PasiuMoniś 16.03.2013 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Mam pytanko!Kupiłem dzisiaj kilka worków oryginalnego Ekoreta z KHW.Dość drogi 25/worek i dość mokry ale sąsiad go zachwala a mój w zasadzie się skończył.Jakie dać ustawienia żeby eksperymenty nie pochłonęły mi wszystkich 6 worków?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.03.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 oryginalny ekoret podobno spiekający w tym sezoniemusisz zatem mało podawać i mało dmuchaćskocz na wąte ranking paliwa...... i poczytajteraz tam rozprawy o ekorecie, wesołej i juliuszu.przeczytaj ostatnie 15 stron będziesz wiedzieć dużo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Mam pytanko! Kupiłem dzisiaj kilka worków oryginalnego Ekoreta z KHW. Dość drogi 25/worek i dość mokry ale sąsiad go zachwala a mój w zasadzie się skończył. Jakie dać ustawienia żeby eksperymenty nie pochłonęły mi wszystkich 6 worków? Pozdrawiam Ostatnio gdy testowałem Ekoret bardzo się spiekał, więc daj krótkie podawanie [3-5 s], przerwę 30-50 s [zależnie od mocy jaką chcesz generować - u mnie 3/50 daje 7-8 kW] a dmuchawę tak, żeby kopiec był ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.03.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Kolego tak mam zielone worki. a moze masz jakies takie przyblizone ustawienia i dmuchawa musi byc przymknieta czy otwarta na calosc. Mam inny kocioł, ale w zielonych workach jest czeski z Komoran, więc podawanie 5-8 s, przerwa 25 s, moc dmuchawy ustaw w sterowniku na minimum i zwiększaj jeśli kopiec będzie za wysoki, a jak pomimo minimalnej nastawy będzie za niski przysłoń dmuchawę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 17.03.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam, Posiadam kocioł Witkowskiego 19Kw z podajnikiem i sterownikiem Cobrą, to samo co Puma, Puma ma dodatkowy bajer - zapalarke. Uzytkuje go 2-gi rok. Jestem zadowolna, ale ogólnie z pieca z podajnikiem - konfort uzytkowania w porownaniu do wczesniejszego zwyklego weglowego niebo, a ziemia. Jak kazdy z uzytkownikow na poczatku z ojcem mialam problem doboru pieca, wahalam sie miedzy 25kw, a 19kw. 150m2 i miał w przyszlosci podgrzewac dodatkowo wode. Wybor padl na 19kw. Jak zaobaczyłam mały palnik i ten duzy to odrazu decyzja padła na 19kw. ten mały palnik ecoenergie montują do 15kw i 19kw, a od 25kw wsadzają juz duży palnik ecoenergie, ale i tak uwazam ze ten piec 19KW jest za duzy, przewymaiarowany, duzo czytałam, ogladałam, pytałam i doszłam do jednego wniosku, błąd przy wyborze pieca wzgledem powierzchni lezy nie po stronie producenta, (chociaz w przykadlu hadlowca od Witkowskiego doraził mi ze tak 19kw spokojnie ogrzeje mi ten metraz plus wode w przyszlosci) Producenci podaja piec do badań, aby uzyskac jakies tam uprawnienia, a tam w "laboratoriach" przeszacowuja moce grzewcze kotłów, handlowiec powiedział mi ze on nie moze wystawic innej specyfikacji odnoscnie parametrow tylko taka jak uzyskał z "laboratorum" a te sa +20 +30% z nadwyzką, cisze sie ze nie wzielam 25KW bo według specyfikacji powinnam wlasnie miec tą dużą ecoenergie. Tak samo z rodziny, ktos na 180m2 wział 25kw od Kostrzewy, w domu upal, okna otwarte, piec na niskich obratach gasł. Jesli chodzi o spalanie to kazdy pisze tylko o ilosci kg/dobe, ale przy tym nalezy podawac temperature w pomieszczeniu oraz kalorycznosc wegla. Ja mam w domu min.21, na noc 19-20, inaczej domownicy wiekowi marzną. Z doswiadczenia z poprzedniego sezonu zaopatrzyłam sie w tym w dwa rodzaje ekogroszku, na mrozy 28 kJ/800zl/T, ktorym pale teraz jak za oknem -8, oraz zwykły 21 kJ/670zł/T ktorym zasypuje gdy na zewnatrz mam 0 lub +3,5+. Nie ogrzewam całych 150m2, grzeje tylko doł gdzie jest 80m2 plus gora około 30m2, razem około 110m2. Przy obecnych mrozach -8,-10 spalam 23-24kg/dobre ekogroszku 28kJ - 110m2 Przy temap. dodatnich spalam 18-20kg/dobre ekorgoszku 21kJ -110m2 Poźniej wrzuce moje ustawienia na Cobrze, ktore rowniez modyfikuje w zaleznosc od temp. na zewnatrz. Mam pytanie do uzytkownikow, ile cm od paleniska wisi Wam ten krązek? p.s.wczoraj w TV leciał program odnosnie produkcji kominkow i podali ze 1KW przypada na 10m2 powierzchni, wiec powinnam miec 15KW, a według specyfikacji z laboratorium juz 25KW. Witam aniax.Mam zamiar zakupić kocioł Witkowskiego KMB-RP PLUS ,tylko po przeczytaniu Twojego postu to to co podaje producent bedzie za duży kocioł. Mam dom z lat 60tych dół 90m2 i poddasze użytkowe {gdzie jest tylko odkrecone 25 alu zeberek} Dom bardzo ciepły.Pale teraz w nim 5 ton wegla i 5m drzewa ale w domu temperatura nie spada poniżej 24 a w wiekszosci jest 25-26.Cały czas myślałem nad 19kw ale po Twoich opisach to 15kw chyba mi da rade.Prosze o podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 17.03.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam aniax.Mam zamiar zakupić kocioł Witkowskiego KMB-RP PLUS ,tylko po przeczytaniu Twojego postu to to co podaje producent bedzie za duży kocioł. Mam dom z lat 60tych dół 90m2 i poddasze użytkowe {gdzie jest tylko odkrecone 25 alu zeberek} Dom bardzo ciepły.Pale teraz w nim 5 ton wegla i 5m drzewa ale w domu temperatura nie spada poniżej 24 a w wiekszosci jest 25-26.Cały czas myślałem nad 19kw ale po Twoich opisach to 15kw chyba mi da rade.Prosze o podpowiedz. Dodam że kotłownie mam 12m od domu a kocioł jak rozpalam w październiku to gasze w kwietniu{stary poczciwy kocioł robiony przez sasiada}to te 5ton i 5m dzrewa to na cały czas grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 18.03.2013 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ja grzeję ok. 200m2 piecem 25kW, gdybym kupował teraz to bym wziął 19kW.Myślę, że u CIebie 15kW spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adalbert 2 18.03.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Kolego SUSPENSER popróbuje Twoich ustawień ja mam teraz podanie 18sprzerwa 1 mindmuchawa 4krotnosc 3czas przedmuchu 10sprzerwa w podtrzymaniu 10 mindmuchawa otwarta na 2 cm moze te można skorygować zasobnik starcza na 3 dni zauwazylem ze jak jest nie wyschniety to lepiej ciągnie temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 18.03.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ja grzeję ok. 200m2 piecem 25kW, gdybym kupował teraz to bym wziął 19kW. Myślę, że u CIebie 15kW spokojnie wystarczy. Gdybyś miał kupować jeszcze raz kocioł to też byłby witkowski ? Czy ten palnik dopala dobrze?Czy tylko eko groszek czy coś zastępczego lyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 18.03.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ja grzeję ok. 200m2 piecem 25kW, gdybym kupował teraz to bym wziął 19kW. Myślę, że u CIebie 15kW spokojnie wystarczy. Czy miałeś jakieś zaciecia z kotlem?Instalator namawia mnie na defro komfort eko ale ją lubię mieć sprawdzony sprzęt a nie dobrej reklamie.Może to defro jest i ok ale negatywnych opini mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 18.03.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Generalnie czy kupił bym jeszcze raz Witkowskiego? Nie wiem. Napewno bym bardziej rozeznał rynek, poczytał opinie itp.Wybrałem go przede wszystkim dlatego że mam nietypową kotłownię i potrzebowałem pieca który się w nią wpasuje a oni wszystkie chyba możliwe kombinacje mają w cenie bez dopłat.W sumie jedyny zarzut to spore wg mnie spalanie do tej pory spaliłem jakieś 4 tony groszku - sąsiad z naprzeciwka ma Zębca i w tym samym czasie spalił 3 (domy porównywalne).Generalnie palić można w nim praktycznie wszystkim co jest zaletą bo paliłem i groszkiem i miałem i kupę drewna pozostałą z budowy spaliłem (dzięki dodatkowemu rusztowi - którego sąsiad akurat nie ma). Defro pewnie będzie dużo droższy, czy lepszy nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 18.03.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 3 tony to chyba nie za ciepło ma w domu jak ma tyle metrów co Ty.Ją pale 5 ton i 5metrów drewna ale w domu 25-26 stopni mam.Chce mieć większą wygodę aby nie chodzić parę razy na dobę więc szukam kociolka.Myślę że te Twoje 4 tony to jest ok bo metrów sporo i kocioł 25kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 18.03.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Zebiec ma kocioł Merkury o bardzo podobnym przekroju co kmb rb plus tylko cena trochę nie ta.Kotły Zebca zawsze cieszyły się dobrą opinią tylko że teraz na rynku jest mnóstwo kotłów i decyzję podjąć to jest dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 18.03.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 3 tony to chyba nie za ciepło ma w domu jak ma tyle metrów co Ty.Ją pale 5 ton i 5metrów drewna ale w domu 25-26 stopni mam.Chce mieć większą wygodę aby nie chodzić parę razy na dobę więc szukam kociolka.Myślę że te Twoje 4 tony to jest ok bo metrów sporo i kocioł 25kw. Metrów ma podobnie, może ciut mniej ale temperaturę trzyma wyższą. Ja mam na termostacie ustawione 21 stopni on ma 22-23, ale 25-26 to chyba nawet w łazience nie mam Chyba bym odparował hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 18.03.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) W domu mieszka starsza osoba więc taką temperaturę muszę mieć.Kręci mnie też to defro komfort eko tylko palenisko ma żelazne wkladane i te opinię tak różne.W łazience to sie nie wycieram bo nie zdążę.30 stopni. Edytowane 18 Marca 2013 przez artekc71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.03.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Kolego SUSPENSER popróbuje Twoich ustawień ja mam teraz podanie 18s przerwa 1 min dmuchawa 4 krotnosc 3 czas przedmuchu 10s przerwa w podtrzymaniu 10 min dmuchawa otwarta na 2 cm moze te można skorygować zasobnik starcza na 3 dni zauwazylem ze jak jest nie wyschniety to lepiej ciągnie temperature. Jak dmuchawa dobrze pracuje na 1 biegu to zamiast ją przysłaniać i dawać na 4 daj na 1, otwórz przysłonę, zobacz czy za mocno nie dmucha, dopasuj czas przerwy i zobacz czy kocioł ma odpowiednią moc. Jak ma za dużą moc to kombinuj z przysłoną, jak za małą to 2 bieg. Jestem zwolennikiem regulowania jak w silniku samochodowym tj. powietrzem [ustawiasz] dopasowujesz moc do zapotrzebowania domu na ciepło, czas podawania dajesz krótki [3-5 s przy palnikach o mocy nominalnej do 25 kW, 5-10 s do 50 kW] przy węglu kamiennym lub średni przy brunatnym np. czeskim [odpowiednio 5-8 s do 25 kW, 8-12 s do 50 kW], czas przerwy ustawiasz, żeby kopiec był ok. W podtrzymaniu dłuższa przerwa, dłuższe podawanie niż w pracy, krótszy przedmuch - jakie dokładnie zależy od palnika i węgla. Jak nie wyschnięty węgiel lepiej ciągnie temperaturę to masz chyba za dużą dawkę powietrza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.03.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Czy miałeś jakieś zaciecia z kotlem?Instalator namawia mnie na defro komfort eko ale ją lubię mieć sprawdzony sprzęt a nie dobrej reklamie.Może to defro jest i ok ale negatywnych opini mnóstwo. Instalator pewnie ma największy % od polecania Defro. Ja polecam Skam-P Premium z palnikiem Ardeo i sterownikiem Bruli [chociaż nic z tego nie mam] - już 2 sąsiadów ma te kotły i obaj doceniają to, że tak dobrze im poleciłem, drugi w moim rankingu jest RBR Ekouniwersal z małą ekoenergią i sterownikiem Bruli lub eCOAL [dla laików, leniuchów ], ale jak już bardzo chcesz wybierać pomiędzy Witkowskim a Defro to weź ten pierwszy bo szkoda kasy na ten drugi - lepiej za różnicę kupować dobry węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artekc71 18.03.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Jak oglądam defro w sklepie to jest niby ok ale jak czytam jak ludzie sie z tymi kotłami męczą to mam wstręt do defro.Nie znalazłem opini o Witkowskim aby ktoś miał jakiś koszmar z tym kotłem.Jestem na 99% zdecydowany na KMB-RB Plus tylko nigdzie nie mogę go obejrzeć a mieszkam koło Radomska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Czy miałeś jakieś zaciecia z kotlem?Instalator namawia mnie na defro komfort eko ale ją lubię mieć sprawdzony sprzęt a nie dobrej reklamie.Może to defro jest i ok ale negatywnych opini mnóstwo. Komfort Eko ma zwykłą okrągłą retortę . Odpuść sobie, bo coraz trudniej o dobry opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 19.03.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Palę od soboty tym Ekoretem, wydaje się OK, raczej się nie spieka i się dopala a z tym miałem ostatnio problemy przy groszku z Chwałowic.Na pierwszy rzut oka widać że mało z niego popiołu, jak spalę wszystko to dam znać jakie wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts