Eszi1980 08.12.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 @ Eszi1980 .....oświecam Cię ......przegiąłeś z wpisem wartosci S5 , są pewne ograniczenia sprzętowe, których nie przeskoczysz. Kolega Mr.Do, ma rację. Trzeba poszukać takich ustawień, aby można było to wprowadzić na sterowniku. Jeśli takie położenie krzywej (5.6 offset -19) tobie pasuje, a wiadomo że nie da się tego ustawić, to możesz ustawić CHMIN 30, OTC 4,8, Offset -14 i będziesz miał to samo. Wg projektu masz początek krzywej w punkcie 21/21*C, ale już pewnie z doświadczenia wiesz, że w przedziale temp. zewn. +15 do +5*C, masz problem z dogrzaniem tam gdzie są zwykłe grzejniki. Więc co możesz zrobić ? Możesz wyliczyć np. dla przedziału 21-66, ustawić taką krzywą jaka wyszła w arkuszu i jak nie dogrzewa w T. zewn. powyżej 0*C (bo tu zazwyczaj jest problem), to po prostu podnosisz CHMIN na CAR bez ponownego wyliczania krzywej po zmianie, ponieważ ponowne wyliczenie zmieni tylko jej numer i offset, a położenie krzywej będzie takie samo, bo charakterystyka budynku i instalacji nie zmienia się. Pisałem o tym już kilkakrotnie. Po to jest wizualizacja graficzna, żeby sobie pokombinować, tym bardziej, że już wiesz z doświadczenia, jakie temp. zasilania potrzebujesz względem temp.zewn. w przedziale powyżej zera. W temp. zewn. ujemnych, nie powinno być problemu z uzyskaniem i utrzymaniem temp. w pomieszczeniach Dzięki. Tylko co teraz z CHMIN który mam ustawiony na CAR na 35, na ile go ustawić przy temp. ujemnych? Taką wartość jak w tabeli czyli 21*C? Czy S5 na kotle też zmienić z 20 na 21? W jakiej pozycji pozostawić przełącznik S27 off czy on? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 08.12.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) montixe, testowałem różne ustawienia mocy kotła. faktycznie jak ustawie około 12 KW to jedna kreska więcej na wyświetlaczu się zapala ale taka myśl, czy to nie jest różnica w skali. Przy ustawieniu 24 kw paliła się jedna kreska czyli teoretycznie jena kreska to 33 procent z mocy, czyli około 8 kW to przy ustawieniu 12 kW dwie kreski to okolo 66% mocy czyli to również około 8 kW. Nie śmiejcie się ale tylko tak potrafię wyjaśnić to co mi przyszło do głowy. Jeśli by to była prawda to ustawiając 12 kW będzie mi mniej zużywał gazu przy wyziębionej instalacji. proszę mnie poprawić jeśli sie myle Ja nie wiem, wydaje mi się że każda kreska to jest jakiś zakres "do" %mocy . A dlaczego miałby zużywać mniej gazu, skoro w danym momencie potrzebuje 5kW w obu ustawieniach niezależnie czy dostępne jest 12 czy 24kW? Chyba że potrzebujesz np 5 kW, a przytniesz go do 4 kW, to będzie kręcił maksymalnymi, dostępnymi obrotami aby osiągnąć temp. wynikającą z krzywej ale zanim ją osiągnie, to będzie trwało jakiś dłuższy czas w zależności od pojemności układu. Czasem w skrajnym przypadku, może być tak, że nie osiągnie tej temp, w czasie wymaganym do podniesienia temp. w pomieszczeniu. Pamiętam, że jak testowałem, to już na słuch było słychać, że wentylator zapiernicza na wyższych obrotach i na skali było więcej, przy tej samej temp. zasilania. Jak spojrzeć w instrukcję, to 12 kW i 24 kW mają dostępny taki sam zakres obrotów. Od serwisanta słyszałem, że ten 12 kW ma mniejszy wymiennik i palnik, więc myślę, że wentylator też. Trzeba by potestować przez jakiś okres. Dla C.O. dla 24 kW, to jaki max obrotów przyjmujesz, 5150rpm czy 5650rpm ? Bo z instr. wynika że jest dostępne nawet 26 kW dla CWU i max 6100rpm Edytowane 8 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 08.12.