genezyp 19.01.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Mam pytanie do obeznanych - jakie są wymiary anody do zasobnika UBS100? Jej symbol to UBSA6199203. Znalazłem tylko wymiary 33x370/5/4', ale nie wiem jaki gwint. Chciałem kupić przed rozkręcaniem zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 20.01.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nie wiem czy ten link CI pomoże, anoda z linku ma inne wymiary niż napisałeś ale znajduje się tam informacja, że pasuje do zbiorników Immergasa https://anoda-m.pl/produkty/81-anoda-magnezowa-16x400-12?search_query=Anoda+magnezowa+Immergas&results=2.Jeśli przebrniesz temat i będziesz miał pewniki, proszę podziel się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperadomn 22.01.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Victrix 12 TT 2 ERP zamontowany, teraz pytanie. Potrzebuję sterowania ale takiego żeby ustawić grzanie cwu (przykładowo 1h rano i 1h wieczorem). Zasobnik 200l 2W również immergas. Chodzi o to, że do jednej wężownicy będzie podłączona koza z płaszczem. Szczególnie w okresach przejściowych, kiedy palone będzie w kozie i grzana woda użytkowa. W momencie braku sterowania koza bedzie ogrzewać wodę od np 50° w górę, zamiast np 15°. Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) CARv2, lub odpowiednik, jeśli nie obsługuje TTPytanie jaką będziesz miał wodę bez kozy ? 15C ?A jak będziesz chciał się wykąpać po południu ? Też chciałem grzać kominkiem CWU, ale dałem sobie spokój - dodatkowe nakłady, dokładanie elementów, które niepotrzebnie komplikują instajacę przy sporadycznym paleniu jest bez sensu Edytowane 22 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.01.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Dlatego u mnie kominek ogrzewa dom a kocioł gazowy przygotowuje cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperadomn 22.01.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 CARv2, lub odpowiednik, jeśli nie obsługuje TT Pytanie jaką będziesz miał wodę bez kozy ? 15C ? A jak będziesz chciał się wykąpać po południu ? Też chciałem grzać kominkiem CWU, ale dałem sobie spokój - dodatkowe nakłady, dokładanie elementów, które niepotrzebnie komplikują instajacę przy sporadycznym paleniu jest bez sensu Chciałbym żeby grzanie zasobnika standardowo było ustawione na np 6.00-7.00 i po południu 18.00-19.00 . Tak więc jeżeli przykładowo o godzinie 15 będę chciał się wykąpać, wody będzie wystarczająco dużo z rannego grzania ale już o niższej temperaturze. Do tej pory doskonale sprawdzało się grzanie 2x dziennie ale chciałbym to uzupełnić możliwością wykorzystania kozy jako dodatkowych kW zasilających cwu. W chłodne miesiące np po przyjściu z pracy np o 17 odpalę sobie kozę i przy okazji ogrzewam wodę w zasobniku. Zaznaczam, że u mnie nie pali się "dla gości" W zimowe wieczory miło posiedzieć przy strzelających płomieniach. Czy CARv2 daje możliwość ustawienia czasowego grzania, czy tylko zadania temperatury wody w zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 CARv2 daje taka możliwosć. A jaki masz zasobnik ?Kąpanie sie w wodzie "o niższej temperaturze" może być mało komfortowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.01.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 CARv2 daje taka możliwosć. A jaki masz zasobnik ? Kąpanie sie w wodzie "o niższej temperaturze" może być mało komfortowe... Niektórzy lubią się kąpać w 23C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 23.01.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Pytanie jaką będziesz miał wodę bez kozy ? 15C ? A jak będziesz chciał się wykąpać po południu ? Ja tak mam ustawione bez kozy. Woda nie podgrzewa się w ciągu dnia. Jeśli byłaby taka potrzeba to z poziomu CARv2 można uruchomić grzanie zasobnika (dla niewielkiego to przecież kilka minut grzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.01.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Mój kocioł zużywa na podgrzanie cwu 0,7 m3 gazu/dobę. Rodzina 4 osobowa, nie wiem czy chciałoby mi się kombinować z oknami czasowymi przy tak niewielkim zużyciu gazu. Zasobnik UBS 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.01.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 witam jako kolejny użytkownik w/w pieca kocioł zamontowany w czwartek, rozpocząłem wygrzewanie wylewki od Tz=25. Po pierwszej dobie temp. parteru wzrosła z 6 do 9 stopni, poddasza z 3 do 6 stopni. Zjadł 18m3. Dzisiaj rano temp. na parterze 15 stopni na poddaszu 13 stopni. Zwiększyłem Tz=30. jutro 35, pojutrze 40. Do tej pory spalił 42m3. Chodzi bez Car i czujnika zew. Rotametry otwarte na full. Był instalator do pierwszego uruchomienia ale w zasadzie poza kalibracją nic nie zrobił. I teraz pytanie, czy muszę zmieniać jakieś parametry? Zainteresował mnie tryby pracy pompy obiegowej: Jaki tryb mam wybrać? gdzie to sie ustawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ja tak mam ustawione bez kozy. Woda nie podgrzewa się w ciągu dnia. Jeśli byłaby taka potrzeba to z poziomu CARv2 można uruchomić grzanie zasobnika (dla niewielkiego to przecież kilka minut grzania). Też tak miałem. Że w dni robocze do południa kocioł nie grzał, bo i tak nikogo nie było w domu. Aż przyszła pierwsza zima, ferie, żona wróciła z dzieckiem z łyżew i chciała wskoczyć pod gorący prysznic. Te 30C w zbiorniku kiepsko ją ogrzały Od tego czasu odpuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 23.01.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Fajnie, że Wam to nie pasuje, ale innym może tak. Nie wiem tylko po co wmawianie, że to bez sensu. Da się i już. Mój kocioł zużywa na podgrzanie cwu 0,7 m3 gazu/dobę. Rodzina 4 osobowa, nie wiem czy chciałoby mi się kombinować z oknami czasowymi przy tak niewielkim zużyciu gazu. Zasobnik UBS 160. Różne bzdury widziałem na tym forum, ale w to już nie uwierze. Problem w tym, że na podgrzanie tego zasobnika o 40 stopni (od 10 do 50) potrzeba prawie 29MJ energii, co odpowiada około 0,85m3 gazu. Wystarcza wam jeden zasobnik dla czterech osób? Edytowane 23 Stycznia 2017 przez genezyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.01.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Fajnie, że Wam to nie pasuje, ale innym może tak. Nie wiem tylko po co wmawianie, że to bez sensu. Da się i już. Pewnie, że się da, ale jeśli nie przyniesie to żadnych oszczędności (a o to chyba chodzi) to po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 23.01.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Przyniesie. Bez okien czasowym potrafił wciągnąć nawet 2m3 gazu. Z oknami zchodze do 0,8m3 gazu. W tym gotowanie. Zasobnik UBS100. TAkże każdemu wg potrzeba Panowie. Wyluzujcie Panowie.Jak zmieniałem taryfę na G12 też mi mówili, że to bez sensu. Wyszło 350zł taniej w przeciągu roku (pralka i zmywarka idą w nocy). Edytowane 23 Stycznia 2017 przez genezyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Ja nie zauważylem takicj oszczędności. Ten zasobnik jest zbyt maly, żeby wygenerować straty wymagające uzupełnienia spaleniem 1m3 gazu Strata tego zasobnika tp 0.9kWh/ 24h Powyżej zarzucasz komuś pisanie bzdur, a sam takie popełniasz.... Edytowane 23 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Fajnie, że Wam to nie pasuje, ale innym może tak. Nie wiem tylko po co wmawianie, że to bez sensu. Da się i już Pewnie, że się da. Tylko po co, skoro oszczędnośc jest znikoma, a można się nadziać na taką sytuację, jak opisywana. Naprawdę, moja żona, czy dziecko, jeśli przyjdzie im się chęć wykąpać o 15 nie będą pamiętać o tym, żeby CARa odwiedzić Edytowane 23 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.01.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Przyniesie. Bez okien czasowym potrafił wciągnąć nawet 2m3 gazu. Z oknami zchodze do 0,8m3 gazu. W tym gotowanie. Zasobnik UBS100. TAkże każdemu wg potrzeba Panowie. Wyluzujcie Panowie. Jak zmieniałem taryfę na G12 też mi mówili, że to bez sensu. Wyszło 350zł taniej w przeciągu roku (pralka i zmywarka idą w nocy). Idąc tym tokiem myślenia, jak bym zastosował okna czasowe, kocioł spaliłby na przygotowanie cwu około 0,25 m3/dobę w co nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 23.01.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 I teraz pytanie, czy muszę zmieniać jakieś parametry? Zainteresował mnie tryby pracy pompy obiegowej: [ATTACH=CONFIG]379396[/ATTACH] Jaki tryb mam wybrać? gdzie to sie ustawia? Ustawia się zmieniając parametry "A" ja nie mam takiej możliwości, ale gdybym miał, to chyba bym ustawił tak aby utrzymywał mi dT na poziomie 5 do 7*C , bo wtedy palnik schodzi do w miarę najniższej mocy. Tylko, że ja mam sprzęgło i ta różnica odbywa się na krótkim obiegu i to następowałoby szybciej i zarazem miałbym mniejsze straty na sprzęgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.01.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ustawia się zmieniając parametry "A" [ATTACH=CONFIG]379403[/ATTACH] ja nie mam takiej możliwości, ale gdybym miał, to chyba bym ustawił tak aby utrzymywał mi dT na poziomie 5 do 7*C , bo wtedy palnik schodzi do w miarę najniższej mocy. Tylko, że ja mam sprzęgło i ta różnica odbywa się na krótkim obiegu i to następowałoby szybciej i zarazem miałbym mniejsze straty na sprzęgle. czyli w parametrze A3 wpisuje po prostu oczekiwaną dT np 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts