Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak macie ustawiony parametr A4 (min. prędkość pompy obiegowej). U mnie jest ustawione 5. Rozumiem że lepiej będzie jak dam od 1 oraz ustawię dT na 6 (A5)?

[edit]

jestem na etapie wygrzewania podłogówki (Car i czujka zew. nie podłączona). Czy poza w/w zmianami warto coś na tym etapie jeszcze zmienić ?

Edytowane przez hektor80

jak macie ustawiony parametr A4 (min. prędkość pompy obiegowej). U mnie jest ustawione 5. Rozumiem że lepiej będzie jak dam od 1 oraz ustawię dT na 6 (A5)?

[edit]

jestem na etapie wygrzewania podłogówki (Car i czujka zew. nie podłączona). Czy poza w/w zmianami warto coś na tym etapie jeszcze zmienić ?

zimniejszy powrót nie ma znaczącego wpływu na zużycie gazu, testowałem ten parametr A5 i jakoś nie zauważyłem róznicy - parametry ustawione fabrycznie są OK. Czyli min prędkość pompy 5 maks predkośc pompy 9 dążenie do Delty 0.

zimniejszy powrót nie ma znaczącego wpływu na zużycie gazu.

Doprawdy? Wystarczy spojrzeć chociażby na wskaźnik mocy na wyświetlaczu i porównać, gdy dT jest na poziomie 10-15*C, a jak jest przy 5-8*C. Właśnie na podstawie różnicy między temp żądaną, ustaloną przez krzywą lub pokrętło a powrotem, kocioł moduluje mocą.

Od dT 8*C wskaźnik schodzi do samej świeczki. Więc co, spala tyle samo na godzinę, niezależnie czy jest na wskaźniku świeczka , czy świeczka i jedna kreska? Projektując, przyjmuje się i reguluje tak, że dla podłogówki przyjmuje się deltę na poziomie 5*C, a dla grzejników 15*C. Nie wiem jak to w praktyce z tymi ustawieniami wygląda, ale gdyby kocioł potrafił utrzymać stałą deltę, to szczególne przy układach małej pojemności, zostałby wyeliminowany problem taktowania. Oczywiście pod warunkiem, że jego moc w danym momencie nie jest kilkakrotnie większa niż wymagana.

Ja mam u siebie sprzęgło i pompę w kotle z trzema zakresami. Dla potrzeb CO wystarczyłby mi bieg 1, ale wtedy na CWU strasznie długo grzeje. Z kolei na biegu 3 CWU grzeje szybko, ale przy CO sporo dłużej palnik idzie wyższą mocą (jedna kreska na wyświetlaczu więcej) a w układ podaje tylko jeden stopień C więcej w stosunku do biegu 2-ego, który wydaje mi się optymalnym w moim przypadku. Każdy przypadek będzie inny i na pewno przy podłączeniu kotła bezpośrednio do układu, będzie to wyglądało inaczej , szczególnie przy podłogówce, ze względu na potrzebę uzyskania wymaganych przepływów w pętlach

Edytowane przez montixe

OK, ja stwierdziłem na swoim przykładzie, że ustawienie delty parametr A5 nic nie wniósł na zużycie - kocioł automatycznie podbijał temp do 35'C. Ja ogrzewam 180m2 100% podłogówka 18 pętli - 1200mb PEXa fi16, kocioł mi chodzi 24h, krzywa tak dobrana że temp w domu mam 21,5-21,8, wskaźnik mocy na wyświetlaczu to "świeczka" bez kresek i tak jest cały czas. Temp z kotła przy 0'C na wyświetlaczu pokazuje 32'C Ustawienia. temp min 25'C temp max 38'C krzywa 2,8 - bez CARa. Przepływy mam ustawione na 1-,1,7l/min ze względu na cała instalacje zrobioną meandrem - ale te moje rotametry nie są zbyt dokładne.

Musze przemierzyć jaka jest temp na powrocie - bo ewidentnie powrót jest chłodniejszy.

Edytowane przez lukasz1006

OK, ja stwierdziłem na swoim przykładzie, że ustawienie delty parametr A5 nic nie wniósł na zużycie - kocioł automatycznie podbijał temp do 35'C.

czyli co, to działa tak, że kocioł aby utrzymać deltę, podnosi temp. zasilania?

A prędkość minimalną A4 też miałeś obniżoną do 1?

Edytowane przez montixe

VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26 2 ERP w kotłowni, sterowany SUPER CAR.

Jakiś czas temu poczytałem sobie o bakterii legionella i aktywowałem znalezioną w opcjach SUPER CAR funkcję zapobiegania tej bakterii, która raz w tygodniu doprowadza temperaturę CWU do poziomu 65°C na 15 minut (jest to parametr LEGION w funkcjach serwisowych SUPER CAR).

Jednocześnie w instrukcji SUPER CAR dodana jest adnotacja: "UWAGA: funkcja może być aktywowana jedynie przy podłączonym zasobniku c.w.u."

Moje pytanie brzmi, czy mowa jest o zasobniku, który jest wbudowany w ten kocioł (~55 litrów), czy chodzi może o zasobnik zewnętrzny?

Czy istnieje jakieś zagrożenie dla wbudowanego zasobnika przy aktywowanej tej funkcji?

Ktoś z Was używa w ogóle tego wygrzewania przeciw bakterii legionella?

Witajcie po latach :)

Do ponownej wizyty zmusiła mnie awaria mojego Victrixa X 24 2012, a raczej sterownika CAR v2.

Ok 2 tygodnie temu pojawił się symbol błędu połączenia "ERR>CM" ale wszystko działało ok (tylko na sterowniku CAR nie było widać temp zewn, zasilania, powrotu etc - ale działało za to pokrętu do zmiany trybu grzania np lato, zima).

Kilka dni temu piec przestał grzać CWU (podłogówka grzała bez problemu).

Dziś był serwisant, odpiął sterownik, piec zaczął hulać. Diagnoza: zwalony CAR. Oczywiście gwarancja minęła... Serwisant radzi kupić drugi (bagatela 600pln) i nie bardzo mi się to uśmiecha.

Macie jakieś pomysły co się mogło zwalić, ew gdzie taką rzecz można ew naprawić?

Dzięki

Piotr

Macie jakieś pomysły co się mogło zwalić, ew gdzie taką rzecz można ew naprawić?

Zacznij od dokładnego obejrzenia elektroniki, czasami uszkodzenia są widoczne, zimne luty, uszkodzone elementy. Jeśli na tym się nie znasz to skontaktuj się z firmami które naprawiają płyty elektroniczne czasami wystarczy przepuścić płytę przez piec do lutowania a zacznie działać.

Skończyłem szybki program wygrzewania wylewek. Zszedlem do Tz 22. Kocioł nie grzeje a pompka chodzi na Maxa tj 9. Powinna chyba na ustawiony min. Kocioł wyświetla temp 26 czyli wyzej niż Tz.

Mam takie ustawienia:

Prędkość Max pompki=9

Prędkość min =3

Różnica pomiędzy Tz a Tp = 10

Dlaczego to się tak zachowuje ? Poradzcie

Skończyłem szybki program wygrzewania wylewek. Zszedlem do Tz 22. Kocioł nie grzeje a pompka chodzi na Maxa tj 9. Powinna chyba na ustawiony min. Kocioł wyświetla temp 26 czyli wyzej niż Tz.

Mam takie ustawienia:

Prędkość Max pompki=9

Prędkość min =3

Różnica pomiędzy Tz a Tp = 10

Dlaczego to się tak zachowuje ? Poradzcie

Prawdopodobnie dlatego, że kocioł grzeje już z mocą minimalną poniżej której zejść nie może.

ale o to wlasnie chodzi ze kocioł w tym momencie nie grzeje a pompka chodzi na max. prędkości. Ponadto wcześniej jak była ustawiona temp na piecu Tz=25 to piec grzał do 30. Dlaczego???? pamietam wczesniej, jak zaczynalem wygrzewanie, kocioł ładnie trzymał zadaną

temp....

Napisz do Montixe. On napewno Ci pomoże.

Witam wszystkich na forum, jestem kolejnym użytkownikiem Victrixa12X TT 2 erp. Ogólnie fajny kociołek, ogrzewam nim od 14 października do dzisiaj na co i cwu zużyliśmy 583m3 gazu ziemnego, rozruch sporo pochłonął bo jeszcze nie było ocieplenia na elewacji i robiona wykończeniówka i troche zdążyło sie wychłodzić w domu do 10st. Np pierwszy tydzień to ok 45m3. Teraz jest ok. Dzięki Montixe ustawiłem sobie krzywą grzewczą i offset i jeszcze parę parametrów. Także i ja coś napiszę co zaobserwowałem odnośnie CWU. W nowym modelu ERP są cztery ustawienia grzania

0= on= -3 off+0 i w tym trybie mi grzal temp czynnika 68st dla zadanej 48 na zasobniku świeczka i kreski na full

1=on=-2 off=+1 w tym trybie korzysta z kondensacji powoli podbija do 55 na dwoch kreskach i spada do 50 i grzeje na świeczce do zadanej temp +1st trwa to dosyć długo, zadana na zasobnik 46st.

2=on -10 off +0 grzał pełna mocą temp ok 68st ale z racji sporej histerezy też sporo grzeje

3= on -5 off +0 w tym trybie grzał czynnikiem 65st dla zadanej 48st na zasobniku, najpierw pełna mocą do 65 a później stopniowo temp spadała ale dalej na trzech kreskach, grzało dosyć szybko.

Przez pierwsze miesiące miałem ustawione na poz. 3, od wczoraj testuje 1, ciekawe czy jest oszczędniejsza w zużyciu, pracuje dłużej ale na świeczce przy ok. 50 st co mnie trochę zdziwiło pozytywnie

Rachunek od 14 paźdz. do 22 grudnia 609zł z gazowni w domu na stałe ustawione 22st bez okien czasowych, rodzina 2+1

Edytowane przez pegaz1987

A Wy macie ustawione parametry A3,A4 i A5?

Jak najekonomiczniej utrzymywać temp 18 - 19 stopni? Podłączyć czujkę zew i pobawić się krzywymi i wszystkimi innymi parametrami czy na razie jechać na niskiej Tz??? czy może jeszcze pobawić się programatorem godzinowym i włączać kocioł co kilka godzin??

Edytowane przez hektor80