Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Witkowski KMB-RB Plus 25kW ze sterownikiem Titanic - ustawienia, opinie

PasiuMoniś

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja jak wcześniej pisałem w którymś poście to używam pieca z firmy Termiko i jak na razie (odpukać w niemalowane) nie mam problemów z nim. Nie licząc zablokowania ślimaka (bez jakiś szkód) to wszystko hula (a piec pracuje 24 godz. na dobę przez cały rok, tak od dwóch lat, CO i CWU), sterownik Titanic. Jedynie, kiedy ma trochę wytchnienia to poza sezonem grzewczym, gdzie tylko grzeje CWU. Co do ustawień, to wszystko zależy od paliwa, więc są zmienne (jak ktoś pisał reguły nie ma, pozostaje metoda prób i błędów, trochę zdrowia i nerwów psuje, ale udaje się). Podsumowując można powiedzieć, że jestem zadowolony z niego. :)

Kocioł KMB-RP Plus to kocioł z resztęm wodnym, a sam RP to ruszta zeliwne wkładane. Co do zrywania zawleczki ją kupiłem elektroniczną zawleczke, nie ma opcji aby się zerwała, czy stało coś silników. Dom ok130m2 ,ocieplony,okna plastik,spalanie ok 15-18 kg na dobę sterownik iryd pid rtz ,zawór 4d +siłownik+ pilot G x 2 w domu. Jeden od kotła, drugi do zaworu 4d, pompa CO pracuje 24na 24 temperatura na grzejniki ok 35sC kiedy chłodniej pogodowka daje zwiększenie o 10 sC w górę na ok 15-20minut aby pogrzać do temp żądanej na pilocie w domu.

• 11 months później...
Poradzę Wam 1 rzecz - wymieńce sobie sterownik na minimum ognika IIPId lub Cobre/Pume bo nie wierze w to co czytam o Witkowskim.

Już pisałem na forum o tym piecu mam dom o powierzchnii 174m2 (200m2 podłogi) małe dziecko w domu oceplonie w standardzie. Spaliłem od początku sezonu tonę wegla czeskiego (za 500zł/tona) i 7 worków czyli ok 200kg Juliana. Jesten bardzo zadowolony z tego piecyka szkoda tylko, że mam przewmiarowany i 25kW to dużo za dużo.

Ubiegłoroczne spalanie.

http://images40.fotosik.pl/1898/17251bf0192e3447med.jpg

http://images47.fotosik.pl/1671/f8bf5236cb292794med.jpg

http://www.budziki.mojabudowa.pl

Tak jak pisalem u góry?????? Jak sie spisuje puma????

• 1 month później...

Witam, u mnie na pokładzie od wczoraj Witek 19 kilo z Titaniciem, przeczytałem caly wątek i w ramach odgrzania kotleta zapytam, czy ktoś palił w tym pelletem i czy to sie w ogóle oplaca? i czy ktos ma jakiec nowe spostrzezenia nt, ustaw pieca? jutro idę nim troche pokręcić bo na razie lata na fabryce,

. dzieki jesli ktoś coś ciekawego dorzuci do tematu

Panowie mam tego typu problem.

Posiadam Kocioł Grzewczy typu: KMB-R 25 kw Adamkiewicza z Pleszewa ze sterownikiem Tytanic Plus.

Problem polega na tym że pompa CO nie wiadomo z jakich przyczyn samoczynnie sie wyłącza bez wzgledu czy chodzi na Priorytecie , zimie lub lecie. próbuje podnosić parametry CWU na chwile obecną mam na poziomie 23 *C - podnosi sie temperatura na piecu do 90* C i pompa przestaje chodzic.

Czym to moze byc spowodowane ?

Wtedy musze ponownie podnieść temperaturę CWU i wtedy pompa sie załącza .

A masz jakiś dodatkowy regulator czy czujnik pokojowy? Bo u mnie pompa jest zatrzymywana tylko jeśli sterownik dostanie sygnał o osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu (załączana jest wtedy tylko co jakiś czas wg zadanych ustawień). Tylko ja mam jedną pompę do CWU i CO a nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Jakieś dziwne masz te zadane temperatury 23 stopnie CWU a 90 piec??? Jak na mój gust ta pierwsza duża za mała a ta druga dużo za duża.

• 11 months później...

Witam, czy jest jeszcze ktoś aktywny na tym forum aby doradzić w sprawie pieca? Posiadam 10 kw ze sterownikiem Titanic plus. Nie mogę ustawić parametrów aby w popielniku był sam popiołek( mam dużo niedopalonego groszku).

Ustawienia:

temperatura 46'C

czas podawania 15s

czas przerwy 1,30 min

czas przedmuchu 8min

krotność pdawania 2

Dziękuję za pomoc :)

Ile spalasz opału zależy od wielu czynników. Jak duży dom, nowy docieplony czy stary bez ocieplenia?

U mnie jest około 200m do ogrzania i teraz zasobnik 150 kg wystarcza mi na tydzień. A piec mam 25kw.

Nie bardzo rozumiem ze temperatury spada na 40? Jakim cudem? Przecież po dojściu do temperatury zadanej np. 55 stopni piec przechodzi w postój i rusza po spadku temperatury o zadaną wartość. Jaką masz ustawioną histerezę?

Jeśli masz np. histerezę 1 st to po spadku temeratury z 55 do 54 sterownik znowu rusza, nie ma opcji żeby temperatura spadła do 40 stopni.