Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plytka przed drzwi

przemek28

Recommended Posts

No coz w naszym zargonie (nie murarzy) wlasnie tak to sie nazywa. W ziemi po obrysie sa lawice a do gory wychodza fundamenty, calosc zalana nazywa sie plytka. Plytka ma byc na narozu domu, dwie scianki beda opierac sie o dom a dwie trzeba zaszalowac. Lawicami nazywam rowy wykopane w ziemi i zalane betonem, fundamentami betonowe murki na lawicach a plytka zalana calosc. Chcialbym sie tylko dowiedziec czy musze szalowac po wylaniu lawic-law czy musze do gory wyjechac z fundamentem?

Gość elka51
No coz w naszym zargonie (nie murarzy) wlasnie tak to sie nazywa. W ziemi po obrysie sa lawice a do gory wychodza fundamenty, calosc zalana nazywa sie plytka.

Czlowieka który ma cokolwiek wspólnego z budownictwem bardzo łatwo poznać - używa prawidłowego nazewnictwa. :cool:

"W naszym żargonie"??? Z ciekawości zapytam czym się zajmujesz zawodowo ??? Czyżby dorabiający rolnik na krusie któremu wydaje się że potrafi coś wybudować bez podstawowej wiedzy??? Budownictwo zostaw ludziom którzy potrafią przynajmniej prawidłowo nazwać to co robią (nie mówię o jakości wykonania).

Wylałeś prawdopodobnie ławy. Co dalej zerknij w projekt.

Pewnieby i zerknął gdyby go miał... Gdyby miał to i by wiedział co i jak się prawidłowo nazywa :)

No coz w naszym zargonie (nie murarzy) wlasnie tak to sie nazywa. W ziemi po obrysie sa lawice a do gory wychodza fundamenty, calosc zalana nazywa sie plytka. Plytka ma byc na narozu domu, dwie scianki beda opierac sie o dom a dwie trzeba zaszalowac. Lawicami nazywam rowy wykopane w ziemi i zalane betonem, fundamentami betonowe murki na lawicach a plytka zalana calosc. Chcialbym sie tylko dowiedziec czy musze szalowac po wylaniu lawic-law czy musze do gory wyjechac z fundamentem?

Widzisz to że ty masz jakis żargon to masz, trudno. Ale inni go nie rozumieją stąd moje pytanie. Jak chesz to pisz po chińsku ale nie licz że ktos odpowie.

Co do odpowiedzi odpowiem po raz kolejny popatrz w projekt, dlaczego ? nie pisze tego na złośc Tobie ale z projektu wynika poziomy zarówno ław jak i chudego betonu. Liczysz że ktoś tu zgadnie czy muisz mieć ścianę fundamentową ? Ni by na jakiej podstawie ?

Czlowieka który ma cokolwiek wspólnego z budownictwem bardzo łatwo poznać - używa prawidłowego nazewnictwa. :cool:

Zgodze sie, czlowieka ktory zna sie na budownictwie rozpoznac latwo, podobnie jak piekarza, stolarza czy hutnika ktorzy to uzywaja odpowiedniej nomenklatury, co tak bardzo zakulo cie w oczy.

"W naszym żargonie"??? Z ciekawości zapytam czym się zajmujesz zawodowo ??? Czyżby dorabiający rolnik na krusie któremu wydaje się że potrafi coś wybudować bez podstawowej wiedzy??? Budownictwo zostaw ludziom którzy potrafią przynajmniej prawidłowo nazwać to co robią (nie mówię o jakości wykonania).

Dla zaspokojenia twojej ciekawosci - jestem inzynierem gornictwa - nie znam sie komplretnie na rolnictwie i nie chodze na zaden kurs. Plytka juz stoji, wiec mimo niepoprawnego slownictwa i waszej pomocy cos tam jednak potrafie zrobic. A tak na marginesie kierowca zawodowym nie jestes a samochodem jezdzisz, lepiej lu gorzej.

Pewnieby i zerknął gdyby go miał... Gdyby miał to i by wiedział co i jak się prawidłowo nazywa :)

Plus za bystrosc!!! Na mala plytke niestety nie mam projektu ale i bez nigo jakos sie obylo:)

Przemek, nie obrażaj się bo ja mimo że siedzę w budowlance kilkanaście lat nie zrozumiałem zupełnie o co ci chodzi, pomijając nawet dziwne nazewnictwo. Jako inżynier powineneś wiedzieć że fundament to coś na czym budynek się opiera, czyli ławy, stopy, masywy itp. ale ściany fundamentowe już fundamentem nie są, chyba że to ściany oporowe. A jeśli faktycznie ukończyłeś studia, to dawniej było tak że żeby iść na studia trzeba było mieć maturę z języka polskiego, na której człowiek się wykazywał że potrafi posługiwać się słowem pisanym, w tym właściwego formułowania pytań.

Przemek, nie obrażaj się bo ja mimo że siedzę w budowlance kilkanaście lat nie zrozumiałem zupełnie o co ci chodzi, pomijając nawet dziwne nazewnictwo. Jako inżynier powineneś wiedzieć że fundament to coś na czym budynek się opiera, czyli ławy, stopy, masywy itp. ale ściany fundamentowe już fundamentem nie są, chyba że to ściany oporowe. A jeśli faktycznie ukończyłeś studia, to dawniej było tak że żeby iść na studia trzeba było mieć maturę z języka polskiego, na której człowiek się wykazywał że potrafi posługiwać się słowem pisanym, w tym właściwego formułowania pytań.

Nie obrazam sie, ale nie lubie jak ktos przesadnie sie madrzy. Inzynier kolego nie jest czlowiekiem ktory wszystko wie i potrafi, tak na marginesie. Jezeli powaznie nie zrozumiales to ciezkie masz rozumowanie naprawde... Jak jeszcze jasniej mozna wyrazic o co mi chodzi nie znajac ksiazkowego nazewnictwa? Nie ma sensu sie przegadywac. Jak wspomnialem plytka stoji i nawet bez waszej fachowej pomocy sie udala.

Sumujc. Wasze odpowiedzi tylko utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze czlowiek jak tylko troszke lyknie wiedzy i doswiadczenia zaczyna sie niesaowicie panoszyc i madrzyc, udajac najmadrzejszego na swiecie.

Dziekuje budowlancy!!