PasiuMoniś 21.11.2015 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Podawanie 3, przerwa 36. Dmuchawa na 3 (w połowie przysłonięta). Ostatnie kilka dni to jakieś 17kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skorpion04 18.12.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witam Ja jak wcześniej pisałem w którymś poście to używam pieca z firmy Termiko i jak na razie (odpukać w niemalowane) nie mam problemów z nim. Nie licząc zablokowania ślimaka (bez jakiś szkód) to wszystko hula (a piec pracuje 24 godz. na dobę przez cały rok, tak od dwóch lat, CO i CWU), sterownik Titanic. Jedynie, kiedy ma trochę wytchnienia to poza sezonem grzewczym, gdzie tylko grzeje CWU. Co do ustawień, to wszystko zależy od paliwa, więc są zmienne (jak ktoś pisał reguły nie ma, pozostaje metoda prób i błędów, trochę zdrowia i nerwów psuje, ale udaje się). Podsumowując można powiedzieć, że jestem zadowolony z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko125 20.12.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Kocioł KMB-RP Plus to kocioł z resztęm wodnym, a sam RP to ruszta zeliwne wkładane. Co do zrywania zawleczki ją kupiłem elektroniczną zawleczke, nie ma opcji aby się zerwała, czy stało coś silników. Dom ok130m2 ,ocieplony,okna plastik,spalanie ok 15-18 kg na dobę sterownik iryd pid rtz ,zawór 4d +siłownik+ pilot G x 2 w domu. Jeden od kotła, drugi do zaworu 4d, pompa CO pracuje 24na 24 temperatura na grzejniki ok 35sC kiedy chłodniej pogodowka daje zwiększenie o 10 sC w górę na ok 15-20minut aby pogrzać do temp żądanej na pilocie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzielo 04.12.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Poradzę Wam 1 rzecz - wymieńce sobie sterownik na minimum ognika IIPId lub Cobre/Pume bo nie wierze w to co czytam o Witkowskim. Już pisałem na forum o tym piecu mam dom o powierzchnii 174m2 (200m2 podłogi) małe dziecko w domu oceplonie w standardzie. Spaliłem od początku sezonu tonę wegla czeskiego (za 500zł/tona) i 7 worków czyli ok 200kg Juliana. Jesten bardzo zadowolony z tego piecyka szkoda tylko, że mam przewmiarowany i 25kW to dużo za dużo. Ubiegłoroczne spalanie. http://images40.fotosik.pl/1898/17251bf0192e3447med.jpg http://images47.fotosik.pl/1671/f8bf5236cb292794med.jpg http://www.budziki.mojabudowa.pl Tak jak pisalem u góry?????? Jak sie spisuje puma???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kokos1558 14.01.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Witam, u mnie na pokładzie od wczoraj Witek 19 kilo z Titaniciem, przeczytałem caly wątek i w ramach odgrzania kotleta zapytam, czy ktoś palił w tym pelletem i czy to sie w ogóle oplaca? i czy ktos ma jakiec nowe spostrzezenia nt, ustaw pieca? jutro idę nim troche pokręcić bo na razie lata na fabryce,. dzieki jesli ktoś coś ciekawego dorzuci do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 15.01.2017 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 czy ktoś palił w tym pelletem i czy to sie w ogóle oplaca? Nie paliłem bo wg mnie w ogóle się to nie opłaca. Jest dużo mniej kaloryczny a przy tym drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marko342 21.01.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Panowie mam tego typu problem.Posiadam Kocioł Grzewczy typu: KMB-R 25 kw Adamkiewicza z Pleszewa ze sterownikiem Tytanic Plus. Problem polega na tym że pompa CO nie wiadomo z jakich przyczyn samoczynnie sie wyłącza bez wzgledu czy chodzi na Priorytecie , zimie lub lecie. próbuje podnosić parametry CWU na chwile obecną mam na poziomie 23 *C - podnosi sie temperatura na piecu do 90* C i pompa przestaje chodzic. Czym to moze byc spowodowane ? Wtedy musze ponownie podnieść temperaturę CWU i wtedy pompa sie załącza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 22.01.2017 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 A masz jakiś dodatkowy regulator czy czujnik pokojowy? Bo u mnie pompa jest zatrzymywana tylko jeśli sterownik dostanie sygnał o osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu (załączana jest wtedy tylko co jakiś czas wg zadanych ustawień). Tylko ja mam jedną pompę do CWU i CO a nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Jakieś dziwne masz te zadane temperatury 23 stopnie CWU a 90 piec??? Jak na mój gust ta pierwsza duża za mała a ta druga dużo za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annia18 08.01.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Witam, czy jest jeszcze ktoś aktywny na tym forum aby doradzić w sprawie pieca? Posiadam 10 kw ze sterownikiem Titanic plus. Nie mogę ustawić parametrów aby w popielniku był sam popiołek( mam dużo niedopalonego groszku). Ustawienia: temperatura 46'C czas podawania 15s czas przerwy 1,30 min czas przedmuchu 8min krotność pdawania 2 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 09.01.2018 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Skoro Ci nie dopala groszku to dawaj go mniej i zwiększ tą temperaturę... 46 stopni? Minimum to 50-52, ja nie schodzę poniżej 52 a zazwyczaj mam koło 54.Spróbuj tak:czas podawania 5sczas przerwy 40-50sPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annia18 09.01.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Oki. A podpowiesz mi ile powinno się spalać na dobę groszku bo mi wychodzi ze ponad 25 kg. Wczoraj zmieniłam ustawienia na te co podałeś i zauważyłam ze przez noc spada bardzo temperatura z 52 na 40. I dalej mam spiekliny Pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Annia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.01.2018 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Ile spalasz opału zależy od wielu czynników. Jak duży dom, nowy docieplony czy stary bez ocieplenia?U mnie jest około 200m do ogrzania i teraz zasobnik 150 kg wystarcza mi na tydzień. A piec mam 25kw.Nie bardzo rozumiem ze temperatury spada na 40? Jakim cudem? Przecież po dojściu do temperatury zadanej np. 55 stopni piec przechodzi w postój i rusza po spadku temperatury o zadaną wartość. Jaką masz ustawioną histerezę? Jeśli masz np. histerezę 1 st to po spadku temeratury z 55 do 54 sterownik znowu rusza, nie ma opcji żeby temperatura spadła do 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annia18 10.01.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Dom stary będę w tym roku ocieplać około 90 m a zasobnik mam na 100kg.A gdzie znajdę ta histeze?Mam na sterowniku takie parametry:nastawa kotła, czas podawana, czas m. podawaniem, wydajność dmuchawy, czas przedmuchu, przerwa w podtrzymaniu, krotność nastawa cwu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 11.01.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 W ustawieniach serwisowych, musisz znaleźć instrukcję i tam będzie napisane jak tam wejść.Jak nie znajdziesz to napisz, powiem Ci jak to zrobić.Masz w układzie pompę? Jakiś zawór 3 drogowy? Grzejniki stare, nowe?Sprawdze wieczorem ustawienia u mnie, bo sterownik jest ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts