fotohobby 11.12.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Przy CO masz 3 kreski na 100m2 ??w ogóle jaką masz instalację ? Grzejniki, podłogówka ? Jaka temperatura zasilania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 11.12.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ja dosc czesto przy temp ponizej 0 stopni jak piec grzeje na wyswietlaczu były 3 kreski na 3 mozliwe i po jakims czasie grzania spadaja. Przypuszczam, że kolega nie ma ustawionej temperatury minimalnej i maksylanej w piecu, tylko ustawione jest na ustawieniach fabrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 11.12.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 parterówka, płyta fundamentowa, 10cm XPS pod i 10cm EPS na płycie, silikat 18cm, 20 cm grafitowego EPS na ścianach, 5cm wełny i 30 cm celulozy na stropie. Rekuperator Kinetic 250, kocioł kondensacyjny Immergas Victrix 12kW To w przybliżeniu parametry Twojego domu Płyta fundamentowa współczynnik U = 0.17 Ściany - około U = 0,15 Przy stropie nie znam parametrów materiałów ocieplenia ale myślę że masz około U = 0.12 Do tego dochodzi rekuperator. W Twoim przypadku dziwię się że przy aktualnych temperaturach piec się włącza ja budżet na dom mam słaby i oraz w momencie zakupu projektu i rozpoczęcia budowy domu współczynnik dopuszczalny ścian był U = 0.3: podłoga U = 0.3729 Ściana U = 0.29 Strop U = 0.26. Wczoraj odwiedziła mnie rodzina, podczas ich pobytu i temperatura w domu podniosła się o ponad 2 stopnie i dopiero teraz niedawno piec rozpoczął pracę. Mam ustawione około 17 kW i na wyświetlaczu cały czas świecą wszystkie diody. 126 m2 100% podłogówka + kaloryfery plus garaż kaloryfer do złamania temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Dziś się nie włączył, żona piekła ciasto Jakbyś nie ograniczył mocy, , to świeciłyby dwie. To naprawdę nic nie zmienia. A nawet, jeśli kocioł będzie teraz pracował z niższą mocą, to będzie pracował dłużej, więc wyjdzie na jedno. Gorzej maja posiadacze niższych modeli Viessmanów, które nie dość, że mają moc minimalną na poziomie 5kW, to jeszcze startują z dużej mocy. Tam problem taktowania jest częstszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 11.12.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Podejzewam ze ustawienia sa fabryczne.Przy ogrzewaniu Co jak pisałem sa 3 kreski.Podpowiedzcie jakie temperatury ustawic na piecu bo serwisant pewnie ustawił fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Podejzewam ze ustawienia sa fabryczne. Przy ogrzewaniu Co jak pisałem sa 3 kreski. Podpowiedzcie jakie temperatury ustawic na piecu bo serwisant pewnie ustawił fabrycznie. Trzy, a jakiś czas później dwie, jedna, czyli sam sobie moduluje moc. Jakbyś miał sterowanie pogodowe, to w ogóle byś trzech nie zobaczył. Nie wiem, jak ustawić temperatury, bo nie wiem, jaką masz instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 11.12.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Mam sonde pogodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ciężko się z tobą pisze... Jesli masz, to napisz, jakie masz ustawienia pogodówki, jaką krzywa grzewcza, jaką temperaturę minimalna, czy masz tylko podłogowe, czy też grzejniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 11.12.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Wszelkie konfiguracje realizowane za pomocą przełączników w DIM, dotyczą stref zasilanych niską temp. S27 zarządza tylko mieszaczem, konkretnie jego temp. minimalną. Pytałem, jak się zachowuje kocioł, jak dasz w DIM na 35, ponieważ twierdziłeś że przy pracy podłogówki taktuje. W całej elektronice DIMa, układ grzejników wykorzystuje tylko jeden przekaźnik uruchamiający jego pompę, więc żadna zmiana na przełącznikach nic nie zmieni. Twoim problemem jest zbyt duża moc kotła w stosunku do pojemności układu grzejnikowego. Zauważ, że tylko taktuje, jak pracują same grzejniki. Jeśli tego problemu nie rozwiążesz za pomocą ustawień pompy od układu grzejników (i jeśli masz model TT, to również możesz spróbować skonfigurować odpowiednio pompę w kotle), to żadna zmiana krzywych nie pomoże. Jak przesadzisz w dół z CHMIN, to będziesz miał zimno tam gdzie masz grzejniki, gdy temp. zewn. będą dodatnie. Dziękuje Ci za poświęcony czas. Wróciłem do ustawień, które zapisałem przed próbą korekty. Są to CHMIN 35, OTC 4,2 OFFSET -8 Temp. żąd. z CAR 21,5 (z korektą AMB -0,5*C, lokalizacja CAR), DIM pompy na: podłogówka CP1, grzejniki CP2, przełącznik S27 na ON. S27 dlatego w takiej pozycji, gdyż to ustawienie się sprawdzało, przetestuje jutro z przełącznikiem na OFF. Temperatura pracy na wyświetlaczu kotła przy temperaturze zewnętrznej 5*C- 41 . W tym ustawieniu nie mam problemów z taktowaniem grzejników, strefa może pracować oddzielnie, tak samo z podłogówką. Zdaje sobie sprawę że krzywą ustawiam dla grzejników, wiec temperatura idąca na nie musi być wyższa, aby grzanie było efektywne. Montixe mogę Cię prosić, abyś w wolnej chwili zerknął w swoją tabelkę, czy jakieś korekty są potrzebne. Zastanawia mnie jedna kwestia związana z przełącznikiem S27 w DIM, skoro mam podłączone obie sondy, to czy temperatura min. jaka idzie w podłogówkę, w związku z pozycją przełącznika ulega zmianie? Bez sondy to oczywiste, bo są podane wartości w tabelach, z sondą raczej nie. Zastanawiam się czy w pozycji przełącznika S27 na ON, nie zmienić przełącznika R12 z poz. 2 na poz. 1 i czy to cokolwiek wniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 11.12.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ustawienia pogodówki nie wiem jakie mam bo nie wiem jak to sprawdzic.Krzywa grzewcza ustawione pokretło na poz4.Temp min 30 stopni max 60stopni.Jest podłogówka i grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 11.12.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ustawienia pogodówki nie wiem jakie mam bo nie wiem jak to sprawdzic.Krzywa grzewcza ustawione pokretło na poz4.Temp min 30 stopni max 60stopni.Jest podłogówka i grzejniki Kolego musisz precyzować, czego oczekujesz i konkretyzować parametry, oraz podawać ich wartości. Trzeba chociaż zgłębić podstawy, nazewnictwo, mieć orientacje w jakim obszarze się poruszasz, znać chociaż częściowo swoją instalacje. No chyba że jesteś firmą budowlaną która obiecała klientowi że i gaz mu ogarnie. Przepraszam za sarkazm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 11.12.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Pytanie odnosnie parametru t1(czas przejscia od min. do max. mocy CO) jest od 0 do 840 sekund na jakim czasie macie ustawiony ten parametr i pompe obiegowa na jakim biegu macie ustawione bo fabrycznie jest na najwyzszym na 3?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eszi1980 11.12.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Pytanie odnosnie parametru t1(czas przejscia od min. do max. mocy CO) jest od 0 do 840 sekund na jakim czasie macie ustawiony ten parametr i pompe obiegowa na jakim biegu macie ustawione bo fabrycznie jest na najwyzszym na 3?? Pompa w kotle na 2 bieg. Kolego pisz treściwiej, napisz raz a konkretnie i wyczerpująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 11.12.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 ok a parametr t1?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Mam pytanie. Na którym biegu pracuje pompa kotła Victrix 12 ERP przy ustawieniach fabrycznych i czy ewentualne przestawienie odbywa się z poziomu programowania czy trzeba przestawić na pompie manualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 12.12.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 pompa fabrycznie jest ustawiona od 5 do 9 i w tym zakresie pracuje, sama sobie zwiększa i zmniejsza prędkość według zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 12.12.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Zastanawia mnie jedna kwestia związana z przełącznikiem S27 w DIM, skoro mam podłączone obie sondy, to czy temperatura min. jaka idzie w podłogówkę, w związku z pozycją przełącznika ulega zmianie? Bez sondy to oczywiste, bo są podane wartości w tabelach, z sondą raczej nie. Zastanawiam się czy w pozycji przełącznika S27 na ON, nie zmienić przełącznika R12 z poz. 2 na poz. 1 i czy to cokolwiek wniesie. Sonda podłączona di DIM ustala krzywą grzewczą dla mieszacza. Jak przebiegają krzywe dla mieszacza dla poszczególnych pozycji R12, pokazano w instrukcji DIM. Przełącznik S27 działa podobnie jak CHMIN w CAR, tylko że masz do dyspozycji albo 25*C albo 35*C. Ja stosowałem krzywą nr 1, bo taka mi pasowała do założeń projektowych podłogówki, ale.....i teraz skup się : zerknij na rysunek, krzywa nr 1 staruje w górę od temp zewnętrznej ok 7*C. Do tego punktu mieszacz ustala temp na poziomie 25*C i to było dla mnie za nisko, bo długo się nagrzewały pomieszczenia i nie było komfortu, dlatego miałem dwa wyjścia, albo zostawić S27 na OFF (25*C) i zmienić krzywą na nr.2 albo przełączyć S 27 na ON (35*C) i zostawić krzywą nr 1, więc wybrałem opcję drugą. Jak przychodziły mrozy, to przełączałem na OFF (25*C),a to po to, żeby podłogówka mniej wody podbierała grzejnikom i żeby mniej zimniej powrotnej z podłogówki szło do sprzęgła, bo to podnosiło moc palnika. Mi najbardziej odpowiadałaby krzywa, która ma początek tak jak nr.2, a koniec jak krzywa nr.1, ale nie ma możliwości ustawienia Offsetu, więc stosowałem zabieg z przełączaniem S27. Z czasem zacząłem stosować ustawienie R12 w pozycji pomiędzy 1 a 2 i wtedy już S27 miałem zawsze na OFF (min. temp. 25*C). Pisałem tobie już kilka razy o tym, ale ty, albo nie rozumiałeś, albo za bardzo skupiałeś się na innej sprawie. W większości przypadków, najlepiej byłoby, gdyby S27 w pozycji ON ustalał temp. min na poziomie 30*C, a nie 35*C, bo to jest trochę za wysoko. Z kolei 25*C. to jest jednak trochę za mało ze względu na komfort i długi czas grzania, tym bardziej, że kocioł i tak grzeje dużo wyższymi temp. ze względu na grzejniki. Teraz na szczęście, po rozdzieleniu parteru i piętra, grzeję tylko podłogówkami i tą samą temp. zasilam grzejniki, gdy pracuje podłogówka na piętrze. Przy niskich temperaturach zasilania układów, takie jak stosujemy w naszych domach, nie ma takiego jednego, dobrego ustawienia DIM, żeby pasowało zarówno w okresach z dodatnią i ujemną zewnętrzną. Zauważ, że zasilanie na poziomie 50*C, jest przez Immergas'a, traktowane nadal jako temp.niska. Również producenci grzejników, podają że grzejnik zasilany temp do 50*C jest grzejnikiem niskotemperaturowym. A my stosując DIM ABT (wysoka/niska temp.) uważamy że na grzejniki puszczamy wysoką temperaturę. A to nie jest tak, stąd te problemy. Przekonałem się o tym w momencie, gdy z kominka zasilam sprzęgło DIMa, temperaturą od 55*C do ok 70*C, wtedy dopiero DIM zaczyna działać, tak jak zakłada producent. Wtedy dopiero na grzejniki idzie właściwa temperatura i nie jest ona obniżana wodą powrotną z podłogówki. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.12.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) jakie macie zasobniki CWU, pojemność/producent? U mnie 2+2, sprzedawcy i instalator twierdzą że 100/120l wystarczy. Sprzedawca poleca Biawar Quattro 100l, twierdzi że super bo duża powierzchnia wężownicy i b.dobrze ocieplony. Bo większy zasobnik to i większe straty itp..Ja zastanawiam się również nad Galmet MiniTower 120l który ma dodatkowo możliwość zainstalowania grzałki. Wiszący, stojący, ma znaczenie? Edytowane 12 Grudnia 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 pompa fabrycznie jest ustawiona od 5 do 9 i w tym zakresie pracuje, sama sobie zwiększa i zmniejsza prędkość według zapotrzebowania. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli nie ma co zbędnie w niej grzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.12.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 jakie macie zasobniki CWU, pojemność/producent? U mnie 2+2, sprzedawcy i instalator twierdzą że 100/120l wystarczy. Sprzedawca poleca Biawar Quattro 100l, twierdzi że super bo duża powierzchnia wężownicy i b.dobrze ocieplony. Bo większy zasobnik to i większe straty itp..Ja zastanawiam się również nad Galmet MiniTower 120l który ma dodatkowo możliwość zainstalowania grzałki. Wiszący, stojący, ma znaczenie? Do kotła Victrix 12 ERP mam zasobnik Immergas UBS 160. Miałem brać 100 ale teraz nie żałuję wyboru, kocioł dogrzewa wodę bardzo szybko i sprawnie a cena zasobnika około 1100 zł. Wody nie brakuje, rodzina 2+2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts