Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Jutro będzie instalowana u mnie sonda zewnetrzna i tybox-czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakieś ustawienia początkowe? Do tej pory najwieksza temperatura na co 30 stopni w domu 22/20 stopni przy czym spalanie okolo 8.3m3 (pierwsze 2 dni po podniesieniu temperatury 10m3) Piec immergas victrix 24 . Dom "przy kolorowej" pow.uzytkowa 125 , sciany pustak ceramiczny+15 styro 0.32, podloga 10 styro 0.36. Ogrzewany pierwszy sezon. Wszedzie podlogowka

No docelowo maja być 2 sterowniki. Mam dwie pompy osobną na górę i na dół. Póki co nie mam ich podłączonych bo piec daje radę bez nich na to 1 piętro bez problemu. Do tego miała być jakaś elektronika, która miała załączać pompy według sygnałów od sterownika (czy góra czy dół). Narazie poprosiłem żeby tej elektroniki mi serwisant nie instalował. Mówił też że CAR nie mógłby w takim systemie pracować bo piec nie może mieć podłączonych dwóch takich sterowników (nie wspominając o kosztach). Generalnie żadnego Bypassu czy sprzęgła nie mam bynajmniej tak mi sie wydaje. Z pieca jest rozdzielenie na 2 obiegi zasilanie i powrót. Na powrocie 2 pompy i tyle. Mogę przesłać zdjęcia jeżeli jest taka potrzeba.

Ogólnie o grzejnikach pisałem też w tym poście wcześniejszym. Są to convectory jakiś prosty model, wymiary 80x160cm dla mocy cieplnej normalnej (75/65/20) maja 3615W a dla 55/45/20 połowę z tego :/ Gość który robił mi instalacje mówił ze mogą mieć problem z dogrzaniem przy tym piecu. Ale nie myślałem że aż tak.

Co do OZC nie mam pojęcia jak to policzyć i co uwzględnić skoro nie mam tych szczytów ocieplonych. Docelowo chciałbym na nie wrzucić 18cm tego grafitowego styropianu.

Prawdą jest, że do kotła możesz podłączyć tylko jeden CAR, ale nieprawdą jest, że nie możesz do kotła podłączyć drugiego sterownika typu ON/OFF taki jak np TYBOX czy inny Auratom czy Eurostar i one mogą pracować jednocześnie.

Jak i z czego zrobić czujkę pogodową znajdziesz w moim poście #160 na stronie 8 tego tematu.

Wykonanie OZC najlepiej zlecić wykwalifikowanej osobie, która robi takie rzeczy, ma doświadczenie i program do liczenia. Sam nie dasz rady, nawet jeśli załatwisz program, to i tak nie jest proste. Są na tym forum ludzie którzy się tym zajmują zawodowo, z tego co wiem to np. asolt.

co do zużycia, to naprawdę duże, ale kocioł nie jest temu winien. Jeśli nie odizolujesz się od niegrzanych pomieszczeń, to pójdziesz z torbami. To że nie grzejesz na dole też ma znaczenie, Jak zaczniesz grzać dół, to będziesz musiał albo grzać piwnicę albo na jej sufit dać wełnę lub styropian. Do tego wszystkiego na dodatek, jeszcze masz zainstalowane grzejniki, które wielkością i mocą dobrane są do wysokich temperatur. Ten co ci powiedział, że będziesz miał problemy z dogrzaniem przy tym piecu, nie powiedział ci prawdy, bo kocioł sobie poradzi spokojnie, przecież max temp. zasilania jaką może osiągnąć to jest 85*C, tylko będzie to sporym kosztem i żadnych oszczędności tytułem kondensacji. Musisz dodać grzejników, jak chcesz grzać niskimi temp. A ile i jakie to właśnie powie ci OZC, powie ci również gdzie i ile i jakie ocieplenie dać, aby mieć akceptowalne rachunki za ogrzewanie.

Edytowane przez montixe

Wykonanie OZC najlepiej zlecić wykwalifikowanej osobie, która robi takie rzeczy, ma doświadczenie i program do liczenia. Sam nie dasz rady, nawet jeśli załatwisz program, to i tak nie jest proste. Są na tym forum ludzie którzy się tym zajmują zawodowo, z tego co wiem to np. asolt.

wykonanie samodzielne OZC nie jest wcale trudne. Tym bardziej jak dom jest prosty, parterowy...

Witam. Jutro będzie instalowana u mnie sonda zewnetrzna i tybox-czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakieś ustawienia początkowe? Do tej pory najwieksza temperatura na co 30 stopni w domu 22/20 stopni przy czym spalanie okolo 8.3m3 (pierwsze 2 dni po podniesieniu temperatury 10m3) Piec immergas victrix 24 . Dom "przy kolorowej" pow.uzytkowa 125 , sciany pustak ceramiczny+15 styro 0.32, podloga 10 styro 0.36. Ogrzewany pierwszy sezon. Wszedzie podlogowka

napisz jaką maksymalną temp. zasilania masz mieć dla podłogówki przy jakiej minimalnej temp. zewnętrznej. Dobierze się ustawienia i krzywą na miarę możliwości kotła.

Nie wiem jak gęsto masz zrobione pętle, ale zazwyczaj zasilanie temp. poniżej 29*C nie przynosi wymiernych korzyści i dodatkowo cierpi na tym odczucie komfortu cieplnego.

to przeczytaj najpierw jaki kolega ma dom. Nie dość że 20 letni, to jeszcze 4 kondygnacje, różne grubości ścian i nie wszędzie docieplone.

doczytałem... wg mnie sprawa jest prosta... sam robiłem OZC ale mam dom z użytkowym poddaszem ze skosami. Tu miałem największy problem z właściwym odwzorowaniem tego w programie. Do tej pory nie wiem czy to dobrze zrobiłem. Przy kondygnacjach bez skosów sprawa prosta... różne grubości ścian? żaden problem. Kwestia odpowiedniego zdefinowania...

wykonanie samodzielne OZC nie jest wcale trudne. Tym bardziej jak dom jest prosty, parterowy...

Wcale takie proste nie jest, czasem mam okazje sprawdzac obliczenia powiedzmy amatorskie, jeszcze sie nie zdarzyło aby były porównywalne wyniki do moich obliczen.

Oczywiscie poziom błedu jest uzalezniony od stopnia zaawansowania liczącego i stopnia skomplikowania budynku. Na szczescie amatorzy nie moga sie zabrac za obliczenia wytrzymałosciowe i konstrukcyjne budynku bo byłoby sporo katastrof budowlanych, w przypadku ozc takiego niebezpieczenstwa nie ma, poza złym doborem mocy urzadzen grzewczych lub złym doborem rozstawu podłogówki lub mocy grzejnika.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-PODŁOGÓWKA-samemu-jak-uniknąć-błędów/page289 post 5773 -schemat podlogowki. Jesli dobrze pamietam obliczenia byly dla 35 stopni przy -20. Aktualnie 30 stopni na piecu. Od kiedy grzejemy chodzimy boso po kafelkach wiec komfort chyba ok.

a więc tak: ponieważ nie masz CAR i masz ograniczoną ilość krzywych, więc dla temp pomieszczeń 22*C - ustawienia kotła (programowane na płycie kotła) S5=20; S6=38; krzywa (pokrętłem z grzejnikiem na kotle) wybierasz 4 i to jest krzywa, która się pokrywa idealnie z teoretyczną charakterystyką domu i instalacji (stąd takie wartości S5 i S6).

Jeśli się okaże, że jest brak komfortu przy temp. zewnętrznych dodatnich, to zmień na kotle tylko wartość S5 na 23 jak będzie jeszcze za mało to na 24, reszta pozostaje bez zmian.

Edytowane przez montixe

doczytałem... wg mnie sprawa jest prosta... sam robiłem OZC ale mam dom z użytkowym poddaszem ze skosami. Tu miałem największy problem z właściwym odwzorowaniem tego w programie. Do tej pory nie wiem czy to dobrze zrobiłem. Przy kondygnacjach bez skosów sprawa prosta... różne grubości ścian? żaden problem. Kwestia odpowiedniego zdefinowania...

Więc pomóż człowiekowi skoro czujesz się na siłach.

Ja po prostu realnie podchodzę do sprawy zdając sobie sprawę , że nie każdy ma potrzebną wiedzę i umiejętności i czas żeby tą wiedzę zdobywać, a potem uczyć się na swoich błędach, tym bardziej ze napisał, że się na tym nie zna. Może ma umysł bardziej techniczny niż ścisły i zdolności bardziej manualne?

Wcale takie proste nie jest, czasem mam okazje sprawdzac obliczenia powiedzmy amatorskie, jeszcze sie nie zdarzyło aby były porównywalne wyniki do moich obliczen.

Oczywiscie poziom błedu jest uzalezniony od stopnia zaawansowania liczącego i stopnia skomplikowania budynku. Na szczescie amatorzy nie moga sie zabrac za obliczenia wytrzymałosciowe i konstrukcyjne budynku bo byłoby sporo katastrof budowlanych, w przypadku ozc takiego niebezpieczenstwa nie ma, poza złym doborem mocy urzadzen grzewczych lub złym doborem rozstawu podłogówki lub mocy grzejnika.

pisząc prosty dom, mam na myśli dom bez skosów, lukarn, wykuszy, zwykły kwadrat/prostokąt...nie sądzę aby w takim przypadku, przy logicznie myślącym liczącym, wynik znacząco by się różnił od Twojego... Przy bardziej skomplikowanym budynku-zgadzam się, potrzebne są obliczenia wykonane przez doświadczonego audytora...

Więc pomóż człowiekowi skoro czujesz się na siłach.

Ja po prostu realnie podchodzę do sprawy zdając sobie sprawę , że nie każdy ma potrzebną wiedzę i umiejętności i czas żeby tą wiedzę zdobywać, a potem uczyć się na swoich błędach, tym bardziej ze napisał, że się na tym nie zna. Może ma umysł bardziej techniczny niż ścisły i zdolności bardziej manualne?

nie robię tego zawodowo ale to ce będę wiedział to oczywiście pomogę...

Dzięki montixe. A histereze ustawiac? Jakis program kiedy temp komfortowa/ekonomiczna? W domu jest niemowle wiec jakies dluzsze przerwy pewno nie wchodza w gre

Jeśli chodzi o histerezę, to jak dla minie 0,4*C jest optymalnie przy podłogówce. Przy 0,2*C mniej będą się wystudzać podłogi.

Ja okien czasowych nie stosuję, cały czas mam stałą temp. Niektórzy stosują ze względu na komfort, ale to trzeba samemu sobie dobrać pod swoje preferencje i czas bytowania w domu

No i to się chwali, po to właśnie są takie miejsca.

Szkoda, że niektórzy o tym zapomnieli i używają forum tego czy innego do głupich i całkiem bezsensownych rzeczy

nie ukrywam że jednym z głównych argumentów przemawiającym za zakupem pieca Immergasa, był dla mnie Twój wkład w ten wątek i niesamowita pomoc jakiej udzielasz.. Bijesz na głowę wszystkich instalatorów dla których najważniejsze jest to żeby się palnik zapalił :) Pozdrawiam...

p.s.

może uda mi się w tym roku zainstalować Victrixa 12 i i na pewno będę miał kilka pytań :)

nie ukrywam że jednym z głównych argumentów przemawiającym za zakupem pieca Immergasa, był dla mnie Twój wkład w ten wątek i niesamowita pomoc jakiej udzielasz.. Bijesz na głowę wszystkich instalatorów dla których najważniejsze jest to żeby się palnik zapalił :) Pozdrawiam...

p.s.

może uda mi się w tym roku zainstalować Victrixa 12 i i na pewno będę miał kilka pytań :)

Nie ma sprawy. Bez bicia, powiem co wiem :D

pisząc prosty dom, mam na myśli dom bez skosów, lukarn, wykuszy, zwykły kwadrat/prostokąt...nie sądzę aby w takim przypadku, przy logicznie myślącym liczącym, wynik znacząco by się różnił od Twojego... Przy bardziej skomplikowanym budynku-zgadzam się, potrzebne są obliczenia wykonane przez doświadczonego audytora...

Moje doswiadczenia są inne, a lista błedów które mozna popełnic niezaleznie od rodzaju budynku wcale nie jest taka mała, wazniejsza jest wiedza niz logika. Logika nie podpowie jaki wybrac typ mostka a wiedza i doswiadczenie tak.

Edytowane przez asolt