Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Witkowski KMB-RB Plus 25kW ze sterownikiem Titanic - ustawienia, opinie

PasiuMoniś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak wszyscy Martinos, jak wszyscy, bez wyjątków.

Teraz pomyślcie co by było jak byście zostali sami z tymi wynalazkami, ja wtedy nie wiedziałem że takie forum nawet istnieje.

Po ponad dwóch miesiącach zakwaterowania w kotłowni myślałem że złapię za kątówkę wytnę to gówno i wywalę na kupę złomu za garażem taki byłem już wkur...y.

Do póki nie kupiłem to producent w dupę właził bez wazeliny i wszystko było takie proste.

Jak zadzwoniłem kilka razy to twierdził że złe nastawy, pytam to jakie są prawidłowe żeby to hujo...wo nie gasło, to mówi że muszę to sobie już powoli dobrać, później przestał odbierać telefony od intruza, zadzwoniłem z innej komórki to odpowiedź: "panie węgiel huj..y.

Dałem sobie spokój i tak grzebałem dalej aż zajarzyłem o co w tym wszystkim chodzi.

Hehe :-)

Karoka, ja jak ruszyłem z tematem nowego pieca to głównym argumentem jaki słyszałem to było, że zagląda się do niego raz w tygodniu. Dorzucić węgla i wyczyścić pojemnik z popiołem. A ostatnio żona mi powiedziała, że powinienem sobie do kotłowni łóżko i lodówkę wstawić to już w ogóle od pieca mógłbym nie wychodzić. :-)

W pierwszym sezonie paliłem z takim "wiatrem", że mi tynk na kominie popękał a komin grzał jak grzejnik, po sezonie latem gdy kocioł postał wygaszony z wymiennika zaczęły odpadać płaty kruchego czegoś [gipsu?] o grubości 1-2 mm - zadzwoniłem aż do producenta spytać czy mi się blacha nie rozwarstwiła i nie odpada płatami - powiedział, że to nagar.

Potem ten "nagar" ostukiwałem bo gdy zacząłem palić znowu szybko narastał - teraz nie ma śladu po takich "atrakcjach", ale jest inny węgiel, sterownik, no i operator po przejściach ;)

Ja tam w takich momentach częściej myślę o Karoce :-) i sterownikach z jego oferty z dostępem via www. To co widzę w kotłowni teoretycznie mógłbym oglądać w sypialni na tablecie :-)

Prędzej czy później cię poniesie a mogłeś mieć to od razu i byłoby po problemie, widzę co jest i mogę to sam ustawić jak mam prawa, może nawet nie ustawić bo jak wiem jaka moc kotła, palnik i dmuchawa to praktycznie tylko niewielkie korekty.

OK bo ide spać, proszę o ostatnie sugestie.

Temp. zadana 58 (strefa zbiła to do 57) - przy ustawieniach 5/30 w4 piec osiąga zadane 57 st, przebija gdzieś do 58,5 potem spada do około 54-55 i tak w kółko.

Tak wygląda palnik w podtrzymaniu (lampa to strasznie rozjasnia):

DSCF5093.jpg

Tak w fazie grzania:

DSCF5097.jpg

A tak wygląda popiół:

DSCF5095.jpg

Co zmienić? :)

Pasiu jaki ma sterownik???

ja w Cobrze przy 5 mam 28

musze powiedziec ojcu zeby ten palnik wypelnic silikonem, bo jak nastawie 80% dumchawe to schladza mi piec i temp. spada o 4 stopnie w dol :( ((( przy przechodzeniu z stanu podtrzymania.

Edytowane przez aniax

Pasiu jaki ma sterownik???

ja w Cobrze przy 5 mam 28

musze powiedziec ojcu zeby ten palnik wypelnic silikonem, bo jak nastawie 80% dumchawe to schladza mi piec i temp. spada o 4 stopnie w dol :( ((( przy przechodzeniu z stanu podtrzymania.

Dlaczego nie korzystasz z Pida czy ADC tylko jedziesz na dwustanowym w Cobrze.