PasiuMoniś 08.11.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Witam! Szukam użytkowników tego typu pieca w celu wymiany doświadczeń.Chętnie bym poznał Wasze ustawienia sterownika, spalanie itp. Ja przy obecnych temperaturach (kilka 6-8 stopni na plusie w dzień, 2-4 stopnie mrozu w nocy) rozpalam groszkiem a potem palę miałem (jest tańszy a szczerze mówiąc to nie widzę różnicy jeśli chodzi o grzanie). Głowice termostatyczne w grzejnikach ustawione na około 21 stopni. Dom około 180m2 do ogrzania, Porotherm 25 + styropian 15cm, na poddaszu 25cm wełny do tego zasobnik CWU 200l z płaszczem. Moje ustawienia sterownika: 1. Nastawa kotła 55°C (ustawiłem automatyczne korekty, w nocy korekta -5, w dzień gdy nikogo nie ma korekta -3)2. Czas podawania 12 2. Czas między podawaniem 593. Wydajność dmuchawy 4 bieg4. Czas przedmuchu w stanie podtrzymania 25 5. Czas przerwy w podtrzymaniu 10 [min]6. Krotność podawania 1 Przy takich parametrach i obecnych temperaturach spalanie to około 30 kg na dobę, wydaje mi się, że to sporo.Czy to groszek czy miał spala się bardzo ładnie, zostaje sam popiół.Wydaje mi się, że zbyt krótko kocioł pracuje w stanie podtrzymania, że więcej czasu potrzebuje na pracę aby osiągnąć zadaną temperaturę niż potem ją utrzymuje. Jakie są Wasze ustawienia i sugestie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 10.11.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Też jestem ciekaw opinii użytkowników, chętnie skorzystam z rad odnośnie użytkowania, ustawień Właśnie czekam na mój kocioł, mam mieć pod koniec listopada więc dyskusja w sam raz dla mnie Kocioł polecił mi znajomy, bardzo zadowolony z użytkowania - liczę więc że i mnie dobrze będzie służył szczególnie dzięki Państwa cennym radom na które bardzo liczępozdrawiam Zachariasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 14.11.2011 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 A możesz podpytać znajomego jak u niego ze spalaniem, ustawieniami itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 14.11.2011 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Oczywiście, postaram się choć obawy moje, że nie powtórzę dokładnie, bo niestety moja wiedza w tym temacie jest bliska zeruProszę mi uszczegółowić o co pytać - jak pisałem ja sam tego kotła jeszcze nie użytkuję stąd moja totalna nieznajomość zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 15.11.2011 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Najlepiej druknąć mój pierwszy wpis i mu przeczytać... albo dać linka do tematu Generalnie ciekawy jestem jakie on ma spalanie paliwa i przy jakich ustawieniach sterownika (to te punkty od 1 do 6, ich zmianą w sterowniku reguluje się działanie kotła). Jak już będziesz miał piec to będziesz wiedział o co chodzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 15.11.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Dobrze... to wydrukuję mu, bo niestety z internetem nie ma on styczności Ale postaram się wszystko przekazać jak trzeba, koniec końcem mnie to tez się przyda za jakiś czas i pora najwyższa o tym pomyśleć pozdrawiam Zachariasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 18.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam! Moje ustawienia sterownika: 1. Nastawa kotła 55°C (ustawiłem automatyczne korekty, w nocy korekta -5, w dzień gdy nikogo nie ma korekta -3) 2. Czas podawania 12 2. Czas między podawaniem 59 3. Wydajność dmuchawy 4 bieg 4. Czas przedmuchu w stanie podtrzymania 25 5. Czas przerwy w podtrzymaniu 10 [min] 6. Krotność podawania 1 Jakie są Wasze ustawienia i sugestie? Witam i postaram się dokładnie przekazać rady znajomego o które Pan prosił 1. Nastawa kotła 55 jest poprawną nastawą więc tak trzymać , zależy od izolacji budynku 2. Czas podawania powinien być dłuższy od 15-18 s. Ustawienie takiego czasu da to, że w retorcie (środek palnika gdzie jest żar) jest więcej żaru, żażącego się ekogroszku/miału. To Powoduje, że kocioł dłużej wytrzymuje w podtrzymaniu co prowadzi do oszczędności w spalaniu kotła - kocioł nie załącza się tak często. 3. Czas między podawaniem - znajomy podał 55s i ale trzeba kontrolować spalanie opału - czy jest dobrze dopalony. 4. Wydajność dmuchawy 5 bieg 5. Czas w przedmuchu od 15-20 s. Jeżeli jest za długi i za częsty przedmuch to kocioł samoczynnie "podbija" temperaturę względem nastawy. 6. Krotność ma ustawiona na 3. ja z tego nic nie rozumiem ale znajomy przekazał dokładnie tak jak podaję To proszę sobie sprawdzić, jesli chce Pan zaryzykować ale znajomy ma ten piec już 2 rok i twierdzi, że grzeje mu idealnie więc może warto a jak się sprawdzą u Pana takie ustawienia to i ja skorzystam To życzę powodzenia i mam nadzieje, że byłem pomocny Zachariasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 21.11.2011 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dzięki za sugestie, muszę przetestować.Mało miałem "opcji" to dokupiłem sobie jeszcze regulator pokojowy...hehe Wiele osób twierdzi, że to bardzo dobre rozwiązanie.Zobaczymy czy nie "przekombinowałem".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 22.11.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Bardzo proszę O tym regulatorze tez myślałem , jest chyba jeszcze regulator pogodowy jak pamiętam? Ale jakoś przy zamawianiu wyleciało mi to z głowy. A jak to się sprawdza? Może jeszcze dokupię? Proszę o radę. Mój znajomy na pewno tego nie ma, a nie chcę tak od razu dzwonić do Witkowskiego bo już im sporo czasu zająłem swoimi pytaniami i zmianą konfiguracji , przyznam ,że są bardzo cierpliwi i życzliwi w tej firmie:) Pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2011 przez zachariasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 25.11.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ja kupiłem sterownik innej firmy, bezprzewodowy bo mam wszystko wykończone i nie chciałem się bawić z kabelkami (do Titanica można podłączyć produkt tej firmy, taka wersją wyniesiona lub poprzez wejście na płytce urządzenia dowolny inny). Co do pogodowego to nie mam pojęcia jak by to działało, chociaż z tego co widziałem w instrukcji to koryguje on nastawy pieca (temperature zadana) w zależności od temperatury zewnętrznej.Po kilku dniach odczucia mieszane, może jest oszczędność spalania ala minimalna. Zobaczymy po dłuższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 07.12.2011 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Minęło trochę czasu i nie zauważyłem jakiejś różnicy w spalaniu, chyba po prostu nic sie z tym już nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.12.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Minęło trochę czasu i nie zauważyłem jakiejś różnicy w spalaniu, chyba po prostu nic sie z tym już nie zrobi. Jak palisz pierwszy sezon w nowym budynku - to zawsze idzie więcej opału tak, że tym nie ma się co przejmować bo na drugi sezon jak budynek się wysuszy będzie lepiej. U mnie różnica pomiędzy 1 a drugim sezonem wyniosła równo 1 tonę ekogroszku mniej http://www.czp.pl/cieplnik/. Jeżeli masz opał o niższej kaloryczności to też spalisz go więcej niż opału o wysokiej kaloryczności. Budynek wydaje się być dobrze ocieplony to na 180 m2 wystarczyłby kocioł o mocy 17 kw a nie 25 kw - wydaje się, że kocioł jest trochę przewymiarowany. Osobiście korzystam w swoim kotle z opcji regulatora pokojowego i to on decyduje kiedy kocioł grzeje a kiedy jest w podtrzymaniu no i ustawiam strefy czasowe dla CWU i stąd są też małe oszczędności w opale. Oczywiście nie w każdym budynku i nie przy każdej instalacji sprawdzi się regulator pokojowy - Ty masz głowice termostatyczne na grzejnikach to efekt powinien być ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachariasz 07.12.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Ja też już korzystam z mojego Witkowskiego. Ustawienia zrobiłem jak mi podpowiedział producent i zaczerpnąłem wiedzy od kolegi i na razie się go uczę. Kocioł się podoba, solidnie wykonany i estetyczny. Ale pewnie po roku będę mógł więcej napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 08.12.2011 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 I jakie masz osiągi jeśli chodzi o spalanie?Jakie masz parametry ustawień kotła, jaką powierzchnię do ogrzania itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donstef 09.01.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Mam Witkowskiego KMB-PR PLUS 25kW ze sterownikiem Puma PID. i niestety nie pomogę Wam z ustawieniami. Mam włączony automat PID. Temperatura na kotle 50oC. Na CWU (140L) ustawione 42oC. Zasypałem ekogroszek z Juliana w nowy rok i średnia ze spalania wyszła mi rekordowa 15,2 kg, no ale taką zimę mamy. Na węglu z kopalni Bobrek (pewnie mieszany u pobliskiego dilera) spalania miałem w okolicach 18-20 kg na dobę. Temp w domu 22oC, 3os. rodzina. Raz kominkiem przez ostatnie 9 dni palone i to przez ok 3h także dużo nie pomogło. Dom ma powierzchnię 174m2 (po podłogach 200m2) metraż z garażem (17-28oC) i kotłownią (łącznie 36m2). Mało na forum użytkowników Plusa Witkowskiego jeszcze z Pumą... Dzięki szczególne dla kolegi czp01, wprowadziłem sobie Twój patent na tabelkę w kotłowni i się notuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.01.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Spalanie masz dobre - a co się zapisze to się nie zapomni ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donstef 09.01.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Dokładnie. Będzie do porównania na następny rok. Chociaż po temperaturach patrząc to nie wiem do czego tą zimę zaliczyć? Chyba do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.01.2012 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ciekawe czy Twój wynik jest rezultatem zastosowania innego sterownika?W sumie to nawet o nim myślałem ale jak spytałem Witkowskiego czym się różni od Titanica to stwierdzili, że ładniej wygląda i jeśli chcę dopłacić za ten bajer kilka stówek to moja sprawa...W każdym razie znudziły mi się eksperymenty, przyjąłem że musi palić ile pali (około 25 kg miału na dobę) i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donstef 10.01.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Pasiu - zawsze będziesz miał większe spalanie na miale. A sterownik na pewno ma duże znaczenie. Nie mówię tutaj o szalonych oszczędnościach. Na pewno jednak opał ma znaczenie. Tak jak pisałem wcześniej zmiana węgla dała około 15-20% oszczędność, przynajmniej porównując to tydzień do tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 06.02.2012 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Mamy prawdziwą zimę.... no i pełen zasobnik wystarcza mi na 2 dni A żeby było weselej to piec nie może osiągnąc zaprogramowanej temperatury 60 stopni. To chyba jakaś masakra!!! Czy może przesadzam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts