Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja, której nie ma w planach.

TomekBF

Recommended Posts

Z 6 lat temu była budowana kanalizacja na zlecenie gminy, obok mojej działki (jeszcze nie byłem jej właścicielem). Kanalizacja została wybudowana (taka do przepompowni), niestety nigdzie nie ma jej w planach. Podobno gmina po prostu nie odebrała prac. Czy można jakoś zmusić gminę do odkręcenia tego, jak złożyłem wniosek o podłączenie, kazano mi zwrócić się z pozwoleniem na budowę zrobić plany tak jakby dla tego co jest.

Sorry ale możesz napisać trochę bardziej zrozumiale.

:), sory. Złożyłem wniosek o podłączenie do kanalizacji, w odpowiedzi dostałem że muszę tak jakby wybudować tą kanalizację, czyli pozwolenie na budowę, plany itp. Tylko ta kanalizacja istnieje fizycznie, biegnie przy mojej działce. Nie ma na mapach kawałka biegnącego przez 3 działki ok 100m

Zawalili i teraz chcą twoimi rękoma wyprostować sprawę.

Udaj się na rozmowę bo pisemnie to ci bedą wciskać że kanalizacji nie ma.

Zrób zdjęcia ( studzienek ?) i zapytaj o co biega. Jeśli problem jest tylko w dokumentacji to mozna się jakoś dogadać. Może też tak być że ten odcinek jest jaką częścią rurociągu tłocznego ( przepompownia) do którego nie można się wpiąć i dlatego chcą abyś kanalizację grawitacyjną podciągnął sam.

Przeczytaj też temat bo pozwoli ci na argumenty w rozmowie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?94643-Precedens-Zwrot-za-przyłącze-wod-kan-od-granicy-działki

Dzięki za link, w sumie wcześniej jak myślałem, że nie ma kanalizacji napisałem takie pismo, bo słyszałem o podobniej sprawie (odnośnie zwrotu kosztów za budowę kanalizacji poza granicami), dodstałem odpowiedź, że gmina nie może sobie na to pozwoić, bo by nie miała pieniędzy na nic, jakby każdemu finansowała itp. Rozmawiałem już i dostałem info, żeby nie nagłaśniać tego, może ktoś załatwi papierologię z sąsiednich działek, przy podłączniu wody zapytałem, czy mogę podłączyć się do kanalizacji, której nie ma :), dostałem odpowiedź "no i co my mamy powiedzieć" :)

Głównie zastanawia mnie sprawa taka, czy gmina może coś wybudować i nie odebrać części swoich prac, od sąsiada dostałem mapkę z projektu budowy tej sieci na której jest kanalizacja, niestety nikt tej roboty "nie odebrał" i nie zainwentaryzował, czy jakoś tak(dokładnie kawałka roboty, czyli kanalizacji, która biegnie przez 3 działki, gdzieś 100m). Przez co teraz nigdzie nie widnieje. Kanalizacja była budowana razem z wodociągiem, o dziwo wodociąg jest na mapach.

Edytowane przez TomekBF