Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Witkowski KMB-RB Plus 25kW ze sterownikiem Titanic - ustawienia, opinie

PasiuMoniś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok to jestem. Zrobiłem kilka fotek, sorki za trochę lichą jakość i mam nadzieje że coś z nich wynika :)

To lecimy.... moment, krzyczą że za duży plik :)

Myślę że opisywanie zdjęć jest zbędne.

IMG_20141209_165850.jpg IMG_20141209_165920.jpg

IMG_20141209_170001.jpg IMG_20141209_170033.jpg

IMG_20141209_170145.jpg

Będą jeszcze 3 zdjęcia, ale to w następnym poście :)

Edytowane przez dod6e23

ten zawór kulowy jest na obiegu CWU i nic dziwnego że przebija j grzeje wyżej niż ustawione.

ta pompa z prawej do CWU w takim zestawieniu zbędna. woda zagrzeje się grawitacyjnie do poziomu temperatury na kotle. jak chcesz mieć inną to musisz wyciąć zawór różnicowy razem z całym wyjściem z kotła, zostawić tylko rurę z pompą i wstawić zawór zwrotny za pompą, ten filtr w pionie też chyba nie spełni swojej roli podejrzewam, ale mogę się mylić.

masz jakieś zabezpieczenia tej instalacji poza zaworem bezpieczeństwa tym obok odpowietrznika?

A czy jest to jakiś problem że przebija ponad zadaną na CWU ? Bo jak dla mnie to ok, jak spadnie poniżej 38 st. to pompka szybko nabija, a potem bez pompki spokojnie i powoli dobija jeszcze ok 10 st. plus. Ogólnie jak na razie nie było problemu z piecem i instalacją. Jak na razie zerwało mi tylko dwa razy zawleczkę na ślimaku.

Na ostatnim zdjęciu gdzie widać pompkę do cyrkulacji obok jest zbiornik, czasem kapie z zaworu od tego zbiornika. Cz to może z powodu tego przebijania ponad zadaną na CWU ?

Wrzucę jeszcze filmik, to może on coś więcej naświetli :)

Pozdrawiam i spokojnej nocy :)

W ustawieniach instalacyjnych nadmuch na biegu 1 ma 10%, a na 11 50%. Obecnie madmuch jest ustawiony na 7-8 biegu czyli jakieś 40% i przysłona przysłonięta w ok. 60%. Komina mi nie grzeje i kolor płomienia jest pomarańczowy, dopala całkiem nieźle, nie zrzuca mi niedopałków. Ale zawsze można coś poprawić. :)

• 3 months później...

Witam

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam nadzieję, że Wy, jako doświadczeni użytkownicy udzielicie mi porady pomocy. Rzecz ma się, co do pieca „Termiko” 25KW (z podajnikiem ślimakowym, na ekogroszek), dom o powierzchni 200m2 (ogrzewanie CO i CWU) i tu moje pytanie – jakie ustawić by to miało ręce i nogi? Nie mam już siły walczyć z tym lub może za mało jestem sprytny, co do tej zabawki. Moje ustawienia na tą chwilę są takie:

Nastaw kotła – 53 stopni C

Czas podawania – 15 s.

Czas między podawaniem – 3 min.

Wydajność dmuchawy – 2 bieg

Czas przedmuchu – 15 s.

Czas przerwy w podtrzymywaniu – 7 min.

Krotność – 2

Nastaw CWU – 45 stopni C

Podajnik włączony

Podgląd temperatury CWU -45 stopni C

Pilot pokojowy na ustawieniach fabrycznych, jedynie zmieniona temperatura pokojowa.

Na zdęciu widać niedopalone kawałki opału. Gdzie robię błąd?

Używam ekogroszku „EQUATION” z węgla kamiennego, wartość energetyczna 23MJ, granulacja 8-25 mm.

I przy okazji jak ustawić to tylko na grzanie CWU (będę do tego zmuszony by mieć ciepłą wodę w domku).

Z góry dziękuje za jakąś odpowiedź

20150310_092256 1.jpg

Witam w ten piękny wiosenny dzionek, za oknem +11 st. C i aby tak dalej :)

Witam Cię Skorpion04.

Rozumiem, że również posiadasz sterownik firmy Titanic ?.

Mogę Ci podać swoje ustawienia na sterowniku jeśli chcesz, ale nie wiem czy to coś zmieni.

- nastawę kotła mam na 60 st. C, niezależnie od temperatury na zewnątrz;

- czas podawania również mam na 15 sek., tylko u mnie może być inny skok ślimaka, więc może podawać przez te 15 sek. troszkę więcej lub ewentualnie mniej;

- czas miedzy podawaniami mam 47 sek. (zasada 1:3, 15 sek : 45 sek), ponieważ chce aby kocioł szybciej dochodził do zadanej temperatury i cały czas występował kopczyk na retorcie;

- wydajność dmuchawy mam na 5 biegu przy ustawieniach serwisowych od 1-ego do 11-ego biegu 10-40% (10% przy 1, 40% przy 11, 12 bieg 100% wydajności);

- czas przedmuchu 10 sek;

- czas przerwy w podtrzymaniu 30 min.;

- krotność 1;

- nastawa CWU 38 st. C, jak schodzi poniżej 38 st. C zaczyna nabijać i dobija do 45 st. C, pompka od CWU na pierwszym biegu;

Pompka od CO ustawiona na pierwszym biegu [dom trzy poziomowy, piwnica (odłączona), parter i piętro], temperatura na wyjściu z pieca CO pokazuje od 42 do 60 st. C w zależności ile termostatów się zamknie. Powrót jakieś 8-10 st. C mniej niż wyjście. Ciśnienie ok 1,1 bar.

Przy takich ustawieniach i obecnej aurze pogodowej na zewnątrz, cały zasobnik tj. 150 kg ekogroszku starcza na niecałe osiem dni. Tygodniowe zużycie prądu to jakieś 12 kW. :)

Tak to mniej więcej u mnie wygląda.

Edytowane przez dod6e23

Pasiu&Moniś – dzięki za odzew, sprawdzę to, co napisałeś.

dod6e23 – ok, widzę, że niewielkie są różnice czyli:

czas między podawaniem – u mnie 3 min. u Ciebie 47 s.

czas przedmuchu – u mnie 15 s. u Ciebie 10 s.

czas przerwy w podtrzymania – u mnie 7 min. U Ciebie 30 min.

krotność – u mnie 2 u Ciebie 1

Co do pomy CO i CWU to mam na 3, z temperaturami to nie wiem bo nie mam termometrów po za tym co pokazuje sterownik (Titanic). Więc dokładnie nie wiem jaka jest powrotna i wyjściowa, ale to jest chyba mało istotne.

I jeszcze jedno jeśli mogę prosić, to wyjaśnijcie mi co to jest: czas przerwy w podtrzymaniu i krotność.

I jeszcze jedno u Ciebie ruszt jest ruchomy u mnie nie, a co do żaru to mam na równo czyli ani kopczyka ani kratera.

Jak by nie było praktycznie każdy ma inny piec albo inny sterownik, więc ustawienia są różne. A nawet jeśli ktoś będzie miał taki sam piec i sterownik, to może mieć inny ekogroszek i już będą inne ustawienia :)

Czas przerwy w podtrzymaniu, to czas przestoju pieca w trybie podtrzymania, czyli wtedy gry nie nabija :) A krotność to ilość podań paliwa w podtrzymaniu.

Czyli jeśli piec ci nabije do zadanej temperatury, to przechodzi w tryb podtrzymanie i wtedy będzie dmuchał np co 7 min przez 15 sek. z podaniem paliwa przez zadany czas podawania (np 15 sek. podawania + 15 sek dmuchania) i tak co 7 min. jeśli masz krotność 1, jeśli ustawisz krotność 2, to poda paliwo dopiero co 14 min. ale dmuchnie co 7 min. przez te 15 sek. Jakoś tak :)

Tak u mnie jest ruszt ruchomy i staram się zachować kopczyk, w przestoju paliwo dopala się ładnie na brzegu retory.