.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam,W jakim mieście działki są w granicach 100?Ps. Zdecydowanie działka numer dwa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts