daro.s 31.01.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Czyli wychodzi na to ze przyciski w łazience i kuchni służą do załączenia cyrkulacji, która potrafi wystudzić zasobnik w ciągu doby. samo utrzymanie stałej temperatury w zasobniku nie powoduje dużych strat, bo załączenie grzania cwu kilka razy w ciągu doby na pare minut żeby dogrzać wode o kilka stopni nie będzie droższe niż zagrzanie zasobika w którym woda wystudziła sie o kilkanaście stopni Sądzę, że tak by było, ale dość często zdarza się nam wyjechać na weekend i wtedy nie muszę pamiętać aby zajmować się cwu, ot taki układ on demand. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegaz1987 31.01.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Mam takie pytanie, dwa dni temu po słonecznym dniu w domu do nocy utrzymywała sie temperatura powyżej 22 czyli zadanej na CAR, w ciągu dnia nie widziałem żeby kocioł się załączył, ale gdy temperatura spadła na 22.1 załączył się i po paru minutach przy 22.2 się wyłączył i tak kilka razy w przeciągu pół godziny. Temperatura mogła być na pograniczu na sterowniku i jak ktos przechodził obok moglo być to wachnięcie tylko dlaczego się załączało przy 21.1 jak bylo zadane 22 a wyłączało przy 22.2.modul on, autoadaptacja off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomm17 31.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam wszystkichod listopada użytkuję piec Victrix 12tt 2 erp. Próbowałem różnych kombinacji ustawień i na chwilę obecną mam w domu komfort cieplny. Natomiast sledząc formu zastanawia mnie zużycie gazu. Średnio przy obecnych temperaturach (0 - 2 dzień, -2 - -6 noc) wynosi ok. 7,5m3. Powierzchnia ogrzewana 138m2 (378m3) z czego 80m2 podłogówka. W pozostałych pomieszczeniach zainstalowane 4 grzejniki. Ocieplenie 20cm podłoga oraz ściany, 40cm strop.Temperatura w pomieszczeniach ok. 22,5stC. Piec jest sterowany pogodowo. W salonie zainstalowany car v2. Car ma wyłączony czujnik temperatury ze względu na wychładzanie pomieszczeń z grzejnikami gdy wyłączał się piec. Piec współpracuje w rozdzielaczem KanTherm 77e. Ustawienia pieca:- tmax. 60stC,- tmin 28stC, - krzywa 5,3 offset -15 (wcześniej 6,3 -15 - wg obliczeń z pliku)- build 20- autoadaptacja off- modul off- CO - cały czas komfort- CWU temp. komfortowa 18-22 (45stC) - piec grzeje 1x w ciągu doby zbiornik 150lPiec pracuje w sposób ciągły praktycznie cały czas na "świeczce". Z wątku wynika że zużycie gazu jest za wysokie. Co mogę zmienić w ustawieniach aby je zredukować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 01.02.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Witam wszystkich od listopada użytkuję piec Victrix 12tt 2 erp. Próbowałem różnych kombinacji ustawień i na chwilę obecną mam w domu komfort cieplny. Natomiast sledząc formu zastanawia mnie zużycie gazu. Średnio przy obecnych temperaturach (0 - 2 dzień, -2 - -6 noc) wynosi ok. 7,5m3. Powierzchnia ogrzewana 138m2 (378m3) z czego 80m2 podłogówka. W pozostałych pomieszczeniach zainstalowane 4 grzejniki. Ocieplenie 20cm podłoga oraz ściany, 40cm strop. Temperatura w pomieszczeniach ok. 22,5stC. Piec jest sterowany pogodowo. W salonie zainstalowany car v2. Car ma wyłączony czujnik temperatury ze względu na wychładzanie pomieszczeń z grzejnikami gdy wyłączał się piec. Piec współpracuje w rozdzielaczem KanTherm 77e. Ustawienia pieca: - tmax. 60stC, - tmin 28stC, - krzywa 5,3 offset -15 (wcześniej 6,3 -15 - wg obliczeń z pliku) - build 20 - autoadaptacja off - modul off - CO - cały czas komfort - CWU temp. komfortowa 18-22 (45stC) - piec grzeje 1x w ciągu doby zbiornik 150l Piec pracuje w sposób ciągły praktycznie cały czas na "świeczce". Z wątku wynika że zużycie gazu jest za wysokie. Co mogę zmienić w ustawieniach aby je zredukować? Skoro wyłączyłeś czujnik temp. wewnętrznej w CAR, to wszystkie inne ustawienia podane przez ciebie nie mają znaczenia, są nieaktywne. Grzejesz wyłącznie w oparciu o krzywą grzewczą. Jeśli kocioł pracuje cały czas, bez przerwy, na niskiej mocy i przy tym masz odpowiedni komfort cieplny i temperaturę na stałym poziomie, to oznacza, że dobrana została odpowiednia krzywa i twój dom potrzebuje właśnie tyle energii, aby uzupełniać straty. Wychodzi ok 3 kW przy tych temperaturach, ok 22W/m2 Edytowane 1 Lutego 2017 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.02.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 wybaczcie ale powrócę do tematu podłączenia Car i zworki... wg opisu do zacisków 40 i 41 (czyli tam gdzie jest mostek) podłączamy zwykły termostat ON/OFF np Tybox.. Car podłączamy (wg instrukcji) do zacisków 44 i 41 a tam tego mostku nie ma. Jest mały bałagan na tej płytce bo zacisków opisanych jako 41 jest dwa. Czy car mam podłączyć jedną nóżką do zacisku 41 tam gdzie jest zwora jednocześnie tą zworę usuwając czy może podłączam do drugiego zacisku 41 i do 44 ? W drugim przypadku usuwać zworę z 40 i 41 czy nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.02.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 wybaczcie ale powrócę do tematu podłączenia Car i zworki... wg opisu do zacisków 40 i 41 (czyli tam gdzie jest mostek) podłączamy zwykły termostat ON/OFF np Tybox.. Car podłączamy (wg instrukcji) do zacisków 44 i 41 a tam tego mostku nie ma. Jest mały bałagan na tej płytce bo zacisków opisanych jako 41 jest dwa. Czy car mam podłączyć jedną nóżką do zacisku 41 tam gdzie jest zwora jednocześnie tą zworę usuwając czy może podłączam do drugiego zacisku 41 i do 44 ? W drugim przypadku usuwać zworę z 40 i 41 czy nie ?? Według instrukcji po podłączeniu CAR-a do zacisków 41 i 44 zworę X40 z zacisków 40 i 41 należy usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.02.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ktoś z Car może to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 02.02.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ktoś z Car może to potwierdzić? Przecież taka informacja jest w instrukcji kotła oraz w instrukcji CAR, że jeśli jest mostek, to należy go usunąć. Wielokrotnie, też było tu pisane o problemie, że serwisant gamoń zostawił mostek. Poza tym, proponuję jednak zerknąć na rysunek schematyczny w instrukcji kotła, bo przy podłączaniu CAR, istotne jest podłączenie właściwe biegunów + i -. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 02.02.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Przecież taka informacja jest w instrukcji kotła oraz w instrukcji CAR, że jeśli jest mostek, to należy go usunąć. Wielokrotnie, też było tu pisane o problemie, że serwisant gamoń zostawił mostek. Poza tym, proponuję jednak zerknąć na rysunek schematyczny w instrukcji kotła, bo przy podłączaniu CAR, istotne jest podłączenie właściwe biegunów + i -. Potwierdzam, u mnie gamoń nie dość, że zostawił mostek to bieguny były odwrotnie. Piec nie reagował na CAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegaz1987 02.02.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Montixe a ogarniasz takie zachowanie CAR jak pisałem parę postów wyżej że załączało o 0.1st powyżej zadanej? Z tego co wcześniej czytałem to wynika że w każdym przypadku powinno 0.3 poniżej. Dodam że biuld był 20. Przy modul off i buid 1 jest normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 02.02.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Montixe a ogarniasz takie zachowanie CAR jak pisałem parę postów wyżej że załączało o 0.1st powyżej zadanej? Z tego co wcześniej czytałem to wynika że w każdym przypadku powinno 0.3 poniżej. Dodam że biuld był 20. Przy modul off i buid 1 jest normalnie Nie wiem dlaczego tak....Co prawda, u mnie tylko przez krótki czas i na potrzeby testów , system pracował w trybie Modul On, ale nie przypominam sobie takiego przypadku. Być może po prostu nie wyłapałem takiego momentu. Szybko zrezygnowałem z tego trybu, bo miałem zbyt duże wahania komfortu. Bylo albo za ciepło, albo gdzieś niedogrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.02.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Przecież taka informacja jest w instrukcji kotła oraz w instrukcji CAR, że jeśli jest mostek, to należy go usunąć. Wielokrotnie, też było tu pisane o problemie, że serwisant gamoń zostawił mostek. Poza tym, proponuję jednak zerknąć na rysunek schematyczny w instrukcji kotła, bo przy podłączaniu CAR, istotne jest podłączenie właściwe biegunów + i -. jest to trochę dziwnie napisane ale ok... Było tak: a jest już tak: chociaż dalej nie wiem dlaczego to tak beznadziejnie opisali dają dwa zaciski 41... Dziwnie mi się to wszystko zachowuje. Przy podłączonym Car, nie mogę wyłączyć kotła z jego panelu pomimo że wg instrukcji ten przycisk on/off powinien działać. Kolejna sprawa, Ustawiam na CAR temp zasilania np na 28, biegnę do kotłowni a na panelu 27, ustawiam 30 na panelu raz 29, raz 30.. co jest grane??? Edytowane 3 Lutego 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 03.02.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 chociaż dalej nie wiem dlaczego to tak beznadziejnie opisali dają dwa zaciski 41... Może to jest po prostu ten sam potencjał masy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 03.02.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Może to jest po prostu ten sam potencjał masy? no oczywiście, że tak właśnie jest. W starym Victix-ie był tylko jeden zacisk i też co niektórzy mieli problem. Mieli podpiąć np DIM i znowu problem, bo tam pod 41, jest CAR podpięty i znowu tłumacz, że to jest biegun ujemny i możne być wspólny, tu z kolei dali drugi zacisk, i tez problem, bo który teraz wybrać. A wystarczy spojrzeć na schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 03.02.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 chociaż dalej nie wiem dlaczego to tak beznadziejnie opisali dają dwa zaciski 41... dali rysunek, już prościej się nie da Dziwnie mi się to wszystko zachowuje. Przy podłączonym Car, nie mogę wyłączyć kotła z jego panelu pomimo że wg instrukcji ten przycisk on/off powinien działać. zależy jak długo trzymasz, najpierw masz tryb Stand-By i aktywna funkcja antyzamarzaniowa i pojawia się odpowiedni znaczek , a trzymając 8 sec. masz OFF i brak zasilania. Kolejna sprawa, Ustawiam na CAR temp zasilania np na 28, biegnę do kotłowni a na panelu 27, ustawiam 30 na panelu raz 29, raz 30.. co jest grane??? a jak masz inne ustawienia, Modul, autoadaptacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 03.02.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 W nowym modelu ERP są cztery ustawienia grzania 0= on= -3 off+0 i w tym trybie mi grzal temp czynnika 68st dla zadanej 48 na zasobniku świeczka i kreski na full 1=on=-2 off=+1 w tym trybie korzysta z kondensacji powoli podbija do 55 na dwoch kreskach i spada do 50 i grzeje na świeczce do zadanej temp +1st trwa to dosyć długo, zadana na zasobnik 46st. 2=on -10 off +0 grzał pełna mocą temp ok 68st ale z racji sporej histerezy też sporo grzeje 3= on -5 off +0 w tym trybie grzał czynnikiem 65st dla zadanej 48st na zasobniku, najpierw pełna mocą do 65 a później stopniowo temp spadała ale dalej na trzech kreskach, grzało dosyć szybko. Przez pierwsze miesiące miałem ustawione na poz. 3, od wczoraj testuje 1, ciekawe czy jest oszczędniejsza w zużyciu, pracuje dłużej ale na świeczce przy ok. 50 st co mnie trochę zdziwiło pozytywnie Rachunek od 14 paźdz. do 22 grudnia 609zł z gazowni w domu na stałe ustawione 22st bez okien czasowych, rodzina 2+1 Witam, od wczoraj jestem posiadaczem victrixa x20 TT ERP - przesiadłem się z ekogroszku Obecnie użytkuję kociołek z sondą zew. oraz sterownikiem ON/OF euroster 2005, zamówiony CAR bezprzewodowy podzedł do serwisu bo nie mógł się skomunikować z odbiornikiem albo piecem :/ Z racji, że instrukcja kotła jest dziwnie pokrętna i niezrozumiała mam pytanie co do ustawienia grzania CWU dla tego kotła. Jak wejść w parametry kotła i który konkretnie parametr odpowiada za ustawienie sposobu podgrzewania CWU w kotle TT? wspominany parametr P0 dla kotła x20TT wg instrukcji ustawia się w zakresie 0-99% jak P1 i P2 również więc nie ma możliwości ustawienia 1 , 2 albo 3. Gdzie znaleźć wspomniane przez pegaz 4 ustawienia grzania? Obecnie mam ustawienie, które dopuszcza duży spadek temp CWU zanim piec się włączy a wolałbym żeby startował jak mu spadnie o 2st. Jeszcze jedno pytanie. Mam ustawioną krzywą grzewczą na 2.0 i piec pracuje mi z temp 42-47 st przy 1*C wg wskazań sondy zewnętrznej. Jak to możliwe że inni piszą, że na krzywej 3.5 mają na wyjściu 33*C? Ja przy krzywej 3.5 pewnie miałbym z 60*C. z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 04.02.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Witam, Z racji, że instrukcja kotła jest dziwnie pokrętna i niezrozumiała mam pytanie co do ustawienia grzania CWU dla tego kotła. Jak wejść w parametry kotła i który konkretnie parametr odpowiada za ustawienie sposobu podgrzewania CWU w kotle TT? wspominany parametr P0 dla kotła x20TT wg instrukcji ustawia się w zakresie 0-99% jak P1 i P2 również więc nie ma możliwości ustawienia 1 , 2 albo 3. Gdzie znaleźć wspomniane przez pegaz 4 ustawienia grzania? Obecnie mam ustawienie, które dopuszcza duży spadek temp CWU zanim piec się włączy a wolałbym żeby startował jak mu spadnie o 2st. Jeszcze jedno pytanie. Mam ustawioną krzywą grzewczą na 2.0 i piec pracuje mi z temp 42-47 st przy 1*C wg wskazań sondy zewnętrznej. Jak to możliwe że inni piszą, że na krzywej 3.5 mają na wyjściu 33*C? Ja przy krzywej 3.5 pewnie miałbym z 60*C. z góry dziękuje za pomoc Instrukcja wcale nie jest pokrętnie napisana, tylko trzeba wiedzieć czego się szuka. pkt 3.12 - Programowanie Karty Elektronicznej parametr dla CWU o który pytasz w kotle TT , to jest t2 , a nie P0 (P0 było dla starszej wersji kotła) opisy parametrów są w tabeli. Jakbyś poczytał temat, to znalazłbyś informację, że pozycje krzywych zależą od ustawień parametrów t0 i t1 w TT (w poprzednim modelu S5 i S6). Edytowane 4 Lutego 2017 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 04.02.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Dzięki Montixe, czytałem te tabelki kilka razy i nie wiem jak nie znalazłem tego parametru t2... chyba myślenie tunelowe ;D czytałem wątek od początku i koniecznie chciałem znaleźć parametr P0 Wszystko jasne! Jeszcze raz dzięki za pomoc! jakkolwiek nie mam pojęcia jak można nagrzać dom zasilając go temp. 30 - 35*C - chyba trochę przespałem postęp w docieplaniu domów od ostatnich 10 lat P.S. Pewnie jeszcze mi się zdarzy zadać pytanie nowicjusza. Do tej pory używałem ekogroszku a jako drugie źródło miałem Viesmanna Vitopend 100 - i właśnie go wymieniłem na immergssa licząc na oszczędności bo Wiesiek wciągał gaz jak szalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 05.02.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witam. Mam do Was pytanie jakie macie teraz dobowe zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 06.02.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) a jak masz inne ustawienia, Modul, autoadaptacja ? autoadapcja off, Modul=ON - Czyli wszystko jasne. Teraz pytanie co jest bardziej ekonomiczne. Czy Modol=OFF przy pełnej podłogówce będzie lepszym rozwiązaniem? Eksperymenty czas zacząć....tak w ogóle myślę nad grzaniem w okienkach czasowych. pompka trochę odpocznie a może zużycie gazu trochę spadnie. Na razie przy zadanej temp. 18.2 stopnia przez całą dobę kocioł spala ok 4m3... Jakie macie doświadczenia z BUILD ? U mnie ściany z ceramiki, stropy i skosy betonowe. Czyli jakaś tam akumulacja występuje. Warto ustawić BUILD=20 ?? [edit] czy z poziomu CAR można wyciągnąć ile razy załączył się palnik?? Edytowane 6 Lutego 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts