Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasypywanie fundamentów odsiewką -pozostałością po kruszonym betonie

marika77

Recommended Posts

Dzisiaj byłam na żwirowni i rozmawialam nt piachu do zasypywania fundamentów, tzw kopalniaka. Szef żwirowni polecił mi bym w fundamenty wsypała sobie tzw "odsiewke" (tak to okreslił). jest to odsiew (jakaś pozostalość) z procesu kruszenia betonu. Wieksze części (frakcja) jest dalej wykorzystywana a to co pozostaje, czyli ta odsiewka jest takim efektem ubocznym, odpadem z tego kruszenia betonu. Ponoc sie to super zagęszcza, dużo lepiej niz "kopalniak", a poza tym jest dwa razy tańsze. Oglądałam to z bliska i na oko wygląda to średnio, tzn wygląda na taki pokruszony gruz zmieszany z jakims piaskiem, ale że wygląd tego jest najmniej istotny a chodzi bardziej o właściwośc i cene to jestem ciekawa co o tym myślicie, czy nadaje się to do wsypania w fundamenty.

W niektórych regionach kraju stosuje się kruszony beton jako podbudowę pod kostę właśnie z tego powodu, że dobrze się zagęszcza. Jest to substytut dla kruszonego dolomitu czy granitu tam gdzie te naturalne kruszywa są drogie (koszty transportu). Jeżeli faktycznie masz to taniej niż pospółka rzeczna to ja bym brał. Generalnie zagęszcza się dobrze wszystko co ma ostre krawędzie w kruszywie. Kruszywo używane do betonu raczej takie ma a jak nie miało to w procesie kruszenia właśnie takie krawędzie powstały.

Zaznaczam, że fachowcem nie jestem - zapytaj może twojego kierownika budowy.

A nadaje się to do zasypywania fundamentów? Jest to dobra alternatywa? Śmieci tam nie było. Wyglądało to bardziej na gruzowisko niemniej bardzo drobno pokruszone i z przewaga miałkiego piasku lub drobniutko rozkruszoneho betonu

To trochę zależy od wykończenia ściany fundamentowej. Czasem jest to izolacja

naniesiona warstwowo, czasem jakieś folie . Wówczas podczas zagęszczania,

można uszkodzić powłokę , jeśli zasypka ma ostre krawędzie .Drugi argument za

piaskiem, to łatwość odkopywania , co przy zagęszczonym klińcu może być dużo

trudniejsze. Jeśli nie masz żadnych podobnych uwarunkowań , to patrz na cenę.