karol1981 03.12.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Witam wszystkichSezon grzewczy rozkręcił się na dobre to i większy ruch w wątku - co cieszy. Osobiście użytkuję Vic 24 z DIM, CAR z czujką zew. do kotła, trzeci sezon w zasadzie bez poważniejszych problemów ale coś mnie ostatnio zdziwiło.Pomimo aktywacji w DIM strefy niskiej temp., pompie w ruchu - mieszacz nie dopuszcza ciepłej wody do tego obiegu.Zauważyłem ten problem przy działającej strefie wyższej ale (niestety) nie jest to jakaś stała usterka, którą potrafił bym sam namierzyć. Co gorsze dzieje się tak nie za każdym razem co tym bardziej mnie irytuje. DIM nie sygnalizuje też tej sytuacji jako awarię.Podejrzewałem czujniki temp. na strefie niższej ale sam sobie odpowiadam, że jakby coś się uszkodziło to raczej na tzw. amen. Może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł, sugestię, za co z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 04.12.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich Sezon grzewczy rozkręcił się na dobre to i większy ruch w wątku - co cieszy. Osobiście użytkuję Vic 24 z DIM, CAR z czujką zew. do kotła, trzeci sezon w zasadzie bez poważniejszych problemów ale coś mnie ostatnio zdziwiło. Pomimo aktywacji w DIM strefy niskiej temp., pompie w ruchu - mieszacz nie dopuszcza ciepłej wody do tego obiegu. Zauważyłem ten problem przy działającej strefie wyższej ale (niestety) nie jest to jakaś stała usterka, którą potrafił bym sam namierzyć. Co gorsze dzieje się tak nie za każdym razem co tym bardziej mnie irytuje. DIM nie sygnalizuje też tej sytuacji jako awarię. Podejrzewałem czujniki temp. na strefie niższej ale sam sobie odpowiadam, że jakby coś się uszkodziło to raczej na tzw. amen. Może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł, sugestię, za co z góry dziękuję. Nie rozumiem tego stwierdzenia, że zauważyłeś ten problem przy działającym obiegu wysokiej temp., przecież przy pracy tego obiegu mieszacz nie pracuje. Być może chodziło ci, że zauważyłeś to podczas pracy obu układów jednocześnie (wysoka i niska) Zmuś tylko układ podłogówki do pracy, weź instr.DIMa do ręki i zobacz czy zapalają się kontrolki sygnalizujące pracę przekaźników strefy 2 mieszacza (H4 jest od otwierania H5 zamykanie). Jeśli się świeci, to do ręki próbówka (taka w śrubokręcie) i na listwie X4 sprawdzasz czy jest napięcie na Oz2(otwieranie) Cz2(zamykanie). Jeśli masz napięcia na wyjściach, a mimo to mieszacz nie działa, to możliwe że styki w napędzie mieszacza się nadpaliły. Jest to do naprawienia, ale ciężko się obudowę rozpoławia i może pęknąć przy zaczepach. Jak się uda rozebrać i nie uszkodzić, to trzeba trochę cyny na styki zapodać. Ja tak zregenerowałem napęd mieszacza i drugi sezon już tak hula. Jeśli przekaźniki działają, to raczej nie podejrzewam winy sondy, ale na próbę możesz podłączyć tą od zasobnika CWU, ona też jest 10K, tylko inaczej obudowa wygląda. Tą od zasobnika na próbę możesz wsunąć pod izolację rurki zaraz za mieszaczem. Jeśli to jest pierwszy sezon, gdy uruchomiłeś strefę niską, to może nasz źle ustawione przełączniki w DIM Edytowane 4 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 04.12.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Czy przy podłogówce (cały dom bez grzejników) i sterowniku TYBOX 137 lepiej jest wybrać regulację według histerezy TOR czy funkcję PI - na czym ta funkcja polega? Jeśli stała histereza to ile ustawić 0,2'C czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 05.12.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Czy przy podłogówce (cały dom bez grzejników) i sterowniku TYBOX 137 lepiej jest wybrać regulację według histerezy TOR czy funkcję PI - na czym ta funkcja polega? Jeśli stała histereza to ile ustawić 0,2'C czy więcej? Przy PI sterownik rzekomo uczy się zachowania pomieszczenia, dlatego nie zalecają częstej zmiany warunków otoczenia. Kiedyś do sterowania układem grzejników używałem starszej wersji TYBOXa, gdzie nie było możliwości przejścia na histerezę ani zmiany podstawy czasu regulacji PI i nawet nie wiadomo jaka tam była podstawa czasu, bo nigdzie nie było informacji. Wyglądało to tak, że czasem kocioł pracował pracą ciągłą, a czasem nawet gdy temp. zadana nie była osiągnięta, sterownik wyłączał kocioł i za jakiś czas ponownie włączał i np 10 min pracował 5 min. postój i tak w kółko. W efekcie często brakowało komfortu cieplnego i było bardzo dużo restartów kotła. Moim skromnym zdaniem, szczególne przy podłogówce, gdzie jest spora bezwładność lepiej sprawdzi się histereza. Zmieniłem TYBOXa na nowy model i teraz mam histerezę ustawioną 0,2*C. W praktyce przy zadanej 22*C, start jest natychmiast gdy spadnie do 21,8*C, a stop 22,1*C. Teraz jestem zadowolony, mam ciepło, cały czas tak jak chcę. Może jeszcze się kiedyś pokuszę na sprawdzenie regulacji PI z ustawioną jakąś większą podstawą czasu, jeśli nie odczuję spadku komfortu cieplnego i spadnie trochę zużycie gazu, to czemu nie. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 05.12.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Witajcie po długiej nieobecności. Mam kilka pytań: 1) odnośnie krzywej grzewczej dla grzejników Czy jeśli posiadam TYBOXA do grzejników na piętrze i CAR-a na parterze dla samej podłogówki, to w tabelkę montixa wstawiam temperaturę żądaną z TYBOXA czy z CARA? Oczywiście pozostałe parametry ustawiam na CAR i kotle (CHMIN 35, itd. zgodnie z zaleceniami dla pracy on/off). Przypominam że mam 2 sondy pogodowe, a krzywa jest dla grzejników. Dotychczas w tabele wstawiałem temp żądaną na CAR i była ona różna od tej na TYBOXIE, np. na CAR: 22* na TYBOX 21* 2) Miałem także problem z taktowaniem,gdy podłogówka się wyłączała, z powodu słabego odbioru ciepła przez grzejniki. Posiadam wcale nie małą instalacje grzejnikową (7 grzejników) + podłogówka z grzejnikiem drabinkowym bezpośrednio w łazience 8 m2. Posiadam pompy w DIM TOP ABT energooszczędne Dwie pierwsze pozycje włącznika biegu pompy (nie stałe I, II, III), przypisane są wg Immergasa do instalacji dwururowej (krzywa ciśnienie niższe i wyższe), kolejne dwie do ogrzewania podłogowego (ta sama sytuacja krzywa ciśnienie niższe wyższe), ja zupełnie nie zastosowałem się do zaleceń, gdyż przecież nie jest to regułą w przypadku innych firm, to są po prostu biegi pompy. W związku z faktem iż podłogówkę z grzejnikiem drabinkowym na piętrze w łazience, mam także w obiegu grzejników (podpiętą do tego samego rozdzielacza), a strefa z grzejnikami to 7 grzejników + podłogówka z grzejnikiem w łazience, spróbowałem ustawienia pompy zalecanego przez Immergasa dla ogrzewania podłogowego CP2 (krzywa przy ciśnieniu stałym wyższa). Przy takiej pozycji pompy,instalacja gdy podłogówka na parterze się wyłączy, przestała taktować. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, więc jeśli zrobiłem coś źle to mnie poprawcie.No musisz pokombinowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 07.12.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 montixe , przestudiowałem większość Twoich postów i taka uwaga. podaj jakiś adres gdzie każdy komu pomogłeś wyśle jakiegoś koniaczka mam do Ciebie pytanie, czy skręcałeś moc kotła lub czy wiesz jak to zrobić bez serwisu. W instrukcji doczytałem że można ustawić tylko moc znamionową a chciałbym sprawdzić jak się zachowuje instalacja przy mocy 12 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 07.12.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 montixe , przestudiowałem większość Twoich postów i taka uwaga. podaj jakiś adres gdzie każdy komu pomogłeś wyśle jakiegoś koniaczka mam do Ciebie pytanie, czy skręcałeś moc kotła lub czy wiesz jak to zrobić bez serwisu. W instrukcji doczytałem że można ustawić tylko moc znamionową a chciałbym sprawdzić jak się zachowuje instalacja przy mocy 12 kw. W kotle parametr S3, Instrukcja str. 21 (tabela). Zastanawia mnie tylko co zonacza w kolumnie "zakres" "S2-S1" - zakres wartosci pomiedzy ustawionymi parametrami S2 i S1 ? Wychodzi, ze jesli 24KW = 5150 to np dla 12 KW byloby 2575. Nie sprawdzalem, czysta teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.12.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) montixe ,mam do Ciebie pytanie, czy skręcałeś moc kotła lub czy wiesz jak to zrobić bez serwisu. W instrukcji doczytałem że można ustawić tylko moc znamionową a chciałbym sprawdzić jak się zachowuje instalacja przy mocy 12 kw. w starszym modelu X2v2011 zmniejszasz obroty max. wentylatora parametr S3 (dla C.O). W modelu X.TT jest to S1, ale w TT jest jeszcze parametr P2, którym możesz określić procentowy odsetek mocy względem maksymalnej dostępnej. Obcinanie mocy maksymalnej nie ma sensu. Kotły Immergasa w odróżnieniu od Junkersów i innych wynalazków, dla potrzeb CO startują z niskiej mocy i potem dopiero się rozkręcają osiągając moc zgodną z zapotrzebowaniem. Jeśli potrzebujesz 5 kW, to kocioł Immergasa i tak nie będzie używał wyższej dostępnej, nawet na starcie. Jeśli zmniejszysz zakres dostępnych obrotów, to objaw będzie taki, że przy tym samym zapotrzebowaniu na moc i temperaturę zadana przez krzywą, wentylator będzie szybciej kręcił, co będzie słychać i widać na wskaźniku mocy palnika. Mam to już przetestowane. Junkersy i Vieśmany startują od 70-90% mocy maksymalnej i dopiero wtedy schodzą niżej. Dlatego tam użytkownicy obcinają moce, aby zniwelować straty i zwiększone zapotrzebowanie na gaz na starcie, szczególnie gdy im taktuje i tych restartów jest sporo. My nie mamy tych problemów w tych naszych "włoskich badziewiach" Edytowane 7 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 07.12.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Ja rozumie że mocy minimalnej nie zmienię ale zużycie prądu tak, dobrze myślę? Dziś mam wymienić 2 zawory odcinające przez co zwiększę przepływ podłogówki i rozpocznę zabawę z Car i kotłem. Szukałem schematu podpięcia płytki 3.015350 w języku Polskim i zdobyłem. Zamieszczę tu na forum. Może się komuś przyda. https://zapodaj.net/7c17343e497a0.png.html Edycja Sprawdziłem na kotle. ustawienie serwisanta parametru S3 to 30x100. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Mr. Do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 07.12.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ponawiam pytanie.Jeśli CAR steruje temp. podłogówki, a Tybox grzejników, to w tabelce montixa temp. żądaną w pomieszczeniu podaje z CAR czy z Tyboxa? Oczywiście mam dwie czujki pogodowe jedna pod dim druga do kotła, krzywa jest dla wysokiej temperatury, czyli grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.12.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ponawiam pytanie.Jeśli CAR steruje temp. podłogówki, a Tybox grzejników, to w tabelce montixa temp. żądaną w pomieszczeniu podaje z CAR czy z Tyboxa? Oczywiście mam dwie czujki pogodowe jedna pod dim druga do kotła, krzywa jest dla wysokiej temperatury, czyli grzejników. Nie przsadzaj z tą dokładnością. Nie będzie znaczącej różnicy. Wpisz sobie dane dla układu z wyższą temp. zasilania. I tak praca obu układów będzie On/Off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 07.12.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie przsadzaj z tą dokładnością. Nie będzie znaczącej różnicy. Wpisz sobie dane dla układu z wyższą temp. zasilania. I tak praca obu układów będzie On/Off. Dziękuje. Wiem że przesadzam, ale już tak mam. Nurtuje mnie też mały problem. Przełącznik S27 niestety w położeniu off, powoduje u mnie odczuwalną różnice w temperaturze w miejscu najbardziej przeszklonym ( dwie ściany z oknami tarasowymi w części salonu gdzie jest TV). Tak podłogówkę pracuje troszkę dłużej, niż na S27 w pozycji on. Czy masz jakiś pomysł co robić, czy poprostu przełączyć S27 na on? Zasilam cały układ CHMIN: 35 *C, gdyż wtedy na pietrze jest ok. Gdy wstawiam w Twoją tabelkę dane i z Car temperaturę żądaną 22, to wynik jest z offsetem np. -19, a takiej skali nie ma. Spróbuje podać teraz temp. z Tyboxa czyli 21, jak sugerowałeś, ale w jakiej pozycji zostawić przełącznik S27? Na parterze w części salon kuchnia jadalnia przedsionek i korytarz do garażu mam tylko ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.12.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dziękuje. Wiem że przesadzam, ale już tak mam. Nurtuje mnie też mały problem. Przełącznik S27 niestety w położeniu off, powoduje u mnie odczuwalną różnice w temperaturze w miejscu najbardziej przeszklonym ( dwie ściany z oknami tarasowymi w części salonu gdzie jest TV). Tak podłogówkę pracuje troszkę dłużej, niż na S27 w pozycji on. Czy masz jakiś pomysł co robić, czy poprostu przełączyć S27 na on? Zasilam cały układ CHMIN: 35 *C, gdyż wtedy na pietrze jest ok. Gdy wstawiam w Twoją tabelkę dane i z Car temperaturę żądaną 22, to wynik jest z offsetem np. -19, a takiej skali nie ma. Spróbuje podać teraz temp. z Tyboxa czyli 21, jak sugerowałeś, ale w jakiej pozycji zostawić przełącznik S27? Na parterze w części salon kuchnia jadalnia przedsionek i korytarz do garażu mam tylko ogrzewanie podłogowe. Coś pokręciłeś, nie może ci wyjść taki offset - 19. Jak zmienisz żądaną temp. pomieszczenia to o tyle się zmieni offset. S27 ON, stosowałem tylko w okresach przejściowych tylko po to żeby nie zmieniać krzywej w DIM, bo krzywa 1, która mi akurat pasowała ma za niski początek. Jak już sie zrobiło w okolicach 0*C, to S27 przełączałem na OFF. Potem wyczaiłem, że wybierając na R12 pozycję środkową pomiędzy 1 a 2, wychodzi krzywa 1,5 i wtedy zazwyczaj juz miałem cały sezon no OFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 07.12.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 WitamOd tego roku jestem posiadaczem Victrixa 24 z zasobnikiem 100l.+pogodówka.Dom 100 m2 ,ocieplony.Układ mieszany podłogówka +grzejnikiTemp.dzien 22 / noc 20,5Termostat TYBOX radiowyKocioł pracuje od 25 wrzesnia.Serwisant poustawiał po sowjemu ale czytam ze macie rózne doswiadczenia odnosnie ustawien.Aktualnie CWU ustawiona na 45 stopni i CO pokretło na nr3.Od około połowy Listopada srednie zurzycie gazu na dobe ok 6-7m3.Napiszcie czy zurzycie jest w miare ok po Waszych doswiadczeniach i dajcie jakies porady z czym moge pokombinowac w ustawieniach zeby było nizsze.Dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 07.12.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Coś pokręciłeś, nie może ci wyjść taki offset - 19. Jak zmienisz żądaną temp. pomieszczenia to o tyle się zmieni offset. S27 ON, stosowałem tylko w okresach przejściowych tylko po to żeby nie zmieniać krzywej w DIM, bo krzywa 1, która mi akurat pasowała ma za niski początek. Jak już sie zrobiło w okolicach 0*C, to S27 przełączałem na OFF. Potem wyczaiłem, że wybierając na R12 pozycję środkową pomiędzy 1 a 2, wychodzi krzywa 1,5 i wtedy zazwyczaj juz miałem cały sezon no OFF To oświeć mnie kolego co pokręciłem Parametry kotła t max zasilania (S6) 66 t min zasilania (S5) 35 Parametry zawarte w projekcie temp pomieszczenia 20 t. min. zasil. 21 temp. zewn.min. -20 t. max. zasil. 55 ( z projektu) Żądana temperatura pomieszczeń 21 Wynik: offset -19 zalecana krzywa OTC 5,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 07.12.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Coś pokręciłeś, nie może ci wyjść taki offset - 19. Jak zmienisz żądaną temp. pomieszczenia to o tyle się zmieni offset. S27 ON, stosowałem tylko w okresach przejściowych tylko po to żeby nie zmieniać krzywej w DIM, bo krzywa 1, która mi akurat pasowała ma za niski początek. Jak już sie zrobiło w okolicach 0*C, to S27 przełączałem na OFF. Potem wyczaiłem, że wybierając na R12 pozycję środkową pomiędzy 1 a 2, wychodzi krzywa 1,5 i wtedy zazwyczaj juz miałem cały sezon no OFF Parametry kotła t max zasilania (S6) 66 t min zasilania (S5) 35 Tutaj wpisałem ile mam ustawione CHMIN na CAR czyli 35*C na kolte S5 jest 20*C dt zasilania 31 Parametry zawarte w projekcie temp pomieszczenia 20 temp. zewn.max 21 temp. zewn.min. -20 t. max. zasil. 55 Żądana temperatura pomieszczeń 21 Wynik offset -19 zalecana krzywa OTC 5,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 07.12.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Eszi1980, S5 jest powodem Twojego problemu. Od tej temperatury elektronika nalicza offset. U mnie serwisant ustawił na 25 a ja podczas prób i błędów podniosłem na 28 co daje mi offest -10 a krzywą 3,3 którą aktualnie podniosłem do 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 07.12.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Eszi1980, S5 jest powodem Twojego problemu. Od tej temperatury elektronika nalicza offset. U mnie serwisant ustawił na 25 a ja podczas prób i błędów podniosłem na 28 co daje mi offest -10 a krzywą 3,3 którą aktualnie podniosłem do 7. Tak mi się także wydaje. Jaki masz kocioł, ja victrixxa TT 20. Krzywą podniosłeś do 7, czy o 0,7? Poczekam niech się montixe wypowie, on jest "Guru" w temacie i to on stworzył Tabelę do ustawienia krzywej. Na chwilę obecną zmieniłem parametr S5, w tabelce na wartość ustawioną na kotle, wyszła mi krzywa 3,8 offset -4, przy 21 żądanej z Tybox. Pozostawiłem na CAR, CHMIN na wartości 35*C, a na DIM S27 w pozycji off. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 08.12.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) @ Eszi1980 .....oświecam Cię ......przegiąłeś z wpisem wartosci S5 , są pewne ograniczenia sprzętowe, których nie przeskoczysz. Kolega Mr.Do, ma rację. Trzeba poszukać takich ustawień, aby można było to wprowadzić na sterowniku. Jeśli takie położenie krzywej (5.6 offset -19) tobie pasuje, a wiadomo że nie da się tego ustawić, to możesz ustawić CHMIN 30, OTC 4,8, Offset -14 i będziesz miał to samo. Wg projektu masz początek krzywej w punkcie 21/21*C, ale już pewnie z doświadczenia wiesz, że w przedziale temp. zewn. +15 do +5*C, masz problem z dogrzaniem tam gdzie są zwykłe grzejniki. Więc co możesz zrobić ? Możesz wyliczyć np. dla przedziału 21-66, ustawić taką krzywą jaka wyszła w arkuszu i jak nie dogrzewa w T. zewn. powyżej 0*C (bo tu zazwyczaj jest problem), to po prostu podnosisz CHMIN na CAR bez ponownego wyliczania krzywej po zmianie, ponieważ ponowne wyliczenie zmieni tylko jej numer i offset, a położenie krzywej będzie takie samo, bo charakterystyka budynku i instalacji nie zmienia się. Pisałem o tym już kilkakrotnie. Po to jest wizualizacja graficzna, żeby sobie pokombinować, tym bardziej, że już wiesz z doświadczenia, jakie temp. zasilania potrzebujesz względem temp.zewn. w przedziale powyżej zera. W temp. zewn. ujemnych, nie powinno być problemu z uzyskaniem i utrzymaniem temp. w pomieszczeniach Edytowane 8 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 08.12.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Eszi1980 , moimi parametrami się nie sugeruj. Ustaw według kalkulatora i odczekaj ze 2 dni i obserwuj. Wracając do moich problemów to po wymianie zaworów zakupionych jako komplet z rozdzielaczem Gorgiel okazało się że mam prawie 300l/h większy przepływ na strefie podłogówki. Poprzednio na rotometrach max odkręconych mialem po 0.8 l a teraz na najdłuższych pętlach mam po 2.5l a pozostałe krótsze około 1,5 l. szału jeszcze nie ma ale na tą chwilę nie mam pomysłu jak zastąpić 2 zawory zwrotne które mi trzymają przepływ. montixe, testowałem różne ustawienia mocy kotła. faktycznie jak ustawie około 12 KW to jedna kreska więcej na wyświetlaczu się zapala ale taka myśl, czy to nie jest różnica w skali. Przy ustawieniu 24 kw paliła się jedna kreska czyli teoretycznie jena kreska to 33 procent z mocy, czyli około 8 kW to przy ustawieniu 12 kW dwie kreski to okolo 66% mocy czyli to również około 8 kW. Nie śmiejcie się ale tylko tak potrafię wyjaśnić to co mi przyszło do głowy.Jeśli by to była prawda to ustawiając 12 kW będzie mi mniej zużywał gazu przy wyziębionej instalacji. proszę mnie poprawić jeśli sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts