karoka65 28.01.2013 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Kocioł ma 25kW, wg DTR-ki do tego palnika, którą dostałem razem z piecem i innymi instrukcjami ma on moc 15-25kW (dla groszku). Co ciekawe w instrukcji tej nie ma ani słowa o uszczelnianiu, jest za to ze "raz na 30 dni trzeba zdemontować i wyczyścić palenisko" rozumiem, że to uszczelnienie tego nie uniemożliwi? Dzięki za pomoc, piszę do timona o fotki Jak dobrze wkleisz tą koronę to dwa lata możesz nie ruszać. Palnik jest wielki tak jak suspenser i timon piszą, będzie ci się dobrze dopalało od strony zasobnika a dalej będzie już szlaka i niedopałki. Możesz zastukać do kolegi minertu, ma takie żeliwne nakładki na Brucera, zmniejszysz moc palnika i będzie lepiej dopalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 będzie ci się dobrze dopalało od strony zasobnika a dalej będzie już szlaka i niedopałki. . Dokładnie tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dokładnie tak to wygląda. Wiem jak to wygląda ale niektórzy producenci dalej bezmyślnie montują takie wielkie japy Teraz jak pisałem wyżej, montaż tej nakładki z tego co piszą chłopaki rozwiązuje wiele problemów. Ja ich nie sprzedaję, to pomysł grześka ( minertu ) też miał podobny problem do wszego w swoim kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 z tego co Pasiu&Moniś pisze to ma mniejszą wersję albo ekoenergii albo ewmara skoro pracuje w przedziale 15-25KW. Mamy zatem kolejny przykład na położenie laski na to co jest na stronie producenta a co jest faktycznie klientowi dostarczane w zestawie- piszą brucer dają zupełnie inny palnik- jak ma klient taki kocioł dobrze dobrać??? Pasiuposłałem wszystko co uważam za istotne na e-mailo czyszczeniu palnika zapomnij. ja to robię albo po sezonie abo przed rozpoczęciem kolejnego- nie częściej niż raz w roku, chyba że robię jakieś modyfikacje ale to oddzielny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Z tego linka co podawali stronę wcześniej wyglądało na to że to Brucer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 z tego co Pasiu&Moniś pisze to ma mniejszą wersję albo ekoenergii albo ewmara skoro pracuje w przedziale 15-25KW. Mamy zatem kolejny przykład na położenie laski na to co jest na stronie producenta a co jest faktycznie klientowi dostarczane w zestawie- piszą brucer dają zupełnie inny palnik- jak ma klient taki kocioł dobrze dobrać??? Producentem palnika jest ekoenergia (podany link wcześniej jest do ich strony - zerknijcie w zakładkę "kontakt") Faktycznie palnik wg opisu miał być Brucer - myślałem, że chodzi ogólnie o jakiś typ palników a nie producenta W papierowej DTR-ce tego palnika podane są moce dla różnych typów paliw, dla ekogroszku jest 15-25kW Pasiu posłałem wszystko co uważam za istotne na e-mail o czyszczeniu palnika zapomnij. ja to robię albo po sezonie abo przed rozpoczęciem kolejnego- nie częściej niż raz w roku, chyba że robię jakieś modyfikacje ale to oddzielny temat Dzięki, doszło Pytanka wyslę na maila. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Pasiu & Moniś, robisz zbyt nerwowe ruchy. Zmieniłeś jednocześnie 3 parametry, tak się raczej nie robi. Zmieniasz nadmuch, obserwujesz i korygujesz przerwę. Raczej tego systemu się trzymaj. Jak popróbujesz jeszcze obniżyć nadmuch, to przerwę wydłużaj dopiero jak stwierdzisz, że przerzuca niedopałki.I po max. 5 - 6% jednorazowo. Jaki był płomień i wysokość kopca po obniżeniu nadmuchu? Spieki się zmniejszyły? Popróbuj jak możesz z tym samym nadmuchem 4 dać 5 sek podawania i 26 - 27 sek przerwy i zobacz wtedy, czy nie jest lepiej. Krótszy cykl czasem pomaga na spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Pasiu % Moniś, jak dalej masz niedopały i spieki, to na razie nie zmieniaj nadmuchu ( zostaw te 4), tylko spróbuj dać te krótsze nastawy. Zamiast 27 spróbuj dać przerwę 28, podawanie 5 sekund. Wybierz popiół i zostaw na 2 godzinki. Jak dalej będą niedopałki a do zadanej będzie dochodził bez problemu, to jeszcze o sekundę wydłuż przerwę. i znowu obserwacja. Niestety, trzeba być cierpliwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Kobra widziałem tamte fotki, zwiększenie