Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właśnie rozpocząłem budowe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki wszystkim za wsparcie!

ławy już wykopane, mam gline wiec leje w gline,

radziłem sie conajmniej dwudziestu osób związanych z budownictwem i odradzli mi folie czy zbędny szlunek,

jutro skączą mi wiązać zbrojenie a na piatek mam mieć beton

peniam troche zeby mi w nocy nie ukradli, stal teraz w cenie

na poniedziałek bloczki betonowe,

izolacje, styropian, siatka i na z tydzień chce zasypać

..

sąsiad nie chce słyszeć o żadnej dopłacie do prądu, ma stan surowy ale narazie czeka, ale i tak cos mu kupie...

..

z wodą gorzej bo nie mam jeszcze papierów

..

jestem geodetą i siedze dość mocno w tematach budowlanych,

zawsze jest sie kogo doradzic i wiadomo gdzie co zalatwic

po za tym kończylem budownictwo,

i zaoszczedze na geodecie

...

bierzemy kredyt 150000, mamy ok 50000, i mieszkanie do sprzedania na koniec,

projekt ola II z PSB: 149 m, parter z poddaszem urz., z garzem, ale narazie mamyzapotrzebowanie tylko na dół

woda i prad jest przy działce, na gaz biore butle i kominek z plaszczem

mysle ze mi sie uda!

les

1. Jeśli zalewasz ławy z gruchy betonem B15 to tak naprawdę możesz zaczynać murować już następnego dnia. A weekend to już świat i ludzie...

2. Ja zaczynałem w lipcu więc w jeden sezon nie miałem szans. Stan surowy z pokryciem dachu zajął mi 4 m-ce. Teraz mam zamiar wykończyć w 5-6 m-cy. Razem wychodzi 9 do 10 miesięcy - pewnie da się szybciej (i oby Tobie się udało)

pozdrawiam

W poniedziałek mam energię w czwartek przylatuje kopara kopie fundameny szambo i studzienkę wodomierzową (podłączenie do wody miejskiej). Ekipa stawia sławojkę na zbiorniu szamba. Od kolejnego poniedziałku ekipa czyni swoją powinność. Myśle że listopad to realna data wprowadzki. 116m2 Hania archipelag.

Ludziki, byl przeciez watek, ze lepiej jest jednak posezonowac budynek. Rozumiem Wasz entuzjazm, ale myslecie tez o zdrowiu swoim i swoich rodzin. Mieszkanie w niewysuszonym budynku chyba nie jest najlepsze. A tak a propos to mam pytanie, napisalicie, ze lawa fundamentowa powinna schnac 1 gora 2 dni. Gdzie slyszalam , ze ok. 2 tyg. to czas potrzebny, aby fundamenty nabraly najlepszych wlasciwosci, jak to w koncu jest?

pozdrawiam wszystkich

Ja zaczynam w maju i chciałabym skończyć w tym roku .Nie wiem czy mi się to uda. Jestem dobrej myśli. Ta cała budowa jeszcze się nie zaczęła a już spędza mi sen z powiek. Myśl "czy mi starczy i na ile mi starczy "jest okrutna. Jestem skrupulatna i lubię wszystko zaplanować, ale czytając forum dochodzę do wniosku ,że nie zawsze jest to możliwe. Dzisiaj jest już wiosna i nie mogę doczekać się już początku budowy. Serdecznie wszystkich pozdrawiam. :lol:

wczoraj rozpoczołem kopanie fundamentów, jeszcze nie mam prądu i wody ale pozycze od sąsiada, w piatek chce zalać a za tydzień zasypać..

po swietach sciany /BK/ a w maju dach

trzy miesiące na wykończenie i w październiku sie wprowadzam!

MOŻE KTOŚ JESZCZE PODZIELA MÓJ OPTYMIZM?

Cześć LESSIO

Ja tez rozpocząłem budowę wczoraj. Dobra data - pirwszy dzień wiosny. Mam nadzieję, że Boże Narodzenie będzie juz w nowym domu. Buduję dom częciowo podpiwnicziny z poddaszem użytkowym, więc mam obawy czy zdążę? Lessio z czego budujesz bo tempo masz zabójcze :o ?

Życzę powodzenia Poldek. :D