Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Zdecydowałem się budować dom, i tu zaczynają się pytania...

To mój pierwszy dom wcześniej zawsze mieszkałem w blokach ( już 5 bloków zaliczyłem w ciągu 32 lat życia )

Wszyscy piszą że grunt to lokalizacja... ale ciężko ocenić która lokalizacja jest lepsza?

Ja mam taki wybór :

900m2 około 30x30m w willowej dzielnicy 70 000 miasta, wszystkie media, telefon droga utwardzona.

Wszyscy sąsiedzi już mieszkają z 20 lat na tej ulicy... albo więcej... Blisko szkoły, żłobki, sklepy itp... jednym słowem sielanka... nic tylko się decydować...

Ale ... no właśnie jest ale, działka około 50 - 100 m od dość ruchliwej drogi ... między działką a drogą rosną drzewa

nawet przy 10 stopniach temperatury na działce są komary, są krzaki i są dzikie drzewa... widać jakieś resztki śmieci na działce ale to śladowe ilości.

Byłem na działce około godziny 16 w największy ruch... i hałas od drogi był słyszalny ale jakoś nie przeszkadzał...

Sąsiedzi mało widoczni a jedyna sąsiadka jaką spotkałem krzyczała na psa :) w okolicach domy około 20 letnie lepiej lub gorzej utrzymane.

A L T E R N A T Y W A :

30x60m (1800m2) na wsi położonej około 5 km za miastem, wszystkie media prócz kanalizy w granicy... działka płaska i czysta... jest tak cicho że aż byłem w szoku ... działka przy asfalcie... jest już przyłącze gazu... znam sąsiadów osobiście na ulicy same nowe domy ludzie zamożni domy po 200 - 300m2

Ale... najbliższa szkoła 5-6 km itd. we wsi 1 sklep spożywczy, za to 4km od domu ogromne Centrum Handlowe z Carrefourem i Castoramą.

Jedyne obawy to odległość od miasta oraz rolnicy w okolicy... chociaż zapach obornika mi totalnie nie przeszkadza...

Zimą jedynie martwie się o odśnieżanie, choć sąsiad mnie zapewnia że droga jest odśnieżana.

Ja osobiście cenię spokój ale odległość do miasta jest kłopotliwa... dowożenie dzieci do szkoły... itd.

dodatkowo marzyłem o nowoczesnym domu parterowym z płaskim dachem a na wsi w warunkach zabudowy są dachy spadziste, w centrum mogę taki postawić.

Ja bardzo lubię wieś, ale wybrałam miasto i jestem z tego zadowolona. Decyzja była związana m.in z kwestiami logistyki okołoedukacyjnej.

Sama działka i miejsce nr 2 wyglądają dużo fajniej. Przemyślcie sobie wszystko na spokojnie, szczególnie możliwości komunikacyjne i kwestię dowozu dzieciaków. I jakie są alternatywy jak się samochody popsują czy zawieje ;)

Szkoła podstawowa jest około 300 m od działki !!! przedszkole niestety kawałek drogi więc samochód, Liceum około 800m do 1 km :) chyba już sami będą chodzić :)

Sprawa się troszkę klaruje... bo gość od działki nr 2 zaskoczył mnie ceną... chce więcej za m2 niż liczą sobie za działkę w mieście !!!

w tej okolicy działki kosztują 60 - 90 zł za m2 a on liczy sobie 112 zł a w mieście 105 zł :)

Są w okolicy mojego miasta działki za 50 zł za m2 z mediami teoretycznie w granicy ( bo nie widziałem osobiście tych działek) ale sama miejscowość jest mało atrakcyjna, a do miasta jest około 10 km tym samym do szkół i sklepów.

Generalnie wszystko mi mówi żebym kupił działkę w mieście...

Edytowane przez lisek_79