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Dzięki. Tylko co teraz z CHMIN który mam ustawiony na CAR na 35, na ile go ustawić przy temp. ujemnych? Taką wartość jak w tabeli czyli 21*C? Czy S5 na kotle też zmienić z 20 na 21? W jakiej pozycji pozostawić przełącznik S27 off czy on? Nic nie zmieniaj.Na kotle ustawiłeś dostępny dolny zakres. Jak zmieniasz CHMIN na CAR, to na kotle też ustawia się ta sama wartość (CAR zarządza kotłem). Na temat S27 w DIM, odpowiedziałem tobie w jednym z poprzednich postów. Policz krzywą i Offset dla S5=21 i S6=66 i taką ustaw na CAR. CHMIN zostaw sobie 35 i obserwuj temp w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 08.12.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 @Eszi1980po przeanalizowaniu tego co napisałem powyżej, doszedłem do wniosku, że początek krzywej może być zbyt wysoko niepotrzebnie. Zostaw na CAR CHMIN 35 skoro musisz mieć tak wysoko a krzywą ustaw 4,8 i offset -14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 08.12.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Mam wątpliwości jak powinien być ustawiony przełącznik 2 w gnieździe S25 po podłączeniu dodatkowej sondy temperatury zewnętrznej do DIMa. W instrukcji znalazłem, że :Działanie wejścia TA4 / SEXT jest zależne położenia przełączników 1 i 2 w gnieździe S25.W przypadku ustawienia obu przełączników na ON (płyta ustawiona na sterowanie dwoma mieszaczami). Podłączenie pod zaciski TA4 / SEXT sondy temperatury zewnętrznej powoduje uzależnienie temperatury zasilania stref niskich od temperatury zewnętrznej. W przypadku ustawienia przełącznika 2 na OFF: Zwarcie zacisków TA4 / SEXT (TYLKO bezpotencjałowe) przez termostat pokojowy, powoduje zadziałanie przekaźnika podającego napięcie na wyjście Oz3 (sygnalizowane świeceniem się diody H6). Czyli wg tego opisu powinienem mieć S25;2 na ON.Lecz w tabelce kilka stron dalej jest informacja, że S25;2 ustawia się na OFF gdy płyta steruje jednym mieszaczem a na ON gdy płyta steruje dwoma mieszaczami.Czyli wg tego opisu powinienem mieć S25;2 na OFF – ponieważ mam tylko jeden mieszacz i chcę sterować jednym obwodem podłogówki.Czy na podstawie Waszych doświadczeń mógłby ktoś podpowiedzieć jak powinienem ustawić ten dip switch? Edytowane 8 Grudnia 2016 przez daro.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 08.12.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 @Eszi1980 po przeanalizowaniu tego co napisałem powyżej, doszedłem do wniosku, że początek krzywej może być zbyt wysoko niepotrzebnie. Zostaw na CAR CHMIN 35 skoro musisz mieć tak wysoko a krzywą ustaw 4,8 i offset -14 Hm... sam już nie wiem, czy muszę, poprzednio ustawiłem CHMIN na 35 przy krzywej 4.2 offsecie -8, gdyż kocioł taktowałem. Muszę na pewno mieć na grzejniki 40 stopni. Może ustawie na CAR CHMIN z niższą temperaturą, nie wiem 21*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 08.12.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Hm... sam już nie wiem, czy muszę, poprzednio ustawiłem CHMIN na 35 przy krzywej 4.2 offsecie -8, gdyż kocioł taktowałem. Muszę na pewno mieć na grzejniki 40 stopni. Może ustawie na CAR CHMIN z niższą temperaturą, nie wiem 21*C? Dzisiaj temperatury dodatnie 8 stopni, na ustawieniu podanym przez Ciebie w ostatnim wpisie kocioł traktuje, nie ma odbioru ciepła nawet na maksymalnym biegu pompy w DIM (wysoka temp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 09.12.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Mam wątpliwości jak powinien być ustawiony przełącznik 2 w gnieździe S25 po podłączeniu dodatkowej sondy temperatury zewnętrznej do DIMa. W instrukcji znalazłem, że : Działanie wejścia TA4 / SEXT jest zależne położenia przełączników 1 i 2 w gnieździe S25.W przypadku ustawienia obu przełączników na ON (płyta ustawiona na sterowanie dwoma mieszaczami). Podłączenie pod zaciski TA4 / SEXT sondy temperatury zewnętrznej powoduje uzależnienie temperatury zasilania stref niskich od temperatury zewnętrznej. W przypadku ustawienia przełącznika 2 na OFF: Zwarcie zacisków TA4 / SEXT (TYLKO bezpotencjałowe) przez termostat pokojowy, powoduje zadziałanie przekaźnika podającego napięcie na wyjście Oz3 (sygnalizowane świeceniem się diody H6). Czyli wg tego opisu powinienem mieć S25;2 na ON. Lecz w tabelce kilka stron dalej jest informacja, że S25;2 ustawia się na OFF gdy płyta steruje jednym mieszaczem a na ON gdy płyta steruje dwoma mieszaczami. Czyli wg tego opisu powinienem mieć S25;2 na OFF – ponieważ mam tylko jeden mieszacz i chcę sterować jednym obwodem podłogówki. Czy na podstawie Waszych doświadczeń mógłby ktoś podpowiedzieć jak powinienem ustawić ten dip switch? Przestań sobie robić mętlik w głowie, bo żeby zrozumieć to co tam napisali, to trzeba przeczytać ze dwa razy, zastanowić się i spojrzeć na zagadnienie jako całość, ale zdania interpretować pojedynczo. Pod TA4 / SEXT, nie masz masz podłączonego termostatu, i nie używasz tych zacisków jako wejście sterujące. Masz sondę, a ona nic nie zwiera i dla ciebie jest informacja dotycząca sondy. Masz jeden mieszacz, więc ustawiasz OFF. Odnośnie ostatniego postu. Jeśli teraz przy dodatnich ci taktuje, bo jest za wysoka temp. zasilania i nie ma odbioru, to zostaw tą krzywą co podałem czyli 4.8 offset -14, zmniejsz tylko CHMIN na 30 i obserwuj. Jeśli CHMIN chcesz zmienić na 21*C, to krzywą powinieneś mieć 3.8 offset-5. i ona wtedy będzie w tym samym miejscu co ta 4.8 -14 dla CHMIN30*C. Tylko że w pierwszym przypadku, temp zasilania nie zejdzie nigdy poniżej 30*C Edytowane 9 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 09.12.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Dziękuje. Wiem że przesadzam, ale już tak mam. Nurtuje mnie też mały problem. Przełącznik S27 niestety w położeniu off, powoduje u mnie odczuwalną różnice w temperaturze w miejscu najbardziej przeszklonym ( dwie ściany z oknami tarasowymi w części salonu gdzie jest TV). Myślę że Twoim problemem jest właśnie ta część domu. U siebie również mam takie miejsce i całą instalację ustawiam tak by właśnie tam było ciepło. Na kaloryferze na głowicy ustawiłem temp około 25 st a obieg podłogówki jest ustawiony większy przepływ niż pozostała część pomieszczenia (mam tam 2 obiegi). Reasumując najpierw wyregulowałem żeby mniej więcej była równa temperatura wszędzie a potem dopiero zająłem się Car i kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 09.12.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witajcie Jeśli ktoś może wypowiedzieć się na temat mojego ustawienia pieca i ew korekty będę wdzięczny:Vitrix TT 24KW 1E + CAR v2 + zasobnik 150l + sonda zewnętrzna - sprzęgło + dwie pompy wilo i 100% podłogówki pow. 180m2 podłóg pierwszy miesiąc grzania z temp. zadaną 20.3 i CWU na 50st wyszło mi : 134m3 CAR ma takie ustawienia:- CH min 25 st- Auto A - off- OFFSET - 0.0- krzywa 2.3 - built - 12 CAR ustawiony w trybie ręcznym na stałą zadaną temp. obecnie 20.5 , jak miałem ustawione na 20.2 było ok, teraz jak jest podwyższona temp. to przy dzisiejszej temperaturze zewnętrznej 6st. widzę na CAR że pompy chodzą a piec co jakiś czas włącza się - czyli taktuje ? temp. nastawiona 20.5 i taka sama wyświetla się na CAR jako obecna w domu. Dom z poddaszem użytkowym , nowy , ocieplony grafitem 17cm , w pokojach na poddaszu mam sterowniki ale takie na zasadzie on/off jak zadana temp jest osiągnięta zamyka zawór. Jestem kompletnym laikiem, jak czytam ten wątek a jest co czytać to podziwiam was za tą wiedzę , której mój serwisant kotła nawet w połowie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 09.12.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witajcie Jeśli ktoś może wypowiedzieć się na temat mojego ustawienia pieca i ew korekty będę wdzięczny: Vitrix TT 24KW 1E + CAR v2 + zasobnik 150l + sonda zewnętrzna - sprzęgło + dwie pompy wilo i 100% podłogówki pow. 180m2 podłóg pierwszy miesiąc grzania z temp. zadaną 20.3 i CWU na 50st wyszło mi : 134m3 CAR ma takie ustawienia: - CH min 25 st - Auto A - off - OFFSET - 0.0 - krzywa 2.3 - built - 12 CAR ustawiony w trybie ręcznym na stałą zadaną temp. obecnie 20.5 , jak miałem ustawione na 20.2 było ok, teraz jak jest podwyższona temp. to przy dzisiejszej temperaturze zewnętrznej 6st. widzę na CAR że pompy chodzą a piec co jakiś czas włącza się - czyli taktuje ? temp. nastawiona 20.5 i taka sama wyświetla się na CAR jako obecna w domu. Dom z poddaszem użytkowym , nowy , ocieplony grafitem 17cm , w pokojach na poddaszu mam sterowniki ale takie na zasadzie on/off jak zadana temp jest osiągnięta zamyka zawór. Jestem kompletnym laikiem, jak czytam ten wątek a jest co czytać to podziwiam was za tą wiedzę , której mój serwisant kotła nawet w połowie nie ma. może masz aktywną funkcję MODUL (czyli fabrycznie na ON), wtedy tak się zachowuje kocioł. Czy te sterowniki On/Off tylko otwierają i zamykają pętle, czy również dają sygnał żądanie pracy kotła, poprzez własną centralkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 09.12.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witajcie Jeśli ktoś może wypowiedzieć się na temat mojego ustawienia pieca i ew korekty będę wdzięczny: Vitrix TT 24KW 1E + CAR v2 + zasobnik 150l + sonda zewnętrzna - sprzęgło + dwie pompy wilo i 100% podłogówki pow. 180m2 podłóg pierwszy miesiąc grzania z temp. zadaną 20.3 i CWU na 50st wyszło mi : 134m3 CAR ma takie ustawienia: - CH min 25 st - Auto A - off - OFFSET - 0.0 - krzywa 2.3 - built - 12 CAR ustawiony w trybie ręcznym na stałą zadaną temp. obecnie 20.5 , jak miałem ustawione na 20.2 było ok, teraz jak jest podwyższona temp. to przy dzisiejszej temperaturze zewnętrznej 6st. widzę na CAR że pompy chodzą a piec co jakiś czas włącza się - czyli taktuje ? temp. nastawiona 20.5 i taka sama wyświetla się na CAR jako obecna w domu. Dom z poddaszem użytkowym , nowy , ocieplony grafitem 17cm , w pokojach na poddaszu mam sterowniki ale takie na zasadzie on/off jak zadana temp jest osiągnięta zamyka zawór. Jestem kompletnym laikiem, jak czytam ten wątek a jest co czytać to podziwiam was za tą wiedzę , której mój serwisant kotła nawet w połowie nie ma. Za Ile dni to zużycie bo jeśli dokładnie miesiąc to bym nic nie ruszał. Jakie przepływy pokazują pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 09.12.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 może masz aktywną funkcję MODUL (czyli fabrycznie na ON), wtedy tak się zachowuje kocioł. Czy te sterowniki On/Off tylko otwierają i zamykają pętle, czy również dają sygnał żądanie pracy kotła, poprzez własną centralkę? Nie wiem jak to sprawdzić czy ten MODUL jest na on czy off . Sterowniki Salus pokojowe tylko zamykają I otwierają zawór . zwiekszylem BUILT na 15 interaz piec grzeje cały czas a temp pokazuje 20.4 zadana 20.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 09.12.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Za Ile dni to zużycie bo jeśli dokładnie miesiąc to bym nic nie ruszał. Jakie przepływy pokazują pompy? Dokładnie od 24 października do 23 listopada ... Przepływ pomp na zaworach ? Czy przy piecu ? Nie za bardzo wiem o jaki parametr chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 09.12.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Chodzi mi o pompy wilo, czy to sa Stratos Pico ? Bo jesli tak to one pokazuja zużycie prądu a jak sie przekręci gałką to można zobaczyć przepływ wody w m3. Jeśli to jest miesiąc to nawet mimo ciepłych temperatur uważam za dobry wynik bo sam zasobnik bierze minimum 1 m3 dziennie.Nie kombinuj bez potrzeby. W jakich godzinach utrzymujesz komfortową temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 09.12.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Nie wiem jak to sprawdzić czy ten MODUL jest na on czy off . Code >> (kod 1122 cyfry ustawiasz za pomocą "+" i zatwierdzasz każdą z osobna "OK"), potem wchodzisz w Funkcje Serwisowe i tam znajdziesz MODUL. Instr. CAR do ręki i wszystko staje się prostsze. . Sterowniki Salus pokojowe tylko zamykają I otwierają zawór . Słabe rozwiązanie, praktycznie nic nie daje jeśli pomieszczenia wymagają dogrzania, bo jeśli teraz masz dogrzane pomieszczenia i się utrzymuje stabilna temp., to równie dobrze mógłbyś to uzyskać ustawieniami na przepływomierzach. Gorzej jak dane pomieszczenie będzie wymagało dogrzania, otworzy się siłownik na pętli a kocioł od CARa nie dostanie żądania pracy, bo na parterze będzie ciepło. I góra będzie czekała na parter. Się okaże przy większych mrozach. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 09.12.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Chodzi mi o pompy wilo, czy to sa Stratos Pico ? Bo jesli tak to one pokazuja zużycie prądu a jak sie przekręci gałką to można zobaczyć przepływ wody w m3. Jeśli to jest miesiąc to nawet mimo ciepłych temperatur uważam za dobry wynik bo sam zasobnik bierze minimum 1 m3 dziennie. Nie kombinuj bez potrzeby. W jakich godzinach utrzymujesz komfortową temperaturę? Pompy wilo chyba pico : obecnie jedna 13 W druga 14W i jak przekrecilem delikatnie to bylo 2,2 m. Temperaturę utrzymuje stała cały czas bo jest w trybie ręcznym CAR czyli cały czas obecnie mam 20,5 poprzedni miesiąc miałem 20,3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 09.12.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Uruchomiłem właśnie victrixa 12 tt. Ogrzewam jakieś 250m2 - tylko podłogówka ( plus garaż, bo na razie brak drzwi).Chciałbym utrzymywać temperaturę około 12 stopni, aby dosuszyć budynek - jak najlepiej to skonfigurować? W tej chwili korzystam z CARa - ustawiłem wymaganą temperaturę na 12 stopni i temperaturę zasilania na 35 stopni. Na dole przepływy ustawione na 2l, a na gorze na 1,5l. Czy to będzie optymalne rozwiązanie na zimę? Nie podpinałem jeszcze sony zewnętrznej i waham się czy to robić - nie będę w stanie weryfikować temperatury na bieżąco. Z ciekawostek: - kocioł uruchomiony niecałe dwa dni temu - zjadł 44m3 gazu z tzasilania 35, dogrzał dom z 5 stopni do około 15 w 36h. - wszystkie 18 pętli fi 18( każda około 80m) ustawione było na przepływ 2l/min. Pompa chodziła na 9 prędkości, a przepływ według kotła to około 1200l. Co mi się trochę nie zgadza, bo 18x2x60= 2160. (wygląda na to, że pompa z pieca daje sobie radę z taką ilością rury)- na mierniku spalin odczytana sprawność pieca: 99,6%. - po uruchomieniu ogrzewania okazało się, że jedna pętla jest zapowietrzona( zerowy przepływ). Zamknąłem pozostałe i uruchomiłem procedurę odpowietrzania na piecu - pomogło już za pierwszym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 09.12.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Pompy wilo chyba pico : obecnie jedna 13 W druga 14W i jak przekrecilem delikatnie to bylo 2,2 m. Temperaturę utrzymuje stała cały czas bo jest w trybie ręcznym CAR czyli cały czas obecnie mam 20,5 poprzedni miesiąc miałem 20,3 . Duży przepływ, bardzo duży. Musisz mieć bypass gdzieć. Masz zawory zwrotne? Pytam bo jestem co dopiero po budowie instalacji. U mnie pompy pokazują około 0,7 m3/h i szukam przyczyny. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Mr. Do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 09.12.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 - wszystkie 18 pętli fi 18( każda około 80m) ustawione było na przepływ 2l/min. Pompa chodziła na 9 prędkości, a przepływ według kotła to około 1200l. Co mi się trochę nie zgadza, bo 18x2x60= 2160. (wygląda na to, że pompa z pieca daje sobie radę z taką ilością rury) . Rotametry pokazują przepływ na minute a kocioł na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts