stefek1980 19.11.2016 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Podam w niedzielę. Autoadaptacje na bank mam off, resztę sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumorow 19.11.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 (edytowane) Też mam victrix x12, 160m2 grzania, 100℅ podlogowka, również garaż. W każdym pomieszczeniu mam sterownik temp, na rozdzielaczu mam siłowniki, do których idzie sygnał jak żądaną temp w którymś pomieszczeniu spadnie,silownik sie otwiera i puszczę obieg. Ogólnie bezwładność podlogowki się mówi, a to nie do końca prawda- mam całą instalację firmy Salus, te sterowniki temp uczą się same. Tak sobie pykaja cały czas otwierając i zwalniając obiegi. Działa to wszystko bardzo dobrze. W domu mam temp wszędzie 23st, w łazienkach 24st i w garażu 16st. Koszt ogrzewania CO i CWU za całe 12msc od 10.2015 do 10.2016 to niecałe 2500zl, ok 1000m3 gazu. W domu rekuperacja i przyzwoite ocieplenie tzn np ściany 20cm grafit, ciepłe okna etc o matko to mistrzostwo świata, mnie na samą cwu idzie ok. 2m3 na dobę co daje w skali roku ok.700m3. szacun:o a tak z innej beczki , panowie, czy ten czujnik samoróbka może zaniżać wskazania temperatury?? Edytowane 19 Listopada 2016 przez kumorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 20.11.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) panowie, czy ten czujnik samoróbka może zaniżać wskazania temperatury?? Każdy czujnik ma margines tolerancji i nie ma znaczenia, czy to jest oryginał, czy samoróbka. Termistor który podałem, to jest dokładnie w 100%, to co znajduje się w czujce, którą oferuje Immergas. Producent przewidział taką ewentualność, dlatego jest parametr na płycie głównej, służący do korekty wskazania sondy zewnętrznej. Edytowane 20 Listopada 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gongsaj21 21.11.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam, mam piec immergas victrix exa 24 kw jednofunkcyjny z zasobnikiem, mam ustawiona temperaturę c.o na 38 stopni ,pomimo ustawienia 38 stopni często na kotle jest 41-42 stopnie po godzinie spada do 36 stopni, często załącza się świeczka na kilka sekund czy u was tez tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Nie, bo mamy inne instalacje. Masz pewnie grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 21.11.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 U mnie na cwu msc idzie ok 23m3. Dziecko wanna, ja i żona prysznic. Rachunek ok 90zl msc. Jakbym zmniejszył temp do 21st w pomieszczeniach to wynik byłby dużo lepszy, ale niestety nawet przy 23-24st moja żona mówi że jej zimno:) gdy mieszkała jeszcze z rodzicami w star domu ogrzewanym kotlem na węgiel starym, to temp w domu wynosiła 28st bez żadnej kontroli, stąd takie nawyki zostały;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 22.11.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Witam, mam piec immergas victrix exa 24 kw jednofunkcyjny z zasobnikiem, mam ustawiona temperaturę c.o na 38 stopni ,pomimo ustawienia 38 stopni często na kotle jest 41-42 stopnie po godzinie spada do 36 stopni, często załącza się świeczka na kilka sekund czy u was tez tak jest? Tak się dzieje zazwyczaj, gdy jest mała pojemność układu. Opisane przez ciebie zjawisko, było omawiane kilkakrotnie w tym temacie. Nic złego się nie dzieje, bez obaw. W kotłach IMMERGASa , start CO zaczyna się od minimalnej mocy i dopiero w razie potrzeby kocioł tą moc sobie podnosi, więc nie wpływa to na zwiększenie zużycie gazu. W kotłach innych marek, bywa tak, że każdy start CO odbywa się z 85-90% mocy nominalnej i dopiero po tym sobie obniża, więc każdy taki start to strata, która idzie w komin. Edytowane 23 Listopada 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joni987 25.11.2016 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) Zamówiłem już wcześniej zestaw do podłączenia zasobnika CWU. Przyszedł dzisiaj wraz z: - sondą temperatury - siłownikiem zaworu 3 drożnego - jakimiś rurkami do podłączenia W moim przypadku interesował mnie w zasadzie tylko siłownik zaworu 3 drożnego, resztę już mam (podłączony zasobnik) lub sobie zrobiłem (sonda temperatury) Zestaw prezentuje się następująco: Z siłownikiem jest pewien problem, mianowicie jak się okazuje chyba go mam, bo niemam go gdzie umieścić... ; http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=372340&d=1478470720 Sonda temperatury do zasobnika, którą osobno zamówiłem wg. porady kolegi montixe NTC 10k Okazuje się że sonda działa bardzo dobrze, odchylenie od oryginału jest, ale bardzo niewielkie ok. 4 Ohm I tak na przyszłość jak by ktoś mierzył opór sondy, to koniecznie należy wypiąć przynajmniej jeden jego kabelek z pieca (zacisków od sondy), inaczej pomiar jest przekłamany o obwód w piecu. W sumie logiczne ale za pierwszym razem popełniłem ten błąd... Zamówiony zestaw jest opisany jako do kotła Superior?!?! Niemniejednak jest on w zasadzie do zwrotu, bo nic mi z niego nie jest niestety potrzebne, a szkoda bo myślałem że rozwiąże to kilka moich problemów.. mianowicie: - Piec grzeje albo tylko wodę CWU albo tylko grzejniki, nawet przy ustawieniu typu 40 CWU, 40 grzejniki...???!!! - Dalej szumi woda w instalacji bez żadnych zmian, mam wrażenie że regulacja pompy albo nie działa, albo jest w małym zakresie typu od 40W do 35 W - W momencie gdy zasobnik się trochę wychłodzi, podczas lub po kąpieli, Piec grzeje tylko jego bardzo intensywnie - temp. wody 70 st. C, nawet przy obecnym ustawieniu aby używał tylko 15% mocy na zasobnik. Zasobnik poziomy 140L podwójna wężownica. Delta T grzania zasobnika ustawiona na 10 K PS: I jeszcze jedna ważna rzecz (może to jest rozwiązanie zagadki) Do czego jest ten kabel (czerwono czasrny na dole) i czemu on jest niepodłączony?!?!?!; http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=372307&d=1478461837 Edytowane 25 Listopada 2016 przez joni987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumorow 25.11.2016 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 jonj987z tego co piszesz wnioskuję że nie czytasz uważnie, pisałem że siłownik masz, druga sprawa, kocioł nie może grzać jednocześnie c.o. i c.w.u podczas grzania c.o dostaje sygnał że jest potrzeba dogrzać c.w.u. i tak robi, wyłączając grzanie c.o. a że grzeje temp. 70 st taki masz ustawiony parametr grzania c.w.u u mnie jest to PO-2 u siebie musisz sprawdzić w instrukcji , co do kabelka nie mam pojęcia do czego jest, mam inny model kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 25.11.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 To jest kocioł jedno funkcyjny - albo grzejesz CWU albo CO. Nie na opcji jednocześnie. Dlatego najlepiej jak piec przy ładowaniu CWU osiąga jak największą temperaturę (u mnie do 85 stopni) bo wtedy masz szybszy podgrzew CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 26.11.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 To jest kocioł jedno funkcyjny - albo grzejesz CWU albo CO. Nie na opcji jednocześnie. Dlatego najlepiej jak piec przy ładowaniu CWU osiąga jak największą temperaturę (u mnie do 85 stopni) bo wtedy masz szybszy podgrzew CWU. Niekoniecznie. Jeśli zasobnik jest odpowiednio duży i jest ustawiona niska histetrza, to z powodzeniem można grzać standardowo, trochę dłużej i z niższymi temperaturami. Jak się okaże, że pobór cieplej wody jest większy, to kocioł automatycznie podniesie temperaturę. Obawy o spadek temperatury w pomieszczeniach, w czasie grzania zasobnika, też w normalnych domach nie ma. Przecież jeśli w przeciagu doby, temp. w domu spada o ok 1°C, to ile spadnie w trakcie pracy CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.11.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 A są jakieś argumenty za ustawieniem niższej histerezy żeby kocioł z niższą temperaturą grzał? Pytam poważnie bo u mnie histereza ustawiona fabrycznie na 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.11.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 A są jakieś argumenty za ustawieniem niższej histerezy żeby kocioł z niższą temperaturą grzał? Pytam poważnie bo u mnie histereza ustawiona fabrycznie na 10 stopni.[/quote ] No to przestaw sobie histerezę dla cwu. Masz do wyboru kilka. W instrukcji jest wszystko dokładnie opisane w tabelce programowania. Dla cwu jest to chyba parametr T2 jak zaznaczył wcześniej Montixe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.11.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Ja zmniejszyć histerezę to ja wiem. Nie wiem tylko czy idą za tym jakiekolwiek korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 27.11.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 A są jakieś argumenty za ustawieniem niższej histerezy żeby kocioł z niższą temperaturą grzał? Pytam poważnie bo u mnie histereza ustawiona fabrycznie na 10 stopni. Podobnie jak w przypadku CO 1- komfort (brak zauważalnych spadków temp. pod prysznicem przy obfitym laniu wody) 2- mimo, że uruchamia się częściej, bo jest niska histereza, to jest trochę miejsze zużycie gazu (zazwyczaj jest używana niska moc i są zyski z kondensacji). U mnie jest to ok 2m3/mc mniej. 3- można utrzymywać niższą temp. w zasobniku, więc teoretycznie są mniejsze straty do otoczenia 4- w niższych temp., kamień kotłowy wolniej się nie wytrąca. U mnie przy zadanej 42°C,przeważnie dogrzewa temp. 45-50°C. Przy dużym poborze jest to 57-64°C i w miarę nagrzewania schodzi stopniowo do 45°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.11.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 To w takim razie przy najbliższej sposobności zmienię u siebie histerezę na mniejszą. A jaką masz histerezę u siebie ustawioną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 27.11.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 To w takim razie przy najbliższej sposobności zmienię u siebie histerezę na mniejszą. A jaką masz histerezę u siebie ustawioną? Ja mam model X2 v. 2011.U mnie są trzy warianty: dwa ustawienia z histerezą 3°C, z tym że każdy z nich oferuje inne temp. zasilania i ja mam ustawione ten z niższą (P0=1, start 2°C poniżej zadanej i stop 1°C powyżej zadanej). Trzeci wariant ma histerezę 10°C. W modelu TT jest jeszcze histereza 5°C, ale nie mam pojęcia jakimi temp. grzeje na takim ustawieniu. Nikt do tej pory nie podzielił się doświadczeniem w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 29.11.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Mam takie pytanko, mam Car i sondę zewnętrzną. Jak ustawię temperaturę komfortową i ekonomiczną na 21 stopni, albo 15 stopni to piec mimo osiągnięcia tej temperatury dalej grzeje. Nie ma znaczenia czy bezwładność jest ustawiona na 1 czy 20. Jak jest w pokoju 20 stopni i zmienię temperaturę na 18 stopni to piec powinien się wyłączyć? Jak zmniejszę temperaturę na sterowniku i ustawię na tryb ręczny też piec się nie wyłacza tylko grzeje dalej. Jeszcze jedna rzecz, jak nacisnę na info to car pokazuje mi temperaturę na zewnątrz, temperaturę zasilania, ale nie pokazuje mi temperatury powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 30.11.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) Mam takie pytanko, mam Car i sondę zewnętrzną. Jak ustawię temperaturę komfortową i ekonomiczną na 21 stopni, albo 15 stopni to piec mimo osiągnięcia tej temperatury dalej grzeje. Nie ma znaczenia czy bezwładność jest ustawiona na 1 czy 20. Jak jest w pokoju 20 stopni i zmienię temperaturę na 18 stopni to piec powinien się wyłączyć? Jak zmniejszę temperaturę na sterowniku i ustawię na tryb ręczny też piec się nie wyłacza tylko grzeje dalej. Jeszcze jedna rzecz, jak nacisnę na info to car pokazuje mi temperaturę na zewnątrz, temperaturę zasilania, ale nie pokazuje mi temperatury powrotu Masz usunieta zworke w kotle ? Piec moze grzac po osiagnieciu temp zadanej na CAR, bo nawet jak nie ma zadania pracy od CARa to kociol dogrzewa sobie wode w instalacji. Powinna zniknac ikona żadania wysylana przez CAR do kotla (lewy dolny rog na CAR) co oznacza ze temp zostala osiagnieta i powinna stanac pompa w kotle (jesli nie masz DIMa) Ale brak info o temp powrotu oznaczalby problemy z komunikacja kociol - CAR. Edytowane 30 Listopada 2016 przez Gumisio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 30.11.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Masz usunieta zworke w kotle ? Piec moze grzac po osiagnieciu temp zadanej na CAR, bo nawet jak nie ma zadania pracy od CARa to kociol dogrzewa sobie wode w instalacji. Powinna zniknac ikona żadania wysylana przez CAR do kotla (lewy dolny rog na CAR) co oznacza ze temp zostala osiagnieta i powinna stanac pompa w kotle (jesli nie masz DIMa) Ale brak info o temp powrotu oznaczalby problemy z komunikacja kociol - CAR. Ta zworka to taki mały rezystor? Widziałem, że leży na zasobniku, więc serwisant chyba usunął Dziwny jest ten brak komunikacji, bo pokazuje temperaturę zasilania, jak zmieniłem ustawienia na piecu np temperatura minimalna, zaraz była pokazana na car. Nie mam dima, mam tylko podłogowe w całym domu Moze powinienm odłaczyc sonde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts