Norek77 23.02.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Nie korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 24.02.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Ja u siebie mam włączoną opcję co 7 dni. Dziwnym trafem u mnie woda (ciepła) ma niezbyt przyjemny zapach jeśli uruchomiona jest cyrkulacja wody (24h/7dni). Po wyłączeniu pompki od cyrkulacji woda przestaje śmierdzieć...Z zimną wodą takiego problemu nie mam. Mam pytanie - czy w kotle Victrix TT 12kW zawór odpowietrzający na zaworze trójdrożnym powinien być non stop odkręcony? Kolejna sprawa to w trakcie podgrzewania wody w zasobniku słychać jak woda krąży między nim a kotłem z powietrzem - słychać przelewanie wody w instalacji. Jak mogę to wyeliminować? Czy odkręcenie zaworu na górze wymiennika (na schemacie oznaczony jako odpowietrznik ręczny) będzie dobrym pomysłem? Czy by-pass powinien być ustawiony w pozycji max czy min? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 24.02.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Jeśli dobrze kojarzę tam jest automat więc kapturek powinien być odkręcony. U mnie też słychać pęcherze powietrza mimo odpowietrzania wymiennika. Wygląda na to że nie można się tego pozbyć. To wynika z prędkości obrotowej pompy w trybie c.w która tłoczy 1300L na 1h i brak jest możliwości regulacji obrotów pompy ,moim zdaniem jest to za dużo jak na jeden krótki obieg. U mnie na tryb c.o tłoczy 400L na 1h. W by-pass nie powinno się ingerować nie ma takiej potrzeby, kocioł fabrycznie ma go wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 24.02.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Jeśli dobrze kojarzę tam jest automat więc kapturek powinien być odkręcony. U mnie też słychać pęcherze powietrza mimo odpowietrzania wymiennika. Wygląda na to że nie można się tego pozbyć. To wynika z prędkości obrotowej pompy w trybie c.w która tłoczy 1300L na 1h i brak jest możliwości regulacji obrotów pompy ,moim zdaniem jest to za dużo jak na jeden krótki obieg. U mnie na tryb c.o tłoczy 400L na 1h. W by-pass nie powinno się ingerować nie ma takiej potrzeby, kocioł fabrycznie ma go wyłączony. U mnie akurat po odpowietrzeniu wymiennika dźwięk pęcherzy powietrza ustąpił, zobaczymy na jak długo Aktualnie pompę na C.O. mam ustawioną na max i też tłoczy 1300L na 1h. By-pass mam wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 25.02.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Po upływie gwarancji co ile robicie przegląd? Czy wgl robicie? Jeśli tak to przed sezonem czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 25.02.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Po upływie gwarancji co ile robicie przegląd? Czy wgl robicie? Jeśli tak to przed sezonem czy po? Aktualnie czekam na wizytę serwisanta - będzie robił przegląd po 1 roku użytkowania a chcę mieć przedłużoną gwarancję do 5 lat więc wolę zapłacić te 200-300zł i mieć spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 25.02.2019 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 No tak, ale Ty masz piec na gwarancji, u mnie 5 lat już "poleciało". Pytam osób, które są na takim samym etapie jak ja z kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 25.02.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 No tak, ale Ty masz piec na gwarancji, u mnie 5 lat już "poleciało". Pytam osób, które są na takim samym etapie jak ja z kotłem. Ja mam kocioł 6 lat i dalej biorę serwisanta, generalnie sam bym zrobił przegląd ale mam dodatkowy "papier" do ubezpieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 27.02.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witam. Zainstalowałem kocioł vitrix tt12. Zasila cwu i podłogówka na 140 m2. Kocioł jeszcze nie pracuje, czekam na gaz.Póki co zastanawiam się nas regulatorem pogodowy czy pokojowy? Co polecacie bardziej?Jaka jest faktycznie bezwładność podłogówki? Ile czasu minie do dogrzania (podniesienia temperatury np. o 2-3 stopnie i odwrotnie? Z jakim wyprzedzeniem należy zacząć dogrzewanie i odczuć w potrzebnym czasie komfort cieplny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 27.02.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witam. Zainstalowałem kocioł vitrix tt12. Zasila cwu i podłogówka na 140 m2. Kocioł jeszcze nie pracuje, czekam na gaz. Póki co zastanawiam się nas regulatorem pogodowy czy pokojowy? Co polecacie bardziej? Jaka jest faktycznie bezwładność podłogówki? Ile czasu minie do dogrzania (podniesienia temperatury np. o 2-3 stopnie i odwrotnie? Z jakim wyprzedzeniem należy zacząć dogrzewanie i odczuć w potrzebnym czasie komfort cieplny? Mam Carv2 i raczej nie kupiłbym drugi raz. Nie wykorzystuje jego możliwości. Grzeje wg temp. wew. czyli czujnika pokojowego. Bezwładność jest bardzo duże. U mnie np. podniesienie temperatury o 0.4 stopnia trwa ok. 3-4 godzin. A co dopiero 2-3 stopnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Można mieć przecież regulator pokojowy i pogodowy jednocześnie i nie mieć CAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 27.02.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Mam Carv2 i raczej nie kupiłbym drugi raz. Nie wykorzystuje jego możliwości. Grzeje wg temp. wew. czyli czujnika pokojowego. Bezwładność jest bardzo duże. U mnie np. podniesienie temperatury o 0.4 stopnia trwa ok. 3-4 godzin. A co dopiero 2-3 stopnie... czyli nie ma sensu stosowania dwóch programów grzania, ze w nocy np na niższą temperaturę a w dzień na wyższą. Jeśli jest taka bezwładność to najlepiej gdzieś od południa nie włączać kotła ustawić na temperaturę pokojową np. 18 a w nocy ustawić na 21 i dogrzewać , żeby w dzień było cieplej niż w nocy. Zastanawiałem się czy nie dało by radę termoregulację według temperatury podłogi, żeby czyjnik termoregulatora miał sondę pod posadzką na powierzchni wylewki i ustawioną na 27-29 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 27.02.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 A ten sterownik car v2 czy inny to w sumie po to by nie latać do kotłowni? Ma te same funkcje co sterowanie bezpośrednio na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 27.02.2019 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Car pełni przede wszystkim funkcję termostatu pokojowego (daje sygnał włącz wyłącz dodatkowo w strefach czasowych), informacyjną (podgląd temperatury c.o, c.w i zewnętrznej), regulacyjną (można ustawić temperaturę obiegu c.o i c.w i jeszcze kilka innych parametrów). Nie ma wszystkich funkcji co sterowanie bezpośrednio na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Ale też sterowanie na kotle nie ma czesci funkcji, ktore ma CAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 27.02.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Nie ma wszystkich funkcji co sterowanie bezpośrednio na kotle. A to co to za funkcje co są w kotle a nie ma ich w CAR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 27.02.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Moc na c.o, c.w, delta grzania c.w, zapobieganie zbyt częstym zapłonom palnika, prędkość min i max pompy oraz menu informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 27.02.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 A z jakich regulatorów korzystacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 27.02.2019 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Zestaw 12tt +dim+Car+2 czujki pogodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 28.02.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 a czy ktoś ma ogrzewanie podłogowe bez podłączenia regulatorów pogodowych czy pokojowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts