Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Witkowski KMB-RB Plus 25kW ze sterownikiem Titanic - ustawienia, opinie

PasiuMoniś

Recommended Posts

Nie wiem już sam co ustawić na tym piecu wczoraj w nocy ustawiłem to co pasiu napisał na ruski węgiel to się włącza co chwile w podtrzymaniu jest 10 min. W ogóle to mój piec to chyba nie wie co to potrzymanie bo on stale jest w fazie grzania i postoi do 10 min i temp szybko opada i znowu grzeje, masakra jakaś spieków niby nie ma ale czy te węgielki są do końca wypalone trudno to powiedzieć. Czy to normalne że ten piec jak mam ustawione 60 to przebije 1,5 stopnia temperature chwile postoi i za chwile spada do 56. i tak w kółko po co ustawia się te parametry w podtrzymaniu? i co to jest ta histereza bo nie wiem jak to ustawić. A może mam sterownik poprzestawiany w ustawieniach instalatora ale nic tam nierobilem nawet nie wiem jak tam wejść.

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie patrz na to ile stoi w podtrzymaniu a ile grzeje.

Masz na grzejnikach termostaty? Masz jakiś sterownik/termostat pokojowy czy coś takiego?

Jeśli w domu masz ciepło to może zmniejsz prędkość pompy. Jaką masz w domu temperaturę?

Histereza to parametr który mówi Ci o ile musi zmienić się temperatura aby piec zmienił tryb pracy, przykład:

histereza 3st, t zadana 60 st. - piec po osiągnięciu t zadanej przechodzi z podtrzymania z powrotem na grzanie jak temp spadnie do 57st

histereza 1st, t zadana 60st - zacznie znowu grzać przy 59 stopniach, piec zaczyna grzać zanim znacząco spadnie na nim temperatura więc ma mniej do nadrobienia.

Histerezę ustawiasz w parametrach serwisowych, aby do nich wejść wyłącz sterownik (przełącznikiem z boku) i włącz z powrotem z przyciśniętym przyciskiem "P" potem przejdź do pozycji "hasło" plusem ustawiasz je na "10" potwierdzasz "P" i masz tam różne parametry, między innymi "histerezę" ustaw ją na "1" - wychodzisz zapisując zmiany trzymając przez kilka sekund przycisk "P".

Wszystko to masz dokładnie opisane w instrukcji do sterownika, poczytaj sobie o wszystkich parametrach także tych "serwisowych" (poczytaj też instrukcję "serwisową i instalacyjną" a nie tylko użytkownika - obie dostałeś z piecem)

Ja mam i termostaty na grzejnikach i sterownik pokojowy i generalnie mam dwa przypadki:

1. Temperatura w domu jest mniejsza niż zadana - piec osiąga zadaną temperaturę, przebija ją o 1-1,5 stopnia, potem spada o jakieś 3 od zadanej, znowu grzeje i tak w kółko (dużo więcej grzeje niż stoi w podtrzymaniu).

2. Temperatura w domu osiągnęła zadaną - tutaj steronik dostaje informację z pokojowego i wprowadza pewne zmiany do parametrów (szczegóły w instrukcji) wtedy wygląda to całkiem inaczej, piec osiąga t zadaną, przekracza ją o 3-4 st, potem spada o tez o 3-4 od zadanej i tak w kółko z tym że w tym przypadku w zdecydowanej większości piec stoi w podtrzymaniu a nie grzeje (wynika to z tego że sterownik wyłącza pompęi uruchamia ją tylko co jakiś czas, przez to woda w układzie tak nie stygnie).

wielkość gardzieli w tym potworze to 19x11cm i głębokość w okolicy 7cm do slimaka

wchodzi tyle co w małą cieżarówkę, może mieć mały kłopot z zadowoleniem się 5kg/dobę. nie mierzyłem w lato spalania ponieważ grzeję CWU z olejaka

ale na początku okresu grzewczego gdzie odbiór mam minimalny i większość i tak idzie tylko na CWU nie zszedłem poniżej 6,1kg/dobę

przy temp w nocy 10,2 i w dzień 19stC- taki mam najniższy wynik spalania dobowego. CWU podgrzewane tylko 2x na dobę reszta to praktycznie podtrzymanie.

Hehe przy takich temperaturach to ja bym nie myślał jeszcze o paleniu, może wtedy i u mnie by tyle spalił :)

A tak na serio, wczoraj rano wsypałem worek, dzisiaj (południe) już go nie ma więc te niecałe 25 kg spalił - w domu mam ciepło więc przez zdecydowaną większość czasu piec stoi w podtrzymaniu, grzeje tylko w zasadzie rano jak zmienia mi się ustawienie temperatury w domu i musi podgrzać ją o 1 stopień no i co jakiś tam czas jak trochę ostygnie więc szczerze mówiąc to sobie nie wyobrażam aby te 20-25kg jakoś zdecydowanie była szansa zmniejszyć.

Wracając do moich ustawień, dmuchawę zmniejszyłem do 2 a przerwę zwiększyłem do 36 s (podawanie 5) a i tak się skleja i niedopala.

Temperaturę osiąga bez problemu więc chyba pogodzę się w tym że część węgla idzie na utwardzenie drogi a nie na cieplo :)

Dzisiaj wymieszam te Chwałowice z Ekobranem ale zostało mi go tylko 3 worki więc to raczej w ramach eksperymentu :)

te dane są z jednego z kolejnych dni początku okresu grzewczego kiedy po prostu było cieplej,

jak już rozpalam kocioł to gaśnie dopiero na wiosnę więc jak jest trochę sieplej to stoi w podtrzymaniu i tyle.

jak nadal niedopala to wydłużaj przerwę bez ruszania nadmuchu

to co niespalone możesz ponownie do zasobnika do powtórnego spalenia

Właśnie zasypałem zasobnik na full.

Wymieszałem z ruskiem w stosunku 2 cz. Chwałowic 1 cz. Ekobrana (okazało się że miałem 4 worki więc akurat będzie na 2 takie mieszanki).

Przy okazji wyczyściłem piec, był totalnie zaklejony jakąś sadzą - czy to czasem nie od tego, że mało dmucham a i jeszcze piec w większości czasu stoi a nie grzeje? Zauważyłem że im mniej dmucham tym więcej sadzy w piecu może tak byc? Dawniej jak dawałem więcej powietrza to w piecu co najwyżej osodzał się jakiś pył, przypominający popiół, sadzy było raczej minimalnie.

Koledzy przez dobe spalil mi ok 35 kg takze jestem juz troszke zadowolony jednak zmieniłem ustawienia bo rano bylo sporo niedopalonej szlaki zblokowanej na palniku ustawiłem teraz takie

podanie 6

przerwa 45

przedmuch 10 s

krotność 3

czas w podtrzymaniu 10 min

moc dmuch 2

przysłona przysłonięta na 70%

do temperatury zadanej dochodzi mi tak ok 20 min w podtrzymaniu jest ok 10 min i tak w kółko, Pasiu pytałeś o histereze mam na 1.

nie wiem co by tu skorygować. A pytanie mam a słyszeliście o tym węglu Tani opał ze Zgorzelca? znajomy mi o nim mówił.

adalbert

koryguj jeden parametr i o niewielki skok jednorazowo

jeśli masz niespalony węgiel wydłużaj przerwę

jeśli masz spieki z popiołu skracaj przerwę

nadmuch masz już nisko bardzo i jego obniżanie moze być mało bezpieczne

po każdej korekcie daj maszynie czas na dostosowanie do nowych warunków pracy. najlepiej 2 korekty na dobę rano i obserwacja, potem wieczorem i znów obserwacja

powoli małymi krokami.

kajecik ołówek i notuj

co było przy nastawach takich a takich- jaki popiół ile spalił

potem korekta i zapisuj znowu.

będziesz wiedział czy się poprawia czy jest gorzej i do którego momentu waro lub trzeba wrócić jak się coś rozjedzie.

O weglu ze szlaki z niegp nie ma i sadzy tez duzo nie jest a kalorycznosc taka se. opakowany elegancko szybka dostawa cena dobra. niby mokry nie byl ale mowi ze jak w cieplym polezaly te worki z weglem to jak by zaparowaly. a czy ktos wiecej cos o nim slyszal.

co do moich ustawien to w ciagu 2 dni nie mam 3/4 zbiornika takze to nie te ustawienia musze pokombinowac

Podziele się wrażeniami ze spalania mieszanki o której pisałem - generalnie nie zauważyłem jakichkowliek zmian.

Czas podawania miałem na 5s a przerwę na 36s, dmuchawa 4 (nie ustawiam mniej bo straszny syf w piecu się robi).

Spalanie wyszło 25kg/dobę co przy temperaturach ujemnych w nocy (raz nawet -12) i około 0 w dzień uważam za dobry wynik.

W sobotę zasypałem jeszcze raz mieszankę i jeszcze zwiększyłem przerwę do 38s, teraz praktycznie wszystko się dopala ale piec dłużej dochodzi do zadanej temperatury, bardziej się wystudza i odniosłem wrażenie że chyba więcej pali węgla.

Tak czy siak odpuściłem obserwacje i eksperymenty, szkoda czasu, lepiej już nie będzie - oby do wiosny! :)

Witajcie ja troszke jeszcze przestawiałem mam ustawienia

podanie 22

przerwa 2 min

przedmuch 6 s

krotność 5

czas w podtrzymaniu 10 min

moc dmuch 7

przysłona przysłonięta na 60%

Dopala się elegancko jest troszke na tylniej ściance mała szlaka ale jest dobrze a spalanie takie okolo 30 lub 40 kg. Nie mam pojecia czy osiągme coś więcej może ten wegiel jest do kitu, macie jakieś pomysły?

• 2 weeks później...
Podziele się wrażeniami ze spalania mieszanki o której pisałem - generalnie nie zauważyłem jakichkowliek zmian.

Czas podawania miałem na 5s a przerwę na 36s, dmuchawa 4 (nie ustawiam mniej bo straszny syf w piecu się robi).

Spalanie wyszło 25kg/dobę co przy temperaturach ujemnych w nocy (raz nawet -12) i około 0 w dzień uważam za dobry wynik.

W sobotę zasypałem jeszcze raz mieszankę i jeszcze zwiększyłem przerwę do 38s, teraz praktycznie wszystko się dopala ale piec dłużej dochodzi do zadanej temperatury, bardziej się wystudza i odniosłem wrażenie że chyba więcej pali węgla.

Tak czy siak odpuściłem obserwacje i eksperymenty, szkoda czasu, lepiej już nie będzie - oby do wiosny! :)

Zostały mi juz same Chwałowice i zrobiłem jeszcze jeden eksperyment - jeszcze zwiekszyłem przerwę do 40 s.

Efekt był taki, że praktycznie miałem sam popiół ale piec dużo dłużej dochodził do zadanej temperatury i w efekcie spalał wiecej paliwa.

Czyli mam pewien paradoks bo przy moim piecu i opale oszczędniej jest dać krótsze przerwy i razem z popiołem wywalać resztki niedopalonego węgla niż dopalać go do końca.

Chyba więcej tego groszku nie kupię, za dużo z nim kombinacji no i strasznie piec się zasyfia sadzą a nie chce mi sie tego co parę dni czyścić.

Nic, pewnie znowu kupię w lato jakiś eksperyment a potem zacznę przygodę z piecem od nowa.

Pozdrawiam