Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Witkowski KMB-RB Plus 25kW ze sterownikiem Titanic - ustawienia, opinie

PasiuMoniś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żeliwny palnik II generacji BRUCER.

No tak jest wg opisu, a w rzeczywistości palnik jest Ekoenergii - chyba że jedno nie wyklucza drugiego (parę stron wcześniej w tym temacie o tym pisaliśmy ale ciągle nie wiem).

Generalnie jeśli chodzi o paliwo to różnymi węglami paliłem (polskie, czeskie, ruskie) miał też się trafiał i nie miałem problemu. Nigdy nie zerwało zawleczki ani nic z tych rzeczy.

Przedstawiam wrażenia z palenia Ekoretem.

Ustawienia jakie miałem:

podawanie 5s

pzerwa 35s

dmuchawa 3

Plił się super, temperaturę łapał bez problemu, popiół drobny, czasem jakieś małe bryłki.

6 worków starczyło mi na niecałe 7 dni co przy tych temperaturach jest u mnie bardzo dobrym wynikiem, a już rekordem jest 1 szuflada popiołu z tych 6 worków. Do tej pory przy róznych opałach nigdy nie miałem mniej popiołu niż 2 szuflady. Pewnie gdyby był suchy to efekty by były lepsze. Jeszcze żeby był trochę tańszy (płaciłem 25zł za worek czyli tona 1000zł) to by było super.

Podpowiecie jakie ustawienia sugerujecie dla Wesołej z Kareny?

Zamówiłem tonęi zasypałem wczoraj zasobnik, zostawiłem ustawienia z Ekoreta 5/35/3 i jest chyba OK, Dzisiaj trochę dałem więcej paliwa 6/36/3 zobaczymy jak to będzie wyglądać.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Witam aniax.Mam zamiar zakupić kocioł Witkowskiego KMB-RP PLUS ,tylko po przeczytaniu Twojego postu to to co podaje producent bedzie za duży kocioł. Mam dom z lat 60tych dół 90m2 i poddasze użytkowe {gdzie jest tylko odkrecone 25 alu zeberek} Dom bardzo ciepły.Pale teraz w nim 5 ton wegla i 5m drzewa ale w domu temperatura nie spada poniżej 24 a w wiekszosci jest 25-26.Cały czas myślałem nad 19kw ale po Twoich opisach to 15kw chyba mi da rade.Prosze o podpowiedz.

Ja kupiłabym jeszcze raz Witkowskiego, mam palnik ekoenergia II nie zerwal mi sie ani razu -koncze drugi sezon. To co bym zmieniła to wielkość zamiast 19KW, dzis wzielebym 15KW.

Moge jeszcze polecic sterownik Cobre, ktora uzytkuje z tym piecem była dopłata, ale warto, ustawiam PID oraz fukcje ADC i sterownik sam robi korekte dawek, albo dodaje +, albo odejmuje - od zadanych ustawień. Super sprawa polecam Cobre albo Skorpiona, warto dopłacić i ma sie naprawę bajer serownik.

P.S. na 10m2 = 1KW

przy twoich 90m2 plus poddasze 25 zebrek, 15Kw wystarczy masz w tych 15 jeszcze zapas około 3,5KW. nie jestem fachowcem, ale uzytkowniekiem, wiec pytaj fachury jednego i drugiego i z kilku opinii wyciagnij dla siebie tą odpowiednią :-) pozdrawiam i pytaj jak cos bede wiedziec to napisze, widze ze masz te same pytania jak ja przy wyborze, ale na końcu języka jest Ameryka, pytaj i pisz jak bedzisz miec jakies wiesci.

Edytowane przez aniax

Ja kupiłabym jeszcze raz Witkowskiego, mam palnik ekoenergia II nie zerwal mi sie ani razu -koncze drugi sezon. To co bym zmieniła to wielkość zamiast 19KW, dzis wzielebym 15KW.

Moge jeszcze polecic sterownik Cobre, ktora uzytkuje z tym piecem była dopłata, ale warto, ustawiam PID oraz fukcje ADC i sterownik sam robi korekte dawek, albo dodaje +, albo odejmuje - od zadanych ustawień. Super sprawa polecam Cobre albo Skorpiona, warto dopłacić i ma sie naprawę bajer serownik.

Napisz to na tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID/page73

bo tam gorąco się zrobiło ;)

dom z lat 30-stych, ocieplony 8cm stropian, okna plastyki z roku 2001, grzane dół 90m2 plus gora 27m2 razem 117m2, w piwnicy gdzie stoi piec 15-16 stopni w tym pomieszczeniu, piec włączony w październiku chodzi do kwietnia, temp. w domu w dzien 22 stopni, w nocy 20,5-21,5 stopni. przez sezon spalone 3,6 tony ekogroszku:

2 tony z nomii, kalorycznosc 21-23, 1tona ze składu kalorycznosc 21, 1 tona kalorycznosc 28, piec jeszcze kreci wiec byc moze wyjdzie 4 tony na sezon.

piec 19kw plus sterownik cobra, gdy za oknem plus tj.+3,+5 włączam temp.pokojowy bo temp. w dzien przy najmniejszej nastawie na piecu 40 stopni w domu dochodzi do 23 stopni to jest za goraco.

Witam aniax.Mam zamiar zakupić kocioł Witkowskiego KMB-RP PLUS ,tylko po przeczytaniu Twojego postu to to co podaje producent bedzie za duży kocioł. Mam dom z lat 60tych dół 90m2 i poddasze użytkowe {gdzie jest tylko odkrecone 25 alu zeberek} Dom bardzo ciepły.Pale teraz w nim 5 ton wegla i 5m drzewa ale w domu temperatura nie spada poniżej 24 a w wiekszosci jest 25-26.Cały czas myślałem nad 19kw ale po Twoich opisach to 15kw chyba mi da rade.Prosze o podpowiedz.

Chcialaby sie jeszcze odnies do temp.w pomieszczeniu grzanym, jak grzalismy weglem w zwykłym piecu, jak napaliło sie faktycznie było 25 stopni w domu na piecu 75 :D, ale rano temp. spadala przy mrozach do 16-18 stopni, przy paleniu w piecu z podajnkiem grzejniki sa caly czas 24h cieple, takie grzanie jest podobne do grzania miejsciego w blokach, ktos gdzies na forum pisal o odbiorze ciepla przez przedmioty w pomieszczeniu, taka temp. odczuwalna jest inna gdy ciepło w danym pomieszczeniu jest caly czas dostarczane, a inna gdy jest dostarczane tylko 12h na dobe, bo spac musisz, a w zwykły piecu ogien w tym czasie wygasa, u mnie 23 stopnie to juz robi sie za duszno.

Edytowane przez aniax

Tylko że ja pale w normalnym piecu 24 godz na dobe nie wygaszam od X do IV rano mam 22-23 stopnie potem tak jak pisałem. Jak ktoś jest u mnie to mówi ze gorąco ale to kwestia przyzwyczajenia. Zamówiłem teraz defro komfort eko PZ 15kw. Zobaczymy czy bedzie wygodniej i tak ciepło jak mam teraz.

Tylko że ja pale w normalnym piecu 24 godz na dobe nie wygaszam od X do IV rano mam 22-23 stopnie potem tak jak pisałem. Jak ktoś jest u mnie to mówi ze gorąco ale to kwestia przyzwyczajenia. Zamówiłem teraz defro komfort eko PZ 15kw. Zobaczymy czy bedzie wygodniej i tak ciepło jak mam teraz.

chyba inaczej rozumiemy pojecie "normalny piec" bede uzywac "stary piec" - piec weglowy, gdzie rozpalam i musze ciagle dorzucac opalu, inaczej przy jego braku ogien wygasa.

Ja przy swoim starym jesli zarzuciłam palenisko o 23 to kwestia paru godziny i ogien wygasa, brak opału, zeby podtrzymac ogien musialabym o 1 w nocy dorzucic opału, logicznie rano temp. w domu 18-19, Ty palisz 24h moze jestes typem sowy, nie wiem albo kwestia ze miales jakis wypasiony piec zasypowy 24-godzinny to rowniez zmienia postac rzeczy bo ja mowie o piecu bardzo odleglych czasow, uwierzy ktos ze ten piec byl u mnie od 1986 do 2011? w wewnatrz blach prawdziwa 6mm :D

chyba inaczej rozumiemy pojecie "normalny piec" bede uzywac "stary piec" - piec weglowy, gdzie rozpalam i musze ciagle dorzucac opalu, inaczej przy jego braku ogien wygasa.

Ja przy swoim starym jesli zarzuciłam palenisko o 23 to kwestia paru godziny i ogien wygasa, brak opału, zeby podtrzymac ogien musialabym o 1 w nocy dorzucic opału, logicznie rano temp. w domu 18-19, Ty palisz 24h moze jestes typem sowy, nie wiem albo kwestia ze miales jakis wypasiony piec zasypowy 24-godzinny to rowniez zmienia postac rzeczy bo ja mowie o piecu bardzo odleglych czasow, uwierzy ktos ze ten piec byl u mnie od 1986 do 2011? w wewnatrz blach prawdziwa 6mm :D

Nie jestem SOWA jak mnie nazwałes. Pale 24 godz na dobe ale w piecu jestem 3-4 razy w ciągu doby i dorzucam po wiadrze węgla 10kg albo 2 razy po 2 wiadra.Piec mój jest z 1996 rku produkcja domowa przez sąsiada. Nie rozumiem takiego palenia jak Ty piszesz. szkoda opału.Palic wygaszac i tak na okrągło.

I na ten domek chcesz wpakować 15kW ?

Po co ? żeby go skrobać z sadzy co trochę ?

Z jaką sprawnością będziesz w nim palił jak więcej będzie się kisil jak palił ?

Kocioł z podajnikiem to nie "śmieciuch" tu ci nie przygaśnie nad ranem.

Między 10 a 12 kW to i tak będzie rozpusta kolego.

Zobacz ja 11-tką grzeję 135 starej budy i tak jest za duży, luknij na wykresy ile pracuje a ile stoi.

https://esterownik.pl/remote/2489

I na ten domek chcesz wpakować 15kW ?

Po co ? żeby go skrobać z sadzy co trochę ?

Z jaką sprawnością będziesz w nim palił jak więcej będzie się kisil jak palił ?

Kocioł z podajnikiem to nie "śmieciuch" tu ci nie przygaśnie nad ranem.

Między 10 a 12 kW to i tak będzie rozpusta kolego.

Zobacz ja 11-tką grzeję 135 starej budy i tak jest za duży, luknij na wykresy ile pracuje a ile stoi.

https://esterownik.pl/remote/2489

Dobrze piszesz - może koledze da do myślenia to, że kocioł gdyby stale pracował z mocą 10 kW spalałby około 40 kg/dobę węgla o kaloryczności ok. 27 MJ/kg [czyli jednego z najlepszych], czyli 15 kW to około 60 kg/dobę - niech sobie kolega skonfrontuje to ze zużyciem węgla podawanym przez użytkowników w wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page144

• 2 months później...

Od kliku dni mam Witkowskiego kmb-rp plus 25kW tak więc dopiero zaczynam się tego pieca uczyć. Sterownik Titanic. Piec ogrzewać będzie dom 160m2 (ocieplony styropianem 10cm z nowo wymienionymi oknami) oraz zasobnik na wodę 150l. Obecnie grzeję tylko CWU.

Chciałbym się się Was zapytać jakie macie ustawienia na piecu dla grzania latem CWU i jakie na ogrzanie zimą? Jakie spalanie przy tych nastawach uzyskujecie?

Edytowane przez kszyhoo11

• 3 months później...
  • 1 month później...

Sezon rozpoczęty, w piecu już się pali. Testuję teraz różne ustawienia o czym niebawem napiszę. Mam jednak jeden drobny problem z żarem w retordzie.Pali mi się bliżej nadmuchu czyli bliżej dmuchawki. Jak wiadomo im więcej żaru tym więcej ciepła i sam piec dłużej chodzi w podtrzymaniu. Jak najlepiej temu zaradzić aby palenisko paliło się całe? Macie może jakieś swoje patenty na to?

Mój piec to Witkowski KMB-RP plus 25kW

U mnie też bardziej pali się od strony dmuchawy.

Na początku po rozpaleniu pali sią na całym palniku a z czasem zaczyna się palić od strony dmuchawy, od przeciwnej gromadzi się popiół.

Pisaliśmy o tym już w tym temacie gdzieś wcześniej, poczytaj sobie 4 i 5 stronę.

Ja u siebie uszczelniłem palnik zgodnie z radami forumowiczów też jest o tym wcześniej w tym temacie.

Póki co jest ciepło więc trochę olałem temat palenia ale jak zrobi sie chłodniej to pewnie trzeba bedzie się tym ponownie zająć.

• 2 months później...
  • 10 months później...

Witam wszystkich.

Jestem nowy na tym forum i chciałem zapytać czy jest ktoś jeszcze, kto chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami, doświadczeniami na temat palenia w kotłach wodnych z podajnikiem ślimakowym ? Wiem że od ostatniego wpisu trochę minęło, ale może jest ktoś jeszcze chętny popisać :) Dodam że jestem posiadaczem kotła KMW-SGR 25 KW z regulatorem firmy Titanic i palę w nim trzeci sezon. Budynek trzy poziomowy (piwnica, parter i piętro), obecnie grzane tylko na parterze i na piętrze, piwnica odłączona. Miałbym też kilka pytań, tylko nie wiem czy jest sens je zadawać, jeśli nikt nie odpisze :)

Pozdrawiam