Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Witkowski KMB-RB Plus 25kW ze sterownikiem Titanic - ustawienia, opinie

PasiuMoniś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK, wróciłem.

Przypomne że piec chodził w ustawieniach 5/32 dmuchawa 4.

Tak wyglądał popiół:

DSCF5098.jpgDSCF5099.jpg

W sobotę uszczelniłem palnik wg Waszych wytycznych.

Ponieważ jeszcze nie wszystko się dopalało a i palnik uszczelniony to zmodyfikowałem jeszcze ustawienia na następujące: 5/33 dmuchawa 3

Popiół wyglądał tak (niedziela do południa):

DSCF5100.jpgDSCF5101.jpg

I tak (niedziela wieczorem):

DSCF5102.jpg

I co myślicie? Co tu jeszcze zmienić?

Generalnie jak bliżej się przyjrzeć palenisku to widać, że węgiel podczas pracy kotła się "skleja" ciężko to opisać ale nie przypomina to "kopczyka" z instrukcji a raczej ostrą nierównomierną górę otoczoną wypalonymi kraterami, lekkie puknięcie pogrzebaczem powoduje że "góra" się rozpada i żar w palniku sie wyrównuje.

Z innych spostrzeżeń - wydaje mi się że jest sporo sadzy/pyłu (może dlatego że było ciepło i jak mi termostat w domu łapie teperaturę to piec sporo pracuje w podtrzymaniu) i jeszcze jedno - w podtrzymaniu przy wyłączonej dmuchawie ciągle jest płomień - oczywiście mniejszy ale wyraźny i to na całym palniku - przy innych węglach była to raczej mała wstążka lub sam żar.

W tzw międzyczasie trochę ponotowałem cykle przed uszczelnieniem palnika, dzisiaj popatrzę jak to wygląda po.

Pozdrawiam

Pasiu

jest trochę niedopałków jeszcze, albo wydłuż przerwę powoli najpierw 34 sek a jak nadal będzie niedopalał to 35sek

albo więcej wiatru, np szerzej przesłona na wentylatorze.

jak masz ogień w fazie podtrzymania to za duży ciąg jest podejrzewam

moze warto kupić kupić miarkownik i założyć pomiędzy wentylatorem a rurą podajnika?? nie będzie wtedy wyciagać przez wentylator i kopiec nie będzie schodził w dół.

ponieważ masz ten problem z ciągiem to zanim zdecydujesz czy zakładać miarkownik to szedłbym w stronę wydłużania przerwy. niech kocioł dłużej pracuje a krótko stoi

Ten ogień w fazie podtrzymania to zaobserwowałem tylko po rozpaleniu kotła, był tam tylko świeży węgiel bez popiolu itp, jak pochodził parę dni to już ognia nie ma więc nie będę tu nic kombinował.

Zwiększyłem przerwy do 34 sekund rezultat wg mnie niezauważalny :( wygląda to tak:

DSCF5104.jpgDSCF5107.jpg

Wg mnie problem jest w tym, że węgiel się skleja w palniku i potem te duże bryłki się nie dopalają, trzeba by to co jakiś czas rozwalać jeszcze w palniku :(

Szczerze to mam juz dość tych eksperymentów, szkoda mojego czasu i nerwów.

Witam. Pasiu & Moniś, jak kocioł nie ma problemu z dojściem do zadanej a po uszczelnieniu palnika widziałeś wyraźną zmianę w skuteczności nadmuchu, to mógłbyś jeszcze popróbować obniżyć nadmuch na 2 i ewentualnie po obserwacjach wydłużyć przerwę. Chwałowice niestety się spiekają - trzeba stosować krótkie cykle i mało wiatru. Albo idź na łatwiznę - jak Cię te niedopały drażnią, dokup węgla o zerowej spiekalności ( Retopal, Jaret ) i sobie mieszaj na połowę. Pomoże na pewno. Co prawda obniży się wartość opałowa takiej mieszanki, ale nie powinno Ci to wpłynąć na zużycie, bo zlikwidujesz straty w popiele. Kupisz pewnie sporo taniej niż Chwałowice, więc sens ekonomiczny też jest. Pozdrawiam - Jacek

Temperaturę bez problemu osiąga, czy widzę wyraźną zmianę po uszczelnieniu palnika - nie wiem, zmiana jest ale nie jakaś diametralna.

Zauważyłem jeszcze coś, odkąd robię kombinacje z tym węglem, a przynajmniej odkąd mam takie krótkie cykle zauważyłem, że drobny popiół mam w szufladzie od strony końca pieca a te grube kawałki od strony drzwiczek.

I tak też wygląda to w palniku, zdjęcia nie do końca to oddają ale coś tam widać:

DSCF5112.jpgDSCF5113.jpg

Na pierwszym planie mamy "górki" żaru i bryłek które za jakiś czas spadną do popielnika a z tyłu widać "dziurę" z której bucha płomień.

Tak to wygląda kilka chwil po przejściu w stan podtrzymania.

Spróbuję może jeszcze zmniejszyć nadmuch, węgla nie będę już kupował mam niecałą tonę i musi mi starczyć do wiosny, mam w sumie jeszcze kilka worków ekobrana ale to za mało aby kombinować.

Mniejszy wiatr pomoże to dobrze - nie to trudno.

A z tym ekobranem to właśnie bym spróbował - to jest rusek, spiekalność zero. Kombinacji wielkich dla mieszanki nie będzie - najwyżej trochę przerwę skrócisz, bo może się szybciej wypalać. Będziesz miał pojęcie, czy pomaga i sadzę, że trochę Chwałowic bez strat w popiele spalisz. Ja bym mieszał. Tylko nie po worku do kosza na zmianę, ale np. do wiaderka po równo z jednego i drugiego i dopiero do kosza

Zauważyłem jeszcze coś, odkąd robię kombinacje z tym węglem, a przynajmniej odkąd mam takie krótkie cykle zauważyłem, że drobny popiół mam w szufladzie od strony końca pieca a te grube kawałki od strony drzwiczek.

I tak też wygląda to w palniku, zdjęcia nie do końca to oddają ale coś tam widać:.

U mnie jest to samo. Jak piec chodzi na małych mocach to żar przenosi się bardziej na stronę paleniska od strony zasobnika,

Popiół "pyłowy| zazwyczaj wtedy jest od strony przeciwnej do zasobnika a odwrotnie jest z małymi spiekami, grubszymi kawałkami popiołu, są od strony zasobnika.

Myślę, że w moim przypadku to wina przewymiarowanego pieca...

Witajcie ja pisałem na początku tego tematu mam taki sam piec jak Pasiu, walczę również z ustawieniami pieca mam jakiś kazachstański groszek może ktoś mi podpowie coś, mam teraz ustawienia

podanie 12

przerwa 55

przedmuch 20 s

krotność 7

czas w podtrzymaniu 12 min

moc dmuch 3

przysłona przysłonięta na 80%

Dodam ze zasobnik pieca Witkowski 25 kw ślimak z rusztem żeliwnym starcza mi na 3 dni nawet przy tych ciepłach. Mam komin z ceramiki 9m długości średnica 180. Mam również pytanie dlaczego jak mam otwarty pojemnik i włączy się piec to dymi mi się z kosza?

dymi się z kosza ponieważ otwierając klapę zasobnika tworzysz jakby drugi komin i powietrze jest zaciągane przez rurę podajnika tam gdzie ma najbliżej. dlatego w instrukcji jest napisane aby otwierać po wyłączeniu wentylatora lub całkowicie sterownika-zależnie od producenta.

tak sie dzieje u każdego -konstrukcji nie przeskoczysz.

pisałeś kilka postów(wróciłem i odnalazłem) nie wspomniałeś nic o tym jaką powierzchnię ogrzewasz i czy dobrze ocieplona. nie piszesz też nic o popiele czy dobrze spalony czy może są spieku lub niedopałki.

spróbuj napisać coś więcej bo w jednym domu zasobnik na 3 dni będzie porażką a w innym to będzie dobry wynik - wszystko zależy od wielu czynników, również od jakości opału.

Pasiu

słucha Kobry

on ma doświadczenie z węglami i dobrze radzi.

Dobrze kolego piec to witkowski 25 kw z rusztem dodatkowym żeliwnym, dom ma ok 160 m2 dół i podasze dobrze zaizolowane na dole stara instalacja o grubszym przekroju, dom starego budownictwa. Co do popiołu to jest go zawsze dużo ale przed tym węglem miałem inny i tak samo a nawet bardziej się spiekał, jest dużo opału na ruszczcie i dużo szlaki. Zaobserwowalem że piec przy poprzednich i jak i tych ustawieniach długo dochodzi do temp zadanej a w podtrzymaniu jest z 10 min i tak w kółko bym rzekł że tak jak dmuchawa zrobi przedmuch to zaczyna opadać temperatura.

Teraz ustawiłem

podanie 5 s

przerwa 40 s

przedmuch 20s

dmuchawa 3

krotność 3

czas w podtrzymaniu 10 min

przysłona dmuchawy zakryta 80 %

zapomniałem sterownik to Titanic

Dziekuje za wyjaśnienie z tym dymem z podajnika zawsze tak robie ze wykańczam ale kiedyś szwagier sypał i tego nie zrobił i mówił że tak nie może być ona piec na tłok, z góry dziękuje panowie za porady.

Adalbert2 - jak ja paliłem ekobranem (rusek) to musiałem mocniej dmuchać i dawało to efekty.

Jak dawałem mało "wiatru" to nie mogłem osiągnąć zadanej temperatury a jak porządnie dmuchnąłem to od razu złapał.

Przy dmuchawie 3 i jeszcze praktycznie zasłoniętej może brakować Twojemu ruskowi powietrza.

Jak CI się nie spieka a ruski się chyba nie spiekają to daj mu więcej powietrza i zobaczysz.

Nie bierz raczej przykładu z moich obecnych ustawień bo mam specyficzny rodzaj paliwa (bardzo się spieka).

Jeśli twój kazachski groszek jest podobny do ruska który miałem to ja był dał coś w ten deseń:

- czas podawania 11sek.

- czas między podaniami 55sek.

- wydajność dmuchawy 5 bieg (odsłonięta)

- czas przedmuchu 10 sek.

- czas przerwy w podtrzymaniu 10 min.

- krotność 3

Histerezę ustaw na 1st i obserwuj popiół.

Edytowane przez Pasiu&Moniś

Adalbert 2, a wracając jeszcze do spalania - 160m2 ma cały dom czy sam parter + poddasze drugie tyle?

Ja grzeje jakieś 200m2 i zasobnik ( wchodzi 6 worków po 25kg) starcza mi średnio na 6 dni, jak jest ciepło jak teraz to trochę dłużej jak bardzo zimno to oczywiście spali więcej. Generalnie nie są to jakieś wielkie różnice, nigdy nie udało mi się zejść poniżej 20kg/dobę i wydaje mi się że po prostu ten piec jakąś minimalną ilość węgla musi spalić aby zwyczajnie nie wygasł.

Adalbert2

poszukaj w wątku o rankingu paliwa typu ekogroszek wpisów SUSPENSER-a on testował znakomitą większość węgli obecnych na rynku chyba i opisywał też jak je traktować. podawał też w swoim wątku jakie wyniki kaloryczności uzyskiwał z jakiego ekogroszku

moze da Ci to pogląd na to czym palisz i skąd takie zużycie

jeśli dom ma tylko 160m razem z poddaszem to kocioł 25KW ma pewnie dużego Brucera a jest to zbyt duży palnik do takiej powierzchni i może pracować z niską sprawnością i większymi stratami. nie wiem jak traktować ruskie groszki więc dopóki nie widzę jak wygląda popiół nie wiem czy parametry ustawione są właściwe.

przy tłoku podawanie działa na zasadzie szuflady i tam jak jest podajnik k wysunięty w stronę palnika to nie dopływa powietrze do zasobnika dzieje się tak tylko w czasie suwu kiedy podajnik cofa się celem zrzucenia z kosza kolejnej dawki opału i przesunięcia na palenisko- tak mi się przynajmniej wydaje.

Adalbert 2, a wracając jeszcze do spalania - 160m2 ma cały dom czy sam parter + poddasze drugie tyle?

Ja grzeje jakieś 200m2 i zasobnik ( wchodzi 6 worków po 25kg) starcza mi średnio na 6 dni, jak jest ciepło jak teraz to trochę dłużej jak bardzo zimno to oczywiście spali więcej. Generalnie nie są to jakieś wielkie różnice, nigdy nie udało mi się zejść poniżej 20kg/dobę i wydaje mi się że po prostu ten piec jakąś minimalną ilość węgla musi spalić aby zwyczajnie nie wygasł.

Minimalna ilość węgla do podtrzymania to <5 kg/dobę - tyle mi latem spala kocioł przy grzaniu samego CWU [fakt, że mam mniejszy palnik o mocy nominalnej 25 kW a Brucer ma 40 kW, ale ja grzeję to CWU, więc domniemam, że podtrzymanie nawet w Brucerze nie przekroczy tych 5 kg/dobę].

wielkość gardzieli w tym potworze to 19x11cm i głębokość w okolicy 7cm do slimaka

wchodzi tyle co w małą cieżarówkę, może mieć mały kłopot z zadowoleniem się 5kg/dobę. nie mierzyłem w lato spalania ponieważ grzeję CWU z olejaka

ale na początku okresu grzewczego gdzie odbiór mam minimalny i większość i tak idzie tylko na CWU nie zszedłem poniżej 6,1kg/dobę

przy temp w nocy 10,2 i w dzień 19stC- taki mam najniższy wynik spalania dobowego. CWU podgrzewane tylko 2x na dobę reszta to praktycznie podtrzymanie.

Dziekuje za rady koledzy, moje obecne ustawienia:

podanie 5

przerwa 32

dmuchawa 3

przerwa w podtrzymaniu 10 min

krotnosc 3

czas przedmuchu 10

przeslona zaslonięta 70%

Koledzy przy tych ustawieniach chyba mniej spala nie ma prawie wogóle spieków tylko wydaje mi się że małą moc ma patrzyłem to musi w tych ustawieniach 3 lub 4 razy podać by temp wzrosła o 0,1 stopnia, nie wiem czy to dobrze. Co do palnika to mam palnik ekoenergi

zapomniałem dom to całośc do ogrzania 160 m i boljler 100l z podwójną weżąwnica. Mam pytanie czy zawory wychodzące z zasilania pieca mają być trochę przymknięte czy otwarte jak szeroko bo rura na wyjściu jest cal i ćwierć ja troche mam przymknięte.

Nio i Pasiu miałem już takie ustawienia jak napisałeś i miałem sporo spieków przy otwartej całej dmuchawie tak mi się wydaje i narazie kosz starczał mi na 3 dni mam taki na 6 worków tak jak Ty.

przepływ na wyjściu z kotła ma być maksymalny

temperaturami układu regulujesz w zależności od tego co masz czyli zawór 3D/4D lub termostaty czy tez regulator pokojowy

ograniczać przepływy możesz dopiero na poszczególnych odbiornikach(kaloryfery/podłogówka) w zależności od tego czy pomieszczenie przegrzane czy niedogrzane.

nie patrz na to ile razy podaje zanim wzrośnie temperatura o ileś tam

patrz na to jak wygląda popiół- on daje pogląd na sprawność procesu.

czas przyrostu temperatury na kotle jest zależny od mocy jaką masz ustawioną i od strat jaie kocioł musi uzupełnić.

będzie on różny zaleznie od np temperatury zewnętrznej.

nie sugeruj się więc czasem osiągania zadanej a raczej jakością popiołu- obecność spieków lub niedopałków świadczyć będzie o niższej sprawności i stratach na skutek nadmiaru powietrza lub jego braku zależnie od sytuacji w popielniku.

nie sugeruj się ustawieniami innych użytkowników

co u jednego jest dobre u drugiego będzie do d....y

każdy kocioł należy regulować indywidualnie- zmienne typu rodzaj insalacji, temperatury, jakość opału i inne nie pozwalają na zastosowanie powtarzalności niestety