przerwy o 1s tego nie dopali. przy 5s podawania na tej pogodzie to spokojnie na 31 nawet 32s przerwę można dać i poobserwować.Tam połowę tego z szuflady można z powrotem do zasobnika wsypać, nie robię sobie jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Kurcze, jadę na 3 dni i muszę coś zostawić a nie mam już czasu na eksperymenty:(Co sugerujecie, zostawić to co ustawiłem 8/55 i wiatr 3 czy też sugerowane wyżej powiedzmy 5/32 i wiatr 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Karoka, ja nie lubię tak po szybkości. Potem cofać się trzeba i w ogóle. On miał 10 do 55, więc przy 5 do 29 będzie jakby 3 s, a skrócenie cykli tez trochę tego zabierze moim zdaniem. No ale rzeczywiście 5 do 30 można dać na początek i pooglądać efekty. Tak zrób Pasiu, daj 5 do 30 i popatrz, czy osiąga zadaną bo jak jedziesz to ciul z niedopałem, ważne żeby nie wywalił alarmu. Dostroisz sobie jak wrócisz. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez kobra64 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 OK, daje 5/30 w.4 i jeszcze ze 2 godzinki moze posiedze i popatrze czy lapie temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 A chata pusta zostaje? Całą rodzinką wybywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 NIe, tylko ja jade mam delegacje ale żona nigdy nic przy piecu nie ustawiała więc wolę żeby nie musiała tam zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Karoka, ja nie lubię tak po szybkości. Potem cofać się trzeba i w ogóle. On miał 10 do 55, więc przy 5 do 29 będzie jakby 3 s, a skrócenie cykli tez trochę tego zabierze moim zdaniem. No ale rzeczywiście 5 do 30 można dać na początek i pooglądać efekty. Tak zrób Pasiu, daj 5 do 30 i popatrz, czy osiąga zadaną bo jak jedziesz to ciul z niedopałem, ważne żeby nie wywalił alarmu. Dostroisz sobie jak wrócisz. Tak to prawda ale jak kolego pisze cienko z czasem a cieplej się zrobiło to nawet na 32 wylezie do zadanej bez problemu Przyjedzie będzie kombinował na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Tak to prawda ale jak kolego pisze cienko z czasem a cieplej się zrobiło to nawet na 32 wylezie do zadanej bez problemu Przyjedzie będzie kombinował na spokojnie. Szczerze to mam już dość tego kombinowania, bo zamiast grzać sie w łóżku z żonką to siedze po nocach w kotłowni Na weekendzie uszczelnię ten palnik, może to też coś da. Zapomniałem napisać ale wyczyściłem dzisiaj piec bo coś strasznie miał duzo jakiejś czarnej szadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.01.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Pytałem, bo jakby pusta miała zostać chata to można by zapotrzebowanie na ciepło obniżyć. Nie chciałem Ci żonki do kotłowni pędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 29.01.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Zmniejszyłem zadaną temperaturę na 58, chyba wystarczy bo jest ciepło na zewnątrz.Na termostacie mam ustawione że w nocy i jak nikogo nie ma to temperatura w domu jest o 1 st. niższa niż normalnie (chwilowo to wyłaczyłem bo obserwuje jeszcze dzisiaj piec), i jeszcze mam w sterowniku strefy czasowe porobione które trochę podbijają lub obniżają zadaną z palca temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Szczerze to mam już dość tego kombinowania, bo zamiast grzać sie w łóżku z żonką to siedze po nocach w kotłowni To se trza było inny piec kupić i z innym sterownikiem Na poważnie to wiem jak to jest przesiedziałem dużo więcej od ciebie podejrzewam, wszyscy w chacie się śmiali nawet dzieciaki ze starego cepa hehe. Mamo teraz przy tej taty mechanizacji to w zimie tu zamarzniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 29.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Pasiu&Moniś no niestety czasem jest to wku... Ja miałem podobnie (a ostatnio znowu pojawiły się problemy z niedopałem). Przede wszytskim cierpliwosci. Zapytaj Kobry jak przed Świetami raz cały dzień paliliśmy razem online Potwierdzam ze swojej strony. Najgorsze co moze być to robić test i zmieniać wszystkie parametry na raz co 10 minut. Wiem bo sam tak robiłem na poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts