ferrit 08.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Czy 3-szyby dużo lepiej izolują od 2-szyb w takim samym profilu okna i ościeżnicy PCV ? Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 08.11.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Załóż jeden sweterek,odczekaj chwilę i nałóż na niego drugi taki sam sweterek . Na bank odczujesz różnicę . Na tym forum już w tylu wątkach był poruszany temat okien z pakietami 2 i 3 szybowymi, trzeba się tylko wysilić aby je przejrzeć . Po co zaczynać dyskusję od nowa . Trochę logiki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.11.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Lenistwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipolit.poznan 17.11.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Porównaj parametr - 2 szybowe mają ok. 1,0, 3 szybowe - ok. 0,5 - 0,7. Widać efekt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 17.11.2011 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ja to wszystko wiem ile ma pakiet szybowy 2 lub 3 szybowy, ale sprzedawcy mówią, że pomimo 3 szyb ciepło ucieka przez rame, bo ona musi być też grubsza lub z izolacją wewnątrz. Zastanawiam się ile ucieka przez taką zwykłą ramę bez ocieplenia ? Czy warto przepłacić dodatkowo za profil grubszy z ociepleniem, czy pozostawić zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 17.11.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Zastanawiam się ile ucieka przez taką zwykłą ramę bez ocieplenia ? To proste wyliczenie o ile znasz wartość Uf:-) Czy warto przepłacić dodatkowo za profil grubszy z ociepleniem, czy pozostawić zwykły. To też się da policzyć. Wyliczyć straty i wartość energii dla obu porównywanych odmian kształtowników, porównać wartości, pomyśleć co się kalkuluje, a co nie przy właściwym dla Ciebie nośniku energii. Ogółem 10 min liczenia, 5 min na myślenie i gotowe:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.11.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 A najprościej poprosić sprzedawcę o wyliczenie Uw dla każdego zamawianego okna. Dla końcowego efektu ważne są zarówno Ug (szkła) jaki i Uf (ramy) ale do tego swoje trzy grosze (a może nawet dziesięć) dodaje tajemniczo brzmiące PSI, które potrafi trochę zamieszać dla takich samych Ug i Uf! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 30.01.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam,Poszukuję osób pokrzywdzonych przez firmę OKNOPLAST-Kraków, dotyczy przede wszystkim okien 3-szybowychmogę opowiedzieć jedynie o przygodzie z Oknoplastem-Okna z Krakowa.Mam zresztą zamiar dodać tu osobny wątek na ten temat, ale ku przestrodze lepiej szybciej odpowiem, oby nie za późno. Oboje z mężem jesteśmy architektami więc siedzimy w temacie na tyle żeby dobrze tą sprawę opisać. Trzy lata temu odbył się montaż okien OKNOPLAST dwu i trzy-szybowych PCV w naszym nowym domu. Specjalnie zamówiliśmy okna z montażem, żeby nie mieć potem ew problemów. Od samego początku był jednak problem z ich otwieraniem i partner handlowy przyjeżdżał kilkakrotnie ustawiać drzwi balkonowe, żeby się dobrze otwierały. Drzwi dwuskrzydłowe przesuwne od początku chodziły jak czołg. Praktycznie wcale ich nie używaliśmy, a mimo to wygięły się do tego stopnia, że podczas opadów woda wlewała się ciurkiem do salonu. W końcu wezwaliśmy serwis z samego Krakowa. Serwisant po oględzinach i wywiadzie stwierdził, że w oknach przesuwnych jest to wina złego montażu(zbyt rzadkiego podparcia), a inne drzwi balkonowe uchylno-rozwieralne ustawił. Po godzinie od wizyty pana serwisanta okno to z powrotem się rozregulowało. Po dwóch tygodniach przyjechał ponownie i ponownie okno się rozregulowało- nie przymyka się. W międzyczasie otrzymaliśmy odpowiedziedź od firmy OKNOPLAST, że nie uznają nam reklamacji, ponieważ nastąpiła z winy montażu i nie będą też brać udziału w negocjacjach co do reklamacji ze swoim partnerem handlowym, który to montował nam okna, bo zakończyli z nim współpracę. Oczywiście reklamację potraktowano całościowo i to, że druga para drzwi w salonie jest wg nich dobrze zamontowana, a nie domyka się, została całkowicie pominięta. Poddaliśmy w wątpliwość przeszkolenie firm współpracujących z onkoplastem. Bywamy na wielu budowach i wszędzie Oknoplast podpiera okna tak samo. Poza tym okazuje się, że w ogóle nie można zamówić montażu w samej firmie oknoplast, można jedynie zrobić to u ich PH. Tym czesem zepsuł się mechanizm uchylny w kolejnych drzwiach balkonowych, na który złożyliśmy również reklamację i również z nieznanych przyczyn połączono ją razem z pierwszą oddalono. Na nasze nieszczęście partner handlowy, u którego zamawialiśmy stolarkę OKNOPLAST zlikwidował się i zostaliśmy z tym problemem zupełnie sami. Dzwoniliśmy do OKNOPLASTU jak już drzwi przesuwne zaczęły same się uchylać i dziwnie buczeć i przez telefon zapewniono nas, że na pewno reklamację powinien przejąć najbliższy partner handlowy. Ten jednak nie chciał poprawiać po poprzednikach, nie chciał nawet ustawić tymczasowo drzwi(na zimę) za opłatą!! Dopiero po kolejnych pismach, po półtora roku, kiedy napisaliśmy, że już sprawą interesują się media, a my obywatelskim obowiązkiem zmuszeni jesteśmy, żeby to nagłośnić, napisali, że mogą nam jedynie sprzedać nowe okna z upustem, bo przy tym stanie konieczna jest wymiana całości(5,5mx2,35m) i darmowy montaż! Oczywiście nic nie wspomnieli o uszkodzonym parkiecie od ciągłego zalewania i odnowieniu elewacji i ściany od wewnątrz. Stan na dzisiaj: Okna przesuwne w salonie oklejone z zewnątrz taśmą klejącą i opianowane, od wewnątrz zabezpieczone kątownikiem stalowym przywierconym do nadproża, w deszczowe dni kałuża na podłodze, szmaty, koce...żenujące. Dodam, że część moich klientów ma podobne problemy ze stolarką, a mogę się tylko domyślać dlaczego nie ma prawdziwych opinii o OKNOPLASCIE w internecie. Ciekawe czy to zostanie MAM NADZIEJĘ, ŻE JEŻELI JESZCZE KTOŚ Z WAS MIAŁ JAKIEŚ WĄTPLIWOŚCI CO DO WYBORU TO JA SKUTECZNIE JE ROZWIAŁAMjeszcze dodam, że dyrektorem serwisu oknoplast jest człowiek, któremu chyba zależy na tym, żeby jak najwięcej reklamacji oddalic. Albo niedokładnie czyta pisma, albo odpisuje tylko na te argumenty, na które mu wygodnie. Bardzo ciężka komunikacjaJeśli ktoś ma wątpliwości po tym co napisałam mogę przedstawić pisma i odpowiedzi od oknoplastu na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Mało twórcze jak na architekta: przekopiować post do wielu tematów.. Projekty też robicie na zasadzie "Ctrl+V" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.01.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 pokaz te swoje okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 01.02.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Tak, za to kopiowanie urażonych przepraszam, ale ja byłabym wdzięczna gdyby ktoś wcześniej tak wszystkich ostrzegał wszędzie gdzie się da. Za każdym razem jak coś do kogoś na ten temat muszę pisać (odwołania, kolejne skargi itd. itp.) to krew mnie zalewa, więc nie dziwcie się, że wolę to skopiować. W każdym razie kto sie zdecyduje na takie okna z oknoplastu, to bardzo proszę kontakt na private jak coś się będzie działo, a na pewno będzie. Mam tu już mały klub poszkodowanych, a jak wiemy musi być minimum dziesięciu, żeby podjąć bardziej znaczące kroki.Z góry dzięki, w kupie siła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 01.02.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Foty wstawię, daj mi kilka dni. Nie będą tak spektakularne, bo teraz nie pada i nie będzie widać tej pięknej kałuży w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 01.02.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 moze podeslemy klienta który ma hs z oknoplastu przez którego ładnie wieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 01.02.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 no to widzę jakieś światło w tunelu. Po twojej minie widzę, że jesteś zdeterminowany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 02.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 mina normalna jak zawsze kiedy jestem głodny:)Ja swoje zdanie mam o firmie bo ją bardzo dobrze znam! Ciężka sprawa.Jak jeszcze montowalismy ich okna to jezdzili sprawdzac jak wygladają montaze i firmy które montują ich okna... tak to jest ,zamyka się sprzedawca (a to z nim była umowa) i szukaj wiatru w polu!Najlepsze jest jak przychodzą ludzie i pytają o regulacje .Jak pytam o firme która montowała okna :"no teraz tam sprzadaja panela" ci sami ludzie no ale okien nie ma gwarancji równiez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 02.02.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tak właśnie to wygląda.Pytaliśmy się, jak jeszcze było co ratować, czy za opłatą mógłby naprawić to OKNOPLAST, to powiedzieli, że oni nie mają takich ekip. Mogą jedynie podać namiar do następnego Partnera Handlowego i potem na koniec sprawdzić czy dobrze naprawili, ale i tak od siebie gwarancji nie dadzą. Swoją drogą ten partner Handlowy, którego polecili ma już jedną sprawę sprawę w sądzie o montaż, o której ja wiem, a o jakich jeszcze nie wiem? Tak czy siak loteria, a klient jest w czarnej d. A ja się upieram, że nie do końca winny jest montażysta- winna jest konstrukcja i przeszkolenie montażystów. A tak się chwalą na swojej stronie: jakie to maja dobrze przeszkolone ekipy, z którymi współpracują i że ryzykiem byłoby powierzyć montaż komuś innemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 02.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Markting zawsze był dobry:)Szkolenia robili (nie wiem czy dalej są) i tak naprawdę jesli ktoś chciał mógł brać w nich udział! tylko to nie był mus! to tak jak z roletami krispol robi szkolenia ale nakazu nie ma! Wiekszość firm powie że bez montazu nie ma gwarancji aby zarobić na zamontowaniu dodatkowe zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.02.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ale numer - to tak wygląda ten "najlepszy" serwis "najlepszej" firmy okniarskiej w Polsce. Wszystkie nagrody już pozdobywali jakie mogą być a prawda jest taka jaka jest.Taką gwarancją OKONPLAST-u to sobie można cztery litery zrenderować !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) sądzę, że nad opracowaniem tego typu gwarancji jaką ma Oknoplast siedział sztab prawników i jest mocno szczelna. Także w tym układzie, kiedy 100% gwarancji jest przerzucanych na inny podmiot gospodarczy niż producent okien a podmiot ten zamknął swoją działalność to niestety ale nic nie można zrobić. Z tym Oknoplastem Kraków jako MARKOWYM PRODUCENTEM to jakiś pic na wodę fotomontaż. P.S. najlepsi są jednak lokalni producenci i sprzedający i montujący okno czy drzwi a więc biorący 100% roboty i odpowiedzialności za nią na siebie. Edytowane 2 Lutego 2012 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 02.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam, Drzwi dwuskrzydłowe przesuwne od początku chodziły jak czołg. Praktycznie wcale ich nie używaliśmy, a mimo to wygięły się do tego stopnia, że podczas opadów woda wlewała się ciurkiem do salonu. Z wydaniem ostatecznych (jeśli takie są możliwe) osądów zaczekałbym aż jakieś foto pooglądamy. Z cytatu wynika że mamy HKS w słupku ruchomym a tu prawidłowe podparcie i zamocowanie ościeżnicy to podstawa i chyba montażyści dali tego i owego jeśli wygięła się tak że woda przelewa się do środka. Z kilku powodów nie darzę sympatią krakowiaków ale chyba nie po stronie produktu wina leży a montażu. P.S. Pytanie do Vekę znających; czy dopuszcza wykonanie HKS skrzydło okienne w kolorze 3300 szerokości podział symetryczny